Almanya NSU davası nedir?

Almanya'da asrın davası olarak adlandırılan NSU davası araştırılmaya başladı. Almanya NSU davası nedir?

Almanya NSU davası nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
11 Temmuz 2018 Çarşamba 12:25

Almanya NSU davasında karar açıkladı.. 6 Mayıs 2013'te başlayan ve Almanya'da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en uzun mahkeme süreçlerinden biri olan NSU davasında bugün açıklanması beklenen kararla ilgili gelen son dakika bilgisine göre, son sanık Beate Zschaepe'ye ömür boyu hapis cezası verildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında başlatan davayı çok sayıda Türk Derneği de yakından takip etti.

Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı ve 15 banka soygunu gerçekleştirmekle suçlanan NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı. NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettiği öne sürülmüştü. Mayıs 2013'ten bu yana Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde görülen davada NSU terör örgütü üyesi olmak suçundan yargılanan Beate Zschaepe ise örgüt üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten birkaç gün sonra polise teslim olmuştu.

Davada, NSU'nun hayattaki tek üyesi Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan Ralf Wohlleben, Andre Emminger, Holger G. ve Carsten S. yargılanıyor. Zschape’nin yanı sıra Wohlleben ve Emminger tutuklu bulunuyor. Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde 5 yıldır devam eden ve Almanya'da asrın davası olarak adlandırılan davada son sanık Beate Zschaepe'ye ömür boyu hapis cezası verildi. Almanya'da 8 Türk'ün öldürülmesiyle ilgili yürütülen NSU davasında Beate Zschaepe'ye ömür boyu hapis cezası verilmesiyle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan bir açıklama geldi.

Mevlüt Çavuşoğlu, "Sanığa ceza verilmesi yetmez, sorumlular ortaya çıkarılmalı" ifadelerini kullandı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren, "Bu dava ırkçılığa, İslam düşmanlığına, insan haklarına, terör örgütlerine bakış açısına varıncaya kadar, Almanya'nın tüm kurumlarıyla birlikte girdiği bir imtihandır." dedi. NSU adlı Neonazi terör örgütünün 2000-2007 yıllarında Almanya'nın farklı şehirlerinde sekiz Türk vatandaşı ile bir Yunan vatandaşını ve bir Alman polis memurunu katletmesine ilişkin davanın karar duruşmasının bugün Münih Yüksek Ceza Mahkemesinde görüleceğini hatırlatan Eren, "Katledilen vatandaşlarımızın acısını yaşıyoruz. Fakat bu acının yanında NSU davasının şimdiye kadar aydınlatılmamış olmasının da acısını yaşıyoruz." dedi.

NSU terör örgütü suçları

NSU terör örgütü, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, 2 bombalı saldırı düzenlemek ve 15 banka soygunu yapmakla suçlanıyor. 3 kişilik örgüt, ilk cinayetini 9 Eylül 2000'de işledi. NSU hakkında başlatılan soruşturmada devletin muhbirlerinin NSU üçlüsü ile bağlantılarının gün yüzüne çıkması ülkede deprem etkisi yaptı. Şimdiye kadar 437 duruşmanın olduğu davada 765 tanık ve 56 uzman dinlendi. Davada 93 mağduru 60 avukat temsil etti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar