Sabahları erken uyanmak için ne yapılmalı?

Sabahları erken uyanma hayali içindeyseniz ancak bir türlü erken kalkamıyorsanız bir de sizler için derlediğimiz bu yöntemleri deneyin.

Sabahları erken uyanmak için ne yapılmalı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
9 Mart 2018 Cuma 12:41

Sabahları erken saatte kalkmak keyifli bir şey değil ama işe gidiyorsanız ve erken kalkmak durumundaysanız yapmanız gereken bazı önerilerimiz var. Sabahları 10 dakika daha fazla uyumak için sürekli alarmı erteleyenlerdenseniz bu önerilere göz atmanızda fayda var.

Sabahları erken uyanmak için ne yapılmalı?

Erken yatmayı alışkanlık edinin

Sabahları erken kalkamamanızın nedeni yeterince uyuyamamanız olabilir. Geceleri erken yatarsanız, uykunuzu alırsınız ve sabah da rahatça uyanırsınız. Gece yarısına kadar ya da daha geç saatlere kadar ayakta kalmaya gerçekten ihtiyacınız var mı? Geç saate kadar uyanık kalırsanız ertesi gün verimli ya da faydalı olamayabilirsiniz. Gereksiz televizyon şovları ya da sosyal medya olmasa da olur, zamanınızı boşa harcamayın.

Uyku saatlerinizi düzene sokun

Haftasonları da dahil olmak üzere her gün aynı saatlerde yatıp aynı saatte kalkarsanız vücudunuz düzenli bir uyku programına alışır. Bunu alışkanlık haline getirirseniz sabahları erken kalkmakta zorlanmazsınız.

Yatmadan önce yemek yemeyin

Gecenin ilerleyen saatlerinde atıştırmalıklar aklınızı çelebilir fakat, bu sabah erken kalkmak ve kendinizi dinlenmiş hissetmek istediğinizde bu pek de iyi bir fikir olmaz. Uyku vücudunuzun dinlenme, onarım ve yeniden şarj olması için gereklidir Yediğiniz atıştırmalık uykuya dalmanızı zorlaştırır. Ayrıca gece boyunca mideniz dolu olunca rahatsızlık hissedersiniz. 8 saat deliksiz uyusanız bile sabah uyanınca kendinizi yorgun ve tükenmiş hissedersiniz.

Kafein tüketimini azaltın

Öğleden sonra kafeinli içecek tüketimini azaltarak ya da tamamen keserek sabahları daha kolay uyanabilirsiniz. Bu ilk başlarda size zor gelebilir, fakat bu kafein isteğine karşı çıkmanız gerekir.

Erken uyanmak için bir nedeniniz olsun

Sabahları erken kalkmak ilk başlarda sizin için zor olabilir. Bunun için kendinize iyi bir sebep bularak motive edin. Erken kalktığınızda güzel bir sabah yürüyüşü gibi şeylerle kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Günün kalanının iyi geçmesi için, yataktan kalktığınızda pozitif bir tutum içinde olmaya çalışın. Uzmanlar iyi şeyler ile mutluluk arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ve güne bunları düşünerek başlamanızı öneriyor. Bunu destekleyen araştırmalar da var. Örneğin klinik psikologlar danışanlarına her gece uyumadan önce o gün gerçekleşen üç iyi şeyi, neden gerçekleştiğini de açıklayarak yazmalarını öneriyor. Bu yöntemi sabah kalkma sorununuza kolaylıkla uyarlayabilir ve üç iyi şeyi düşünebilirsiniz.

Egzersiz yapın

Erken kalkmak için egzersiz eğlenceli bir araçtır. Çünkü öğleden sonra ya da akşam saatlerinde yapılan egzersiz erken yatıp vücudunuzun iyice dinlenmesini sağlar. Ayrıca sabahları egzersiz yapmak da kendinizi enerjik hissetmenizi sağlar.Günlük antrenmanınızı sabahları yapın. Hareket ve kan akışınız açısından önerilen ise germe egzersizleri. Bu ayrıca fazla kilolarınız varsa onlardan kurtulmanız için de yararlı bir yöntem. Uzmanlar kahvaltıdan önce yapılan egzersizlerin kilo vermeye ve enerjik hissetmeye yardımcı olduğunu söylüyor.

Alarmınızı uzanamayacağınız bir yere koyun

Oldukça eski bir yöntem olsa da erken kalkmada en etkilisidir. Saatinizi akşamdan kurun ve odanın diğer tarafına yerleştirin. Böylece sabah alarm çalınca yataktan kalkıp alarmı kapatırsınız ve uykunuz daha çabuk açılır. Sabah alarm çaldığında, ertele tuşuna basmayın. Hala uyumak için biraz daha vaktiniz olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama yok. Çünkü uzmanlara göre, alarmı erteleyip uyumaya devam ettiğinizde sonunu getiremeyeceğiniz bir başka uyku döngüsüne giriyorsunuz. Sonuç ise gün boyu sürecek bir uyku mahmurluğu hali oluyor. Stefano Gandinni yatmadan önce kendinizi zihinsel olarak, "Alarm çalar çalmaz kalkacağım, alarmı ertelemeyeceğim" diye koşullamanızı ve alarm çaldığı gibi kalktığınızı gözünüzde canlandırmanızı öneriyor.

Yatağa sakin ve gevşemiş olarak gidin

Gece yatmadan önce sinirlenirseniz, kafanızı bir şeye takarsanız uykuya dalmakta zorlanırsınız. Bu nedenle yatmadan önce gerginseniz sıcak bir papatya çayı içip gevşedikten sonra yatmaya gidin. Bilim insanları dijital teknolojilerin uykuya dalmayı ve uykunun kalitesini düşürdüğünü, uyumadan önce bunlardan uzak kalmanızı öneriyor. Çünkü ekranların yaydığı mavi ışık uyku hormonu melatoninin salınımını engelliyor ve uykunuz gelmiyor. Her gece yatmaya gitmeden yarım saat ile 10 dakika kadar önce tüm ışıkları ve teknolojik aletleri kapatarak, karartma uygulayın.

Hafta sonları istikrarı bozmayın

Sabah erken kalkmanın ve dinç kalmanın 11 püf noktası Uyku uzmanları, alışkın olduğunuzdan daha geç uyanmanın beden saatinizi bozduğunu söylüyor. Bu nedenle hafta sonları da prensibi bozmamanız gerekiyor. Bunu kolaylaştırıcak bir yol bulmanız gerekiyor. Bazı kişiler, hafta sonu günlerini sanki hafta içi günlermiş gibi düşünerek kendilerini buna ikna ettiğini söylüyor.

TV başından kalkıp uyumaya gitmeyin

Yatağa girmeden önceki 2 saati bir şeyler okuyarak, sıcak bir duş alarak, yürüyüşe çıkarak veya ertesi günü planlayarak geçirin. Bu sırada odanızı havalandırın. Mis gibi bir uyku istiyorsanız bırakın temiz hava içeri girsin.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar