Hazır sütler neden patlıyor? Patlayan süt markaları hangileri? Patlayan süt videoları

Geçtiğimiz aylarda vatandaşın birinin pişirdiği SEK süt patlaması vakasından sonra şimdi de Torku süt patladı. Peki ya hazır sütler neden patlıyor? Sütler “Hidrojen peroksit” maddesi nedeniyle mi patlıyor? Patlayan süt markaları hangileri? Patlayan süt videoları haberimizde..

Hazır sütler neden patlıyor? Patlayan süt markaları hangileri? Patlayan süt videoları
Son Güncelleme: 14 Şubat 2020 Cuma 11:57
20 Kasım 2018 Salı 11:12

SEK sütün patlaması sosyal medyada gündem olmuştu şimdi ise gündemde Torku sütün patlaması. Torku, sosyal medyada gündeme gelen ve markası altında satışa sunulan 1 litrelik sütlerin bir kısmında kaynatırken patlama gerçekleştiği iddialarıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Torku, sosyal medyada gündeme gelen ve markası altında satışa sunulan 1 litrelik sütlerin bir kısmında kaynatırken patlama gerçekleştiği iddialarıyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Patlayan süt markaları hangileri?

Torku'dan ‘patlayan süt' açıklaması

Bursa’da yaşayan İdris Kurtuldu’nun paylaştığı videoyla ilgili olarak, “1 litre yağlı süt üzerinden sosyal medyada yayınlanan bir paylaşımın markaya mal edilmesi üzüntü vericidir” denen açıklamada, yaşananların ‘üretim kaynaklı olmadığı’ iddia edildi.

Ürün ve üretim sürecindeki ilk kontroller sonrası yaşananın ‘münferit bir durum olduğu’nun anlaşıldığı belirtilirken; “Patlama olarak adlandırılan olayın bu tür her marka sütte olması mümkündür” dendi. Torku tarafından ‘patlayan süt’le ilgili olarak müşterilere şu tavsiye de verildi:

“Ayrıca, sütün tabiatı gereği ısıtılırken ortaya çıkan gaz kabarcıklarının yüzeyde oluşan kaymaksı tabakayı rahat aşması için karıştırılması, böyle sorunların yaşanmasını önlemeye yardımcı olacaktır.”

SEK’ten “patlayan süt” açıklaması

Sosyal medyada yayımlanan, "patlayan süt" görüntüleri tartışmalara neden oldu. Videoda; kaynatılan süt bir süre sonra şiddetli bir şekilde patlıyor. Videoda "SEK" marka süt görünüyor. Konuyla ilgili SEK markasının üreticisi TAT Gıda Sanayi A.Ş., Odatv'ye açıklama gönderdi. Açıklamada sütün bozuk olmadığına dikkat çekildi ve patlamanın nedeni anlatıldı.

Hesaptan olayla ilgili şu bilgiler aktarılıyor:

"Bu videoyu tarafımıza bir takipçimiz gönderdi. Bugün öğle saatlerinde, geçtiğimiz hafta aldıkları UHT sütü ısıtırken cezvede patlıyor. Şaşkınlıkla tekrar deniyorlar, yine patlıyor. Üçüncüde videoya çekip bize gönderiyorlar. Sütün markası videoda görünüyor ama buna benzer bir şikayet birkaç gün önce de farklı bir takipçimiz tarafından da geldiğinden dikkatimizi daha da çok çekti.

Patlayan sütün son kullanım tarihine bir ay var, süt yeni alınmış ve bozulmamış durumda bu olay yaşanıyor. Bir paket açılmamış aynı Parti no’lu sütü takipçimiz muhafaza ediyor. Ürün Bakırköy Osmaniye’de Happy Center isimli marketten alınmıştır. Parti no: 18196 SKT: 16.10.2018 olan bu sütün tüketilmemesi ve kontrol edilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili firmadan ve uzmanlardan bilgi ve görüş bekliyoruz."

Süt patlaması neden olur?

Son yıllarda artan patlayan süt vakalarından sonra sütlerin neden patladığı merak ediliyor. İnternette ve sosyal medya üzerinde yer alan bilgilere göre hazır sütlerin patlama nedeni “hidrojen peroksit” maddesinden kaynaklı olabilir.

Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığı Uzmanları konu ile ilgili şikayetlerin daha önce de kendilerine geldiğini, bunun sütlerin kutusunda kullanılan bir asit olan “hidrojen peroksit” maddesinden kaynaklanabileceğini düşünerek tetkik yaptıklarını ancak olumsuz sonuca rastlamadıklarını kaydetti.

Hidrojen peroksit maddesi nedir?

Hidrojen peroksit, esas olarak beyazlatıcı, oksitleyici ve mikroorganizmaları öldürücü etkiler gösteren kimyasal bir bileşiktir. Gıda sektöründen hidrojen peroksit, süt, krema, peynir suyu, dondurma ve salamura gibi ürünlerin dezenfeksiyonu işlemlerinde kullanılmaktadır. Süt sektöründe kullanılan hidrojen peroksit konsantrasyonları, aslında sütün bileşenlerini çok az etkilemektedir. Diğer süt koruyucularına göre hidrojen peroksit, süt bileşenlerine en düşük etkiyi yapan bir maddedir. Sütte yapılan hidrojen peroksit analizleri ile, süte kasıtlı olarak ilave edilen hidrojen peroksitin ve klorin ve diğer okside edici maddelerin varlığı tespit edilmektedir.

Sütün dayanma süresini uzatmak veya kalitesi bozulmuş sütleri kaliteli gibi göstermek amacı ile, insanları yanıltmak için kasıtlı olarak ve hijyenik olmayan koşullarda süte bazı koruyucu maddeler ilave edilmektedir. Yasal düzenlemelere göre bunu yapmak yasaktır ama önüne geçilememektedir. Bu tür katkı maddeleri insan sağlığı açısından zararlıdır. Bu şekilde kullanılan koruyucu maddelerin başında hidrojen peroksit gelmektedir. Aslında bazı ülkelerde hidrojen peroksitin koşullu olarak içme sütlerine katılmasına izin verilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda ve Tarım Teşkilatları da koşullu olarak hidrojen peroksit kullanımına karşı değildir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar