Zuckerberg'in başı beladan kurtulmuyor: İfade verecek

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çatı şirketi Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg, 4 yıl önce Senato duruşmasına çıkmış ancak sorulara istenildiği gibi cevap vermemişti. Zuckerberg'in tekrar senatoda ifade vermek üzere çağrılacağı bildirildi.

Zuckerberg'in başı beladan kurtulmuyor: İfade verecek
Son Güncelleme: 22 Temmuz 2022 Cuma 14:32
22 Temmuz 2022 Cuma 14:30

Cambridge Analytica skandalının ardından Senato duruşmasında ifade veren Mark Zuckerberg, soruların çoğuna "ekibim size geri dönecek" yanıtını vermiş ve bu durum tartışmalara neden olmuştu.

Senato aradan geçen dört yılın ardından verilen yanıtları yetersiz buldu ve Zuckerberg'i tekrar ifadeye çağırdı. Buna göre Zuckerberg tekrar Senato duruşmasının karşısına çıkacak ve 6 saat boyunca soruları cevaplayacak.

MALİ BELGELER DE İSTENİYOR

Shiftdelete.net'te yer alan habere göre Zuckerberg’in yanı sıra, eski Facebook Operasyon Direktörü Sheryl Sandberg ve Meta’nın Büyümeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Javier Olivan da ifadeye çağırılacak. Tüm ifadelerin 20 Eylül 2022 tarihine kadar alınması planlanıyor.

Davacılar ayrıca, Facebook’tan üçüncü şahıslar hakkında önemli ek belgeler ve bilgiler talep ediyor. Ayrıca Facebook’un mali belgeleri de yine davacıların istediği dosyalar arasında. Meta ise sorulardan kaçarken, istenen belgeleri ise önemsiz dosyalar olarak nitelendiriyor.

5 MİLYON DOLAR TAZMİNAT

Guardian ise “bu davanın üst düzey Facebook yöneticilerinin kapsamlı ifadelerini içeren ilk dava olduğunu” ve “Cambridge Analytica skandalında yeni ayrıntıları ortaya çıkarabileceğini” belirtiyor. Facebook kullanıcıları adına açılan dava, Facebook’un Federal Ticaret Komisyonu’na ödediği 5 milyar dolarlık cezaya kıyasla küçük bir miktar olan 5 milyon dolarlık tazminat istiyor.

Zuckerbeg’in bu konuyla ilgili daha fazla resmi inceleme almasını önlemek için Facebook’un bu denli yüksek bir tazminatı ödemeyi kabul ettiği belirtiliyor. Ancak 5 milyar dolarlık tazminatın ödenmesi bile Zuckerberg’i yeni bir davadan kurtaramamış gibi görünüyor.

Önümüzdeki aylarda Zuckerberg ve diğer yöneticilerin Senato’ya verecekleri ifadeler doğrultusunda olayın boyutu netlik kazanacak. Bilindiği gibi 2014 yılından itibaren Cambridge Analytica’nın yaklaşık 50 milyon Facebook kullanıcısının kişisel verilerini topladığı ve politikacılar adına seçmenlerin fikrini etkilemek kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Bunun ardından Facebook kullanıcılarından özür dilerken 5 milyar dolarlık tazminat ödemek zorunda kaldı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar