Truva sonatı nedir? Fazıl Say Truva sonatı canlı izle

Truva sonatı nedir? Sanatçı Fazıl Say'ın Çanakkale Belediyesi'nin Truva Yılı kapsamında düzenleyeceği etkinliğe Truva Sonatı adı verildi. Peki Truva Sonatı nedir, Truva nedir? Truva nerede? soruları merak konusu oldu. Detayları sizler için haberimizde araştırdık.

Truva sonatı nedir? Fazıl Say Truva sonatı canlı izle
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:00
17 Ocak 2019 Perşembe 15:45

Truva sonatı nedir? Sanatçı Fazıl Say'ın Çanakkale Belediyesi'nin Truva Yılı kapsamında düzenleyeceği etkinliğe Truva Sonatı adı verildi. Peki Truva Sonatı nedir, Truva nedir? Truva nerede? soruları merak konusu oldu. Detayları sizler için haberimizde araştırdık.

Truva Sonatı nedir?

Gerçekleşecek konserde, sanatçının yeni eseri “Truva Sonatı” nın İstanbul ve Ankara prömiyeri yapılacak. Konserde ayrıca sunucu Yekta Kopan ve   Fazıl Say  "Truva Sonatı" üzerine özel bir söyleşi de gerçekleştirecek. 

Çanakkale Belediyesi'nin Truva Yılı kapsamında sipariş ettiği ve dünyadaki ilk seslendirilişi Ağustos ayında Çanakkale'de gerçekleştirilen Truva Sonatı; 40 dakikalık ve 10 bölümlük bir piyano sonatı...

Troya Sonatı” bölüm başlıkları şöyle; “Ozan Anlatıyor, Homeros “, “Ege Rüzgarları “,“Troya Kahramanları”, “Sparta”, “Helen, Aşk ”, “Troya”, “Aşil”, “Savaş”, “Truva Atı” ve “Sonsöz

Fazıl Say'ın etkileyici ve güçlü piyanosuyla izleyicinin karşısında olacağı gecede sanatçı Truva Sonatı’nın yanı sıra ; ünlü bestecilerin eserlerini de yorumlayacak.

Truva nedir?

(Troia), bir ilkçağ şehridir. Bugün Çanakkale'de, Biga'nın Hisarlık köyünün yerinde kurulmuştur.

Paris, Sparta kralı Menelas'ın karısı güzel Helena'yı Truva'ya kaçırmıştı. Spartalılar şehri almak için on yıl savaştılar. En sonunda bir tahta at hilesi ile savaşı kazandılar. Yunanlı şair Omniros bu olayı lliada destanında anlatmıştır. Yüzyıllarca toprak altında kalan şehir, 19. yüzyılda Alman arkeologu Schleimann tarafından meydana çıkarıldı.

Homeros, İlyada adlı eserinde Truva şehrinden bahsetmektedir. Truva hakkında ilk araştırmayı 1870-1890 yıllarında Heinrich Schliemann yaptı. 1893-1894 tarihlerinde de Wilhelm Dörpfeld araştırmaları devam ettirdi. ABD Cincinnatti Üniversitesi profesörlerinden Carl Blegen ise, 1932-1938 tarihlerinde Truva şehri hakkında araştırma ve değerlendirme yaptı.

Akhaia ve Truva şehri arasında meydana gelen savaşa Truva Savaşı denir. Truva Kralı Priamos’un oğlu Paris, Menelaos’un karısını kaçırınca, Yunanlılar Agamemnon komutasında Truva şehrine saldırdılar. Yunanlılar tahtadan bir at yapıp içine asker koyarak gizlediler. Kendileri de geri dönüyormuş gibi yaptılar. Bu hileyi anlayamayan Truvalılar atı şehrin içine getirdiler. Tahta atın içinde bulunan askerler geceleyin şehrin kapılarını açtılar.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar