TürkAkım projesinin Türkiye'ye katkısı ve faydası neler?

19 Kasım günü deniz etabı tamamalanan TürkAkım projesinin Türkiye'ye katkısı ve faydası neler? Kıyıköy nerede? soruları gündeme geldi. İşte AzOnceOldu ekibi olarak derlediğimiz TürkAkım projesinin Türkiye'ye katkısı ve faydası neler? sorusunun yanıtı.

TürkAkım projesinin Türkiye'ye katkısı ve faydası neler?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
19 Kasım 2018 Pazartesi 17:09

TürkAkım projesinin Türkiye'ye katkısı ve faydası neler? Kıyıköy nerede? soruları TürkAkım projesinin deniz etabının tamamlanmasıyla sosyal medyada gündem oldu. AzOnceOldu ekibi olarak hazırladığımız haberde TürkAkım projesinin Türkiye'ye katkısı ve faydası neler? Kıyıköy nerede? sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katılımıyla deniz etabı tamamlanan TürkAkım projesinin Türkiye'ye katkısı ve faydası neler? Kıyıköy nerede? sorularının yanıtı... 

TürkAkım projesinin Türkiye'ye katkısı ve faydası neler?

Dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız da birkaç gün sonra yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye arasında yapılacak yeni boru hattı için, “Buna ‘Türk Akımı’ diyelim. Büyük bir proje ve finansmandan bahsediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.  

Türk akımı projesiyle Rusya doğal gazını Karadeniz'in altından geçirerek, Türkiye üzerinden Yunanistan'a götürecek. Böylelikle Türkiye yeniden bölgede söz sahibi olacak.

Proje, Türkiye ve Avrupa ülkelerinin doğalgaz ihtiyacının karşılanması açısından önemli, fakat diğer yandan Avrupa Rus gazına bağımlılıktan kurtulmaya da çalışıyor. 2019’dan itibaren Avrupa ülkelerine gaz satışında Ukrayna’yı by-pass etme kararı alan Rusya ise bir yandan alternatif rota arayışı içinde, diğer yandan Avrupa’ya gaz satışındaki hâkimiyetini kaybetmek istemiyor. Avrupa’ya diğer yolları şu an tıkalı gözüken Rusya için Türk Akımı’nın hayata geçirilmesi bu nedenle büyük önem taşıyor. Türkiye ise orta ve uzun vadede bir doğalgaz ticaret merkezi (hub) konumuna gelmeyi hedefliyor. Türk Akımı’ysa uzmanlar tarafından enerji merkezi olma açısından Türkiye’nin elini güçlendirecek bir proje olarak yorumlandı.

Türkiye'nin,  Türk Akımı’ndan sağlayacağı faydaya yönelik Prof. Stern, “Türkiye’nin Mavi Akım hattıyla beraber Türk Akımı ile sağlayacağı asıl fayda, herhangi bir üçüncü ülkeden gazın transit geçiş yapmayacak oluşu. Türkiye-Rusya siyasi ilişkileri güçlü kalmaya devam ettiği sürece, bu aslında Türkiye için çok önemli bir güvenlik avantajı. Ticari faydaları konusunda bir hükme varmak şu aşamada daha zor” yorumunu yaptı.

İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi sanayi kentlerine doğal gaz sağlanarak üretimde güvence sağlanacak.

Diğer bir yandan, Rusya Türkiye’ye olan ihracatını yıllık 14 milyar metre küp daha artırırsa Türkiye’nin diğer ülkelerden yapacağı ithalat miktarı azalacak. Türkiye için daha fazla doğal gaz kaynağına erişim önemli olsa da kaynakların çeşitliliğini sağlamak da bir o kadar önemli.

Kıyıköy nerede? TürkAkım projesinin Kıyıköy'e katkıları

Kıyıköy, Kırklareli ili sınırları içinde ve Vize ilçesine bağlı, doğal güzellikleriyle öne çıkmış bir sahil kasabasıdır. 1987 yılında belediye olmuştur ve 2015 yılındaki nüfus sayımına göre, 933 kadı ve 1015 erkek olmak üzere toplam nüfusu 1948 kişidir.

Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Avrupa'ya nakledecek TürkAkım Projesi'nin deniz bölümünün tamamlanması, TürkAkım'ın Türkiye'deki çıkış noktası Kıyıköy'de vatandaşları heyecanlandırdı.

Projenin deniz bölümünün tamamlanması dolayısıyla İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılımıyla tören düzenlenecek.

Projenin çalışmalarının tamamlandığı Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesindeki vatandaşlar da projeyi olumlu karşıladı.

"Proje tüm Türkiye'yi kapsıyor"

Kıyıköy Belediye Başkanı Ahmet Bora, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TürkAkım'ın Türkiye'de çıkış noktasının Kıyıköy olduğunu söyledi.

Vatandaşların büyük bir bölümünün projeye destek verdiğini belirten Bora, bu projenin sadece Kıyıköy'ü değil, tüm Türkiye'yi kapsadığını ifade etti.

Projenin tamamlanmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Bora, "Bu tür projelere tüm ülkeler sıcak bakıyor. Bu bir devlet projesi. Biz de projeye başından beri elimizden gelen desteği verdik. Vatandaş baştan biraz karşı çıktı ancak sonradan mutlu olduklarını gördük. Yaşanan süreç Kıyıköy'ün menfaatine oldu. Özellikle burada ticaret hareketlendi. Bu proje için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye'ye geliyor. Bu projenin önemini buradan anlayabiliriz. Bugün hem gururlu hem de çok mutluyuz." diye konuştu.

"Başka devletler projeye gıptayla bakıyor"

Beldede yaşayan Tevfik Başar ise projenin çok önemli olduğunu söyledi.

Başar, projeyle ilgili beldede hiçbir kaygı olmadığını, zaman zaman algı operasyonlarının yapılmak istendiğini ancak başarılı olunamadığını anlatarak, "Bakanlarımız, Valimiz ve Kaymakamımız projenin takipçisi oluyor. Beldeye çok büyük katkısı oldu. Projenin balıkçılığa hiçbir zararı olmadı. Tersine bu yıl denizde çok bereket oldu. Kimsenin hayal edemeyeceği bir projeydi. Bütün dünyada sıkıntılar yaşanırken Türkiye'ye böyle bir boru hattı geliyor. Vanası bizden açılacak. Bundan önemli bir proje olabilir mi?" ifadelerini kullandı.

Bu arada dünyanın en büyük inşaat gemisi olan, TürkAkım'ın derin sulardaki kısmını döşeyen Pioneering Spirit, Karadeniz açıklarındaki bekleyişini sürdürüyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar