1915 Çanakkale Köprüsü otoyol güzergahı-Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak?

1915 Çanakkale Köprüsü'nün otoyol güzergahı belli oldu mu? İşte detaylar..

1915 Çanakkale Köprüsü otoyol güzergahı-Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
19 Mart 2018 Pazartesi 11:27

İstanbul- Çanakkale-Balıkesir otoyol projesi için düğmeye basıldı. Yap-İşlet-Devret modeli ile 2023 yılında hizmete açılması planlanan ve maliyeti 9 milyar 843 milyon lira olarak hesaplanan 324,415 kilometre uzunluğundaki otoyol projesinin güzergahı belli oldu.

Çanakkale Köprüsü'nün güzergahı

Resmi adı 'Kanalı Tekirdağ Çanakkale Savaştepe 1.ve 2. kesim otoyolu' projesi olan güzergah;

İstanbul'un Silivri İlçesi'nden başlayacak, Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa, Malkara ilçelerinden geçerek Çanakkale'ye ulaşacak.

Çanakkale köprüsü otoyol güzergahı

Çanakkale'nin Gelibolu, Lapseki, Çan ve Yenice ilçeleri üzerinden Balıkesir Balya ilçesinde son bulacak. Proje tamamlandığında İstanbul'u Çanakkale'ye ve sonrasında Kuzey Ege'ye bağlayacak.

 Sadece Türkiye'de değil aynı zamanda dünya tarihinde de büyük iz bırakmış Çanakkale'nin simge yapılarından biri olacak 1915 Çanakkale Köprüsü, en yüksek mühendislik ve estetik tasarım standartlarını karşılayacak özelliklere sahip olacak. Tamamlandığında 2023 metre ana açıklığı ile dünyanın en geniş açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 333 metrelik kuleleri ile de dünyanın en yüksek asma köprüsü unvanını alacak.

TOPLAM 6 ŞERİT OLACAK

Toplam uzunluğu 324,415 km olan otoyol güzergahında 3 gidiş- 3 geliş olmak üzere toplam 6 şerit olacak. Kınalı ve Balıkesir otoyol bağlantıları ile güzergah üzerinde toplam 20 adet kavşak ya da giriş-çıkış istasyonu da yer alacak.Proje kapsamında yapılması planlanan otoyol güzergahına 7 adet şantiye kurulacak. Kurulan bu şantiyelerde 3 bin 500 kişinin çalıştırılması planlanıyor.

Proje ayrıca İstanbul Boğaz Geçişi'ne yeni bir alternatif oluşturacak şekilde planlandı. Bu çalışmalar doğrultusunda Çanakkale Boğazı Köprüsü, Çanakkale boğazının kuzey kesiminde Sütlüce Suluca arasında Avrupa ve Asya yakalarını birbirine bağlayacak bir asma köprü olacak.

Gelibolu-Lapseki arasında konumlandırılacak olan Çanakkale Boğazı Köprüsü'nün uzunluğu 3 bin 869 metre, köprünün orta açıklığı 2 bin 23 metre, yan açıklıkları ise bin metre olarak hesaplandı.Köprünün orta açıklığının uzunluğunda dikkat çeken detay ise orta açıklık uzunluğunun proje bitim tarihiyle aynı olması oldu. Bu özellikleri ile köprü dünyanın en büyük açıklıklı köprüsü olmaya aday.

Otoyoldaki tüm kavşak yolları tek şeritli ve tek yönlü olarak çalışacak. Kınalı Tekirdağ Çanakkale Savaştepe 1, ve 2, Kesim Otoyolu, İstanbul'u Çanakkale'ye ve sonrasında Kuzey Ege'ye bağlayacak 2023 yılının en önemli otoyol projelerinden biri.Bunun yanında otoyola giriş-çıkış hızı saatte 80 km olarak belirlenirken, çevresel koşulların kötü olduğu yerlerde 50 km olarak belirlendi.

Gelibolu-Lapseki arasında yapılacak olan ve yapı tasarım ömrü 100 yıl olacak 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün tasarım-taslak özellikleri ise şöyle:

Çanakkale Boğazı Genişliği : 3900 metre

Toplam Köprü Boyu : 3869 metre

Orta açıklık : 2023metre

Kenar açıklıklar : 2 x 800metre (Ankrajlar Denizde olursa)

Kenar açıklıklar : 2 x 1000metre (Ankrajlar Karada olursa)

Köprü Tipi : Çelik Asma

Gelibolu Yaklaşım Viyadüğü : 900 metre

Lapseki Yaklaşım Viyadüğü : 650 metre

Şerit sayısı : 2x3 Otoyol Şeridi

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu:

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında hedeflenen otoyol projeleri kapsamında projelendirilen Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale Savaştepe Otoyolunun uzunluğu ise 324,415 kilometre olarak belirlendi.

1. Kesim otoyol toplam uzunluğu Km: 277+599 olacak ve İstanbul İli, Silivri İlçesi, Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa ve Malkara İlçesi, Çanakale İli, Gelibolu, Lâpseki, Çan ve Yenice İlçesi, Balıkesir İli, Balya ve Merkez İlçesi sınırlarından geçecek..

2. Kesim otoyol ise esasen sadece boğaz kesimi ve bağlantı yolları olup, toplam uzunluğu Km:46+816 olacak ve Çanakkale ili Gelibolu ve Lapseki ilçelerinden geçecek 1. ve 2. kesim olarak incelenen proje güzergahı bir bütün olup toplam otoyol uzunluğu ise Km: 324+415 olarak belirlendi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar