Lyme hastalığı nedir, bulaşıcı mı, belirtileri, tedavisi ne?

Justin Bieber’ın yakalanması ile gündeme gelen Lyme hastalığı nedir, bulaşıcı mı, belirtileri, tedavisi ne? sorusu çok araştırıldı. Ünlü sanatçının yakalandığı hastalık Lyme hastalığı nedir, bulaşıcı mı, belirtileri, tedavisi ne? Detaylar haberimizde…

Lyme hastalığı nedir, bulaşıcı mı, belirtileri, tedavisi ne?
Son Güncelleme: 9 Ocak 2020 Perşembe 14:20
9 Ocak 2020 Perşembe 14:10

Lyme hastalığı nedir, bulaşıcı mı, belirtileri, tedavisi ne? Justin Biber’in Lyme hastalığına yakalanması haberlere yansıdı. İzleyiciler bu haber sonrası Lyme hastalığı nedir, bulaşıcı mı, belirtileri, tedavisi ne? gibi sorulara yanıt aradılar. Peki Lyme hastalığı nedir, bulaşıcı mı, belirtileri, tedavisi ne? Detaylar haberimizde…

Lyme hastalığı nedir?

Justin Biber’in Lyme hastalığına yakalanması sonrası çok araştırılan Lyme hastalığı kene ve buna benzer parazitlerin insanlara taşıdığı hastalık olarak biliniyor. Bu hastalık “Geyik Kenesi” olarak da biliniyor. Bu hastalığın borreila bakterisi ile taşındığı belirtildi. Tedavi edilmediği takdirde ise hastalık ölümcül sonuçlara neden olabilir. Kanadalı şarkıcı Justin Bieber uyuşturucu bağımlısı olduğu iddialarını yalanladı. 5 yıl sonra ilk solo şarkısını çıkaran ünlü sanatçı Justin Bieber, sağlıksız görünümünün nedenini ise kene ısırması sonucu oluşan bin enfeksiyon olan lyme hastalığı olarak duyurdu.

Lyme hastalığı keneler yoluyla taşınan dört ana bakteri türünden birinin enfeksiyonu sonucunda oluşuyor. Hastalık genelde kene ısırmasından 3 hafta sonra kendini gösteriyor. Yoğunluk ve ateş olarak belirtilerini gösteren hastalık tedavi edilmediği taktirde felce kadar ilerleyen nörolojik septomlara neden olabilir.

Lyme hastalığı bulaşıcı mı?

Kene, sivrisinek, at sineği, bit gibi kan emen canlıların yanı sıra kedi ve köpeklerden de bulaşan "Lyme Hastalığı" dünyayı ve insanlığı tehdit ediyor. Son yapılan açıklamalara göre, halen 25 milyon lyme hastası olduğu tahmin ediliyor. Bay Area Lyme Foundation (Bay Area Lyme Vakfı) tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre, bu sayının önümüzdeki birkaç yıl içinde 80 milyona çıkacağı öngörülüyor. "İçimizdeki sessiz katil" olarak nitelendirilen hastalık, kalp krizi, şizofreni, bipolar bozukluk, beyin tümörü, bazı kanser türleri, otizm, huzursuz bacak sendromu, ürtiker, haşimato tiroidi, Alzheimer, Parkinson, MS, ALS gibi kas hastalıkları, çölyak gibi pek çok hastalığı taklit ediyor.

Lyme hastalığı belirtileri ne?

Lyme hastalığının belirtileri şöyle; ateş, titreme, yorgunluk, vücut ağrıları, baş ağrısı, boyun ağrısı, boyun tutukluluğu, şişmiş lenf bezleri.

Lyme hastalığının tedavisi ne?

Hastalığın varlığı; Kan yoluyla, idrar, PCR tekniği ve omurilik sıvısı ile tespit ediliyor. Geçmişte testler çok başarılı olmamasına karşın günümüzde tekniklerin gelişmesi ile Lyme tanısı koymanın oldukça kolaylaştığına dikkat çekiliyor. Elispot Borrelia ve CD57, teşhis koymayı kolaylaştıran testler olarak dikkat çekiyor. 365’den fazla hastalığı taklit etmesi nedeniyle hastalara uzun yıllar semptomları karşılayan farklı tanılar konulabiliyor. Kişinin gerçekten Lyme hastası olduğunun 20 yıl sonra ortaya çıktığı örnekler bile bulunuyor. Lyme birçok otoimmün, nörolojik, endokrinolojik ve metabolik hastalıkla da karıştırılıyor.

Lyme hastalığı birkaç haftalık antibiyotik kullanılması ile başarılı bir şekilde tedavi edilir.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar