Gözaltına alınan Prof. Betül Tanbay ve Prof. Turgut Tarhanlı kimdir?

Gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri arasında yer alan Prof. Betül Tanbay ve Prof. Turgut Tarhanlı kimdir, neden gözaltına alındı?  

Gözaltına alınan Prof. Betül Tanbay ve Prof. Turgut Tarhanlı kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
16 Kasım 2018 Cuma 09:16

Boğaziçi Üniversitesi'nden bazı öğretim üyelerinin gözaltına alındığı açıklamalarının ardından Prof. Betül Tanbay ve Prof. Turgut Tarhanlı isimleri araştırılmaya başladı. Prof. Betül Tanbay ve Prof. Turgut Tarhanlı kimdir, neden gözaltına alındı.

Sabah saatlerinde düzenlenen operasyonda Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Betül Tanbay ve Prof. Turgut Tarhanlı'nın da bulunduğu öğretim üyeleri gözaltına alındı. Anadolu Kültür Derneği'nin 4 çalışanı da gözaltına alınmasıyla, gözaltı sayısı 6 oldu.

CHP eski Milletvekili ve Gazeteci Barış Yarkadaş, konu hakkındaki paylaşımında "Güne yine gözaltılarla başladık... Boğaziçi Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Prof. Turgut Tarhanlı ve bir çok öğretim üyesi bu sabah 06.00'da gözaltına alındılar." dedi.

Avukat Aslı Kazan, Turgut Tarhanlı için 3 günlük gözaltı kararı olduğunu belirtti.

HDP eski Milletvekili Ufuk Uras'ın operasyona dair yaptığı sosyal medya paylaşımı şöyle:

Prof. Betül Tanbay ve Prof. Turgut Tarhanlı neden gözaltına alındı?

İstanbul'da Osman Kavala soruşturmasına yönelik ikinci dalga operasyon başlatıldı.Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında Anadolu Kültür Derneği Başkan vekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay'ın olduğu da öğrenildi. Anadolu Kültür Genel Koordinatörü Asena Günal ve danışmanları Çiğdem Mater ile Meltem Aslan da soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Osman Kavala, İstanbul Cumhuriyeti Başsavcılığı tarafından başlatılan 17/25 Aralık ve 15 Temmuz Darbe Girişimi soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

Prof. Betül Tanbay kimdir?

Prof. Dr. Betül Tanbay Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi ve ünlü matematikçi Cahit Arf tarafından 1948 yılında kurulan Türk Matematik Derneği’nin 62 yıl sonra seçilen ilk kadın başkanı. Betül Tanbay aynı zamanda Taksim Gezi Parkı eylemleri ile gündeme gelen Taksim Platformu üyesidir.

Prof. Turgut Tarhanlı kimdir?

1956 yılında İstanbul’da doğdu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1981 yılında aynı Fakültenin Devletler Umumi Hukuku (Uluslararası Hukuk) Kürsüsüne asistan olarak atandı. Lisansüstü çalışmalarını aynı Fakültede ve New York University School of Lawda sürdürdü. 1990 yılında Kamu Hukuku alanında Hukuk Doktoru (Ph.D.) ünvanını aldı. 1996 yılında Devletler Umumi Hukuku Doçenti ünvanına layık bulundu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bu kadroya atandı. 1999-2000 öğretim yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesinde, aynı alanda öğretim üyeliğini sürdürmektedir. Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, insan hakları hukuku alanında dünya çapında tanınan ve bu alanın Türkiye’deki gelişimine öncülük eden en önemli isimlerden. Tarhanlı, Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin kurucularındandır ve yönetim kurulu üyesi. 1995 yılında, Uluslararası Af Örgütü'nün, Türkiye'de yeniden canlandırılması için yapılan girişimde kurucu yerel grupta yer aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunlar Derneği'nin kurucularından ve yönetim kurulu üyesi. American Society of International Law'un uluslararası üyesi.1996 yılından beri, Radikal gazetesinde, Türkiye'nin dış ilişkileri ve dünya sorunları konularında makaleleri yayımlanmaktadır. Turgut Tarhanlı, 2002 yılında profesör oldu. Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Hukuku dersleri veriyor ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi Başkanlığı yapıyor. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar