İstanbul'da gezilecek yerler neresi?

Deniziyle ve tarihiyle herkesi ayrı büyüleyen İstanbul'da gezilecek yerleri sizler için derledik.

İstanbul'da gezilecek yerler neresi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
22 Ocak 2018 Pazartesi 17:32

İstanbul'da gezilecek o kadar yer var ki neresinden başlasak bilemedik. Ancak İstanbul'da gezmek isteyenler için en iyi olabilecek yerleri sizlerle paylaşmak istedik. Yoksa İstanbul'da gezmeye yer çok bilmenizi isteriz. Günden güne nüfusu hızla artış gösterse de İstanbul yine de gezmeye değer yerlerden birisi.

İstanbul bir dünya başkenti, dünyada iki kıtayı birleştiren tek şehir ve dünyanın en büyük imparatorluklarına ev sahipliği yapan bir coğrafya. Binlerce farklı insan ve kültüre ev sahipliği yapan bu renkli şehre her kültür bir iz bırakıp gitmiş bu dünyadan. Herkesin gözü üzerinde olan uçsuz bucaksız bu metropolde gezilecek görülecek bir çok mekan, müze ve yer var. Biz de bir nefeste sizler için İstanbul’da gezilecek 50 yeri derledik ve sizlere sunuyoruz.

İstanbul'da gezilecek yerler:

Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul ili, Fatih ilçesi, Cankurtaran Mahallesi içerisinde bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul’a hanedanlığın görkemine yakışır bir saray olması amacıyla 1460 yılında yapımına başlanmıştır. 18 yıllık bir inşaat aşaması sonrasında hizmete giren bu yapı uzun bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim yeri olmuştur. 3 Nisan 1924 tarihi itibariyle müze olmasına karar verilen bu yapı günümüzde içerisindeki tarihi eserler ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer almaktadır.

Kapalıçarşı

Kapalıçarşı ya da ülkemize gelen yabancı turistlerin söylemiyle Grandbazaar, İstanbul ili, Fatih ilçesi, Beyazıt Mahallesi içerisinde bulunmaktadır. Yapımına Fatih Sultan Mehmet döneminde 1460 yılında başlanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde de ilaveler yapılmıştır. Gün içerisinde 500bin insanın geldiği bu muhteşem yapı yılda 91 milyon turist tarafından ziyaret edilen dünyanın en fazla ziyaretçi çeken turistik yeri unvanına sahiptir. İçerisinde bulunan 4bin üzerindeki dükkan ile gerek yerli gerekse yabancı turistin rağbet ettiği mekanlardan biridir.

Gülhane Parkı

Gülhane Parkı, İstanbul ili, Fatih ilçesi, Cankurtaran Mahallesi içerisinde bulunmaktadır. Adının nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler olsa da Osmanlı döneminde gülbeşeker adlı bir çeşit reçel imalatçılarının burada oldukça çok olmasından dolayı bu ismi aldığı söylenir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılmaktaydı. Bulunduğu mekanın oldukça fazla esere sahip olması nedeniyle bu bölgeye gelen ziyaretçilerin uğradığı işlek bir parktır.

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Cami, İstanbul ili, Fatih ilçesi, Sultanahmet Meydanı içerisinde bulunmaktadır. Osmanlı Padişahı 1. Ahmet tarafından Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya yaptırılan bu yapı günümüzde İstanbul’da en çok turist çeken mekanlar arasında bulunmaktadır. İznik çinileriyle bezeli bu yapı yabancı turist tarafından Mavi Cami yani Blue Mosque olarak da adlandırılmaktadır. Osmanlı sultanları ve ailesi tarafından yaptırılan camiler arasında 6 minareli tek cami olma unvanını taşımaktadır. Bulunduğu alandaki diğer tarihi yapılar ile birlikte çokça ziyaretçi çene Sultanahmet Camini aileniz ile ziyaret edebilirsiniz.

Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi, İstanbul ili, Fatih ilçesi, Ayasofya Meydanı içerisinde bulunmaktadır. Tam olarak Sultan Ahmet Camii karşısında bulunan bu yapı İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinden öncesinde katedral olarak hizmet vermiş, fetih sonrasında camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından itibaren ise müze olarak hizmet vermektedir. Geçirmiş olduğu bu safhalar nedeniyle içerisinde birçok farklı ambiyansı harmanlamıştır. İstanbul’un en çok turist çeken bu mekanı etrafındaki diğer tarihi eserler ile birlikte bulunduğu yerin turistik önemini de arttırmaktadır. İstanbul’a yolu düşmüş herkesin mutlaka görmesi gereken eserler arasındadır.

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı veya bazıları tarafından söylendiği şekliyle Yerebatan Sarayı, İstanbul ili, Fatih ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Ayasofya Meydanı ve Sultan Ahmet Camii’ne çok yakındır. Bizans İmparatorluğu tarafından yakın çevreye su verilmesi amacıyla yapılmıştır. İstanbul’un Osmanlı tarafından fethinden sonra İslami olarak içilmesi için durgun su yerine akan suyun tercih edilmesi nedeniyle sadece Topkapı Sarayı’nın bahçelerine su verilmek amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde sanatsal etkinlikler ve turistik geziler amacıyla kullanılmaktadır. Burayı ziyaret etmeden önce içerisindeki nem oranının astım hastaları için uygun olmadığını göz önünde bulundurmanızı öneririz.

Galata Kulesi 

Galata Kulesi, İstanbul ili, Beyoğlu ilçesi, Galata semti içerisinde bulunmaktadır. İstanbul’da yaşayan veya yaşamayan her insanın en az bir kere fotoğrafını gördüğü bir yerdir. 528 yılında denizciler için fener kulesi olması amacıyla Bizans İmparatorluğu tarafından inşa edilen bu yapı aynı zamanda dünyanın en eski kuleleri arasında yer almaktadır. UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilen Galata Kulesi ziyaretçilerine 360 derece İstanbul seyir imkanı sunmaktadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar