Video laringoskop nedir? Video laringoskop fiyatı ne kadar? Video laringoskop şartnamesi nedir?

Mucize Doktor dizisinin 12. bölümünde bahsedilen video laringoskop herkes tarafından araştırılmaya başlandı. Peki video laringoskop nedir? Video laringoskopun fiyatı ne kadar? Video laringoskop şartnamesi nedir? Video laringoskop ne için kullanılır?

Video laringoskop nedir? Video laringoskop fiyatı ne kadar? Video laringoskop şartnamesi nedir?
Son Güncelleme: 2 Aralık 2019 Pazartesi 20:44
2 Aralık 2019 Pazartesi 20:33

Mucize doktor dizisinde hasta için kullanılma ihtiyacı duyulan ve adı geçtikten sonra herkes tarafından merak konusu haline gelen video laringoskop nedir? Video laringoskopun fiyatı ne kadar? Video laringaskop şartnamesi nedir? Video laringaskop ne için kullanılır? Video laringoskop nasıl kullanılır? İşte video laringoskop hakkında detaylarıyla tüm merak edilenler…

Video laringoskop nedir?

Larenks ve etrafını çevreleyen anatomik yapıyı doğrudan gözlemleme işlemine laringoskopi denir. Laringoskopi amacıyla kullanılan alete laringoskop denir. Laringoskop, handle (sap) ve bıçak (blade) olmak üzere iki parçadan oluşur.

Video Laringoskop ise, bu anatomik yapıları göz ile incelemenin ötesinde çok daha detaylı, imaj kalitesini ve rengini bozmadan büyüterek, bir LCD veya TFT LCD ekranda görüntüleyen gelişmiş bir laringoskopi sistemidir.

Video laringoskop nasıl kullanılır?

Bıçak  kısmı larenkse yerleştirilir. Alkalin ya da NİCD pillerin ürettiği güç ile LED ışık kaynağı soğuk ışık emisyonu yapar. Bu ışık FO kanal ile bıçağın ucuna taşınır ve oradan inceleme alanı boyunca görüntü alabilmek için gereken aydınlatmayı sağlar.

Elde edilen görüntüler CCD kamera ile gerçek zamanlı olarak izlenir ve TFT LCD ekrana iletilir. İstenirse bu görüntüler SD karta kaydedilerek bir arşiv oluşturulur.

Video laringoskopun fiyatı ne kadar?

Video laringoskop fiyatları çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. 100 dolardan başlayıp 15 bin dolara kadar çıkmaktadır.

Video laringoskop şartnamesi nedir?

Video laringoskop teknik özellikleri ve video laringoskop genel özellikleri: 

Sistem dahili monitör içeren el ünitesinden, dahili LED ışık kaynağı ve CCD kameradan oluşmalıdır.

Monitör 3,5 inch’den büyük olmamalıdır. Çözünürlüğü en az 640x480 piksel olan dokunmatik  HD ekrana sahip olmalıdır.

Monitör 8 GB dahili hafıza desteklemelidir.

Cihaz tekrar şarj edilebilir 2500 MA batarya içermelidir ve batarya monitörden ayrılmadan şarj edilebilmelidir ve yaklaşık olarak 240 dk. işlem yapabilmelidir.

Cihaz fiber optik olmamalıdır.

Cihazın monitörü aşağı - yukarı yönde en az 1300 ve sağ - sol yönünde en az 2700 dönebilmelidir.

Monitör ile cihazlar doğrudan bağlanabilir olmalıdır.

Monitör kendi ekranından video kayıt, fotoğraf alma, dosyaları gözden geçirme, zaman ayarı, fotoğrafları ve videoları tekrar oynatabilme ve ayrıca bunları başka ortamlara aktarabilme özelliğine sahip olmalıdır.

Görüntüdeki beyaz denge (White balance) otomatik olarak sağlanabilmelidir.

Monitör HDMI kablo aracılığı ile farklı ekranlara görüntüyü anlık olarak aktarabilme özelliği olmalıdır.

Elektromanyetik uyumluluk (EMC) sınıfı A olmalıdır.

IEC 60601 dayanıklılık testlerine uygun olmalıdır.

Monitörün menüsünde WİFİ seçeneği olmalıdır ve opsiyonel olarak bu özellik ile görüntüyü başka ekranlara aktarabilme özelliğine sahip olmalıdır.

Cihazın UBB kaydı olmalıdır ve CE belgesine sahip olmalıdır.

Cihazın güç tasarrufu sağlaması ve kullanım süresini uzatması açısından cihaz açık unutulduğunda ve kullanımı durduğunda; kullanıcı unutsa dahi 15 dakika içerisinde kendini kapatmalıdır.

Ayrıca monitör istenildiği zaman kendi ile aynı marka olan 3.6 mm dış çaplı ve 5.2 veya 5.8 mm dış çapa sahip ve aynı zamanda 2.2 veya 2.6 mm iç çapa sahip çalışma kanallı felxible insersiyon handle modelleri ile entegre olarak kullanılabilmelidir.

4.0 mm dış çapa sahip titanyum alaşım malzemeden imal edilen ve uç kısmı %20 oranında hastanın ağız yapısına göre esneklik gösterebilen rigid stile handle ile entegre olarak çalışmalıdır.

Kullanıcının rahatlığı ve yorulmaması açısından cihazın toplam ağırlığı (monitör, handle ve bataryası dahil) en fazla 300 gram olmalıdır.

Video Laringoskop (İnsersiyon Handle) Özellikleri

Video laringoskop kamerası anti-fog (buğulanmaya karşı kendi sıcaklığını ayarlayabilme) kontrol teknolojisine sahip olmalıdır.

Laringoskop Blade sabit olarak kendi içinde

Yeni doğan (SS),

Çocuk (S),

Yetişkin (M)

Large yetişkin (L)

 bireyler için ayrı ayrı kullanılabilen boyutlarda ayarlanabilir özelliğe sahip olmalıdır. Bu boyutlarda disposable ve reusable olarak blade uçları olmalıdır.

Laringoskop blade nin görüş derinliği mesafesi 20-100 mm arasında olmalıdır.

Blade kamerasının ortam çözünürlüğü (radyografik kalitesi) ≥10.08 lp/mm olmalıdır.

Blade kamerasının görüş açısı (görüntüleme alanı) 60° olmalıdır.

Blade nin aydınlatma kaynağı (ışık gücü) ≥1000 LUX olmalıdır.

Laringoskop handle yapısı hem tek kullanımlık hem de tekrar tekrar kullanılabilen farklı boyutlardaki bladeler ile entegre olarak çalışabilmelidir.

Cİdex, Cİdex plus ve OPA solusyon ile sterilizasyonuna uygun olmalıdır.

Ayrıca cihaz düşük sıcaklıkta plazma sterilizasyonuna da uygun olmalıdır.

Video laringoskop ne için kullanılır?

Hastanın solunumunun durduğu ya da yetersiz olduğu acil durumlarda havayolu açıklığının sağlanması esastır. Havayolu açıklığını sağlamanın optimal yolu endotrakeal entübasyon işlemidir. Bu işlemi gerçekleştirmek için laringaskoplar kullanılır. Laringoskop uç kısmı hastanın ağzına yerleştirilerek dilin güç kullanarak yukarı kaldırılmasını ve vokal kordların görülebilmesini sağlar. Daha sonra ses telleri arasından tüp soluk borusuna yerleştirilerek endotrakeal entübasyon işlemi gerçekleştirilir. Videolaringoskopi anestezi pratiğinde zor entübasyon olgularında, entübasyonun zor olacağı öngörülen durumlarda ve direkt laringoskopinin başarısız olduğu durumlarda önerilmektedir

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar