ABD'de nükleer alarm

ABD'de yer alan Hanford Nükleer Santrali'nde çalışanlara sığınaklara saklanmaları uyarısı geldi.

ABD'de nükleer alarm
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
26 Ekim 2018 Cuma 21:38

ABD'de yer alan Hanford Nükleer Santrali'nden çalışanlarına sığınaklara saklanmaları uyarısı geldi... Santralden konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Nükleer sanayi alanında dünyadaki en gelişmiş ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri geliyor. Dolayısıyla, kontamine alanların çoğunun oralarda olması şaşırtıcı değil. Arka plan radyasyon açısından dünya liderlerinden biri de Hanford Nükleer Rezervasyon Sitesi. Bu, nükleer bombalar ve silah sınıfı plütonyum üretimi için kullanılan dünyanın en büyük sanayi komplekslerinden biri. ABD'nin Nagasaki'ye attığı atom bombası da burada yapıldı.

Hanford Nükleer Rezervasyon Sitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin sanayi bölgelerinde üretilen büyük plütonyum stoklarının saklanmasında kullanıldı.

Yüksek radyasyon seviyelerine ulaşan kompleks 1977'de tamamen çalışmayı bıraktı. Günümüzde, sanayi kompleksinin toprakları, 200 000 metreküp radyoaktif atık barınağı bulunan 177 depoya sahip.

Kompleksin kapanmasından 20 yıl sonra, atık depolarından kontrolsüz bir sızıntı ciddi bir çevre kirliliğine neden oldu. Bunun üzerine sıvı radyoaktif atıkların işlenmesi için tesis inşaatı başlatıldı. İnşaatın 2019'dan önce tamamlanması bekleniyor. Resmi olmayan raporlara göre bölgedeki radyasyondan düzinelerce sanayi çalışanı ciddi şekilde etkilendi. 2017'de bölgede yaşanan radyasyon sızıntısı nedeniyle alarm verilmişti. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar