Akıncı: Türkiye'nin ne azınlık olmak ne de Türkiye'nin 82. ili olmak istemiyoruz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) lideri Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türkler'in, azınlık olmayı ya da Türkiye’nin 82. vilayeti olmayı istemediklerini söyledi.

Akıncı: Türkiye'nin ne azınlık olmak ne de Türkiye'nin 82. ili olmak istemiyoruz
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
24 Kasım 2017 Cuma 12:32

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) lideri Mustafa Akıncı, İngiltere'nin başkenti Londra'da Kıbrıs Türk sivil toplum örgütleri temsilcileri ve soydaşlarına hitaben bir konuşma yaptı.

Konuşmasında adadaki son siyasi durumu değerlendiren Akıncı, “Bugun Kıbrıs sorununu çözmek 2004 yılından daha zor. Rum tarafında zihniyet değişikliği olması lazım” dedi.

'YA AYNI ÇATI ALTINDA YA DA İKİ AYRI ÇATI ALTINDA'

Ada genelinde Kıbrıslı Türkler'in iki şeyi istemediğini belirten Akıncı, "Bunlar, Rum üniter devleti içinde azınlık olmak ve Türkiye’nin 82. vilayeti olmak. Ya eş değer olarak aynı çatı altında, veya iki ayrı çatı altında yaşayacağız" şeklinde konuştu.

Sputnik'in aktardığı haberde yer alan bilgilere göre, Rumlarda Kuzey Kıbrıs'ın uluslararası platformlarda tanınması 'fobisinin' bulunduğunu da belirten Akıncı, "Amaç bizim Türkiye ile bağlarımızı koparmak" ifadesini kullandı.

Bir gün önce de İngiltere Parlamentosu'nda parlamenterlerle bir araya geldiğini ve bu konuda kendisine sorular yöneltildiğini kaydeden Akıncı, konuşmasına şu şekilde devam etti:

'UMUDU ÖLDÜRMEMEK İÇİN BİR ŞEYLER YAPMALI'

"Bana 'Umut verici bir şey söyleyebilir misiniz?' diye sordular. Ben de dedim ki umut çok güzel bir söz. Umut en son ölür. Ancak öldürmemek için de insanoğlunun bir şeyler yapması lazım. Herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Rum tarafını çok ciddi bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacı var. Bizimle yetkiyi paylaşmakta zorlanıyorlar. Bu geçen yıllar içinde statüko kemikleşti. Bunlar gerçekler. Statükonun bir tarafında yetkiyi 1963 yılından beri, devleti, resmi tanınmış devleti gaspeden bir Rum Cumhuriyeti var."

'TÜRKİYE'NİN ELİNİ AYAĞINI ÇEKECEĞİNİ HAYAL ETTİLER'

"Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tek sahibi oldular. Orayı bizimle paylaşmakta ve federal yapıya dönüştürmekte çok ciddi sıkıntılar var. Bunu yapamadılar.
Bizim tarafta da statüko var. 1974’den sonra elde edilen toprakları vermeye niyetli değiliz. Ben siyasi risk alarak adım attım. Toprakta yüzde 29.2’yi kabul ettim.

Türkiye’nin her şeyiyle Kıbrıs'tan elini ayağını çekeceğini hayal ettiler. Ancak bu mümkün değildi. Bugün adada yüzde 65’lik Annan Planı'na verilen 'evet' oyunun olup olmadığı ciddi bir tartışma. Bunu da samimiyetle söylememiz gerekir. Çok uğraşmamız lazım."

'BİR 50 YIL DAHA SÜRMESİNİ İSTEMİYORUZ'

Akıncı 50 yıldır süren müzakerelerin bundan sonrasının sonuç odaklı ve zaman tehditli paket şeklinde olması gerektiğine vurgu yaprak, "Bir 50 yıl daha sürecek verimsiz görüşmeler istemiyoruz" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar