Koyun vebası nedir, insanlara bulaşır mı?

Binlerce hayvanın itlaf edilmesine neden olan koyun vebasının ne olduğu, insanlara nasıl bulaştığı araştırılmaya başladı.

Koyun vebası nedir, insanlara bulaşır mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
21 Temmuz 2018 Cumartesi 12:10

Bulgaristan’da hayvanlarda koyun vebası ortaya çıktı. Bu hastalık nedeniyle binlerce hayvan itlaf edildi. Koyun vebası nedir, nasıl bulaşır, ilacı ya da aşısı var mı? Koyunların yanında keçileri de etkileyen veba hakkında detaylı bilgi haberimizde. 

Koyun vebası Türkiye de içinde olmak üzeri birçok ülkede koyun vebası hastalığı görüldü. Bu hastalık viral bir hastalıktır. Koyun vebası PPR virüsü ilk defa 1942 yılında Batı Afrika’da Gargadennec ve Lalanne tarafından bildirilmiştir. Günümüzde hastalık, Ekvator ve Sahara arasında kalan Afrika ülkeleri, Arap yarımadası, Türkiye dahil hemen tüm Orta Doğu ülkeleri, Hindistan ve Güney-doğu Asya’da görülmektedir.

Koyun vebası nedir?

Koyun vebası hastalığı ilk olarak yüksek ateşle başlar ve göz-burun akıntılarına sebep oluyor. Koyun vebası bulaşıcı ve genellikle akut seyirli viral bir hastalığıdır. Koyun vebasının kaynağı olan PPR virüsüdür. Kötü bakım koşulları altında, PPR enfeksiyonunu takiben sığırların klinik olarak sığır vebasına atfedilebilecek lezyonlar geliştirmesi mümkün olabilir. 3-18 aylık yaştaki genç hayvanlar erginlere göre daha şiddetli olarak etkilenirler. Salgınlar, en sık yağışlı ya da soğuk kuru mevsimlerde görülür. Koyun-keçi vebasının (PPR) şiddetli formunda klinik belirtiler hastalıktan şüphe edilmesi için yeterlidir. Hastalık doğal şartlarda evcil hayvanlardan koyunlarda görülür. Sığır ve domuzlar ise gerek doğal gerekse deneysel koyun vebası enfeksiyonlarında son konakçıdırlar.

Koyun vebası insanlara bulaşır mı?

Koyun ve keçi için kötü bir hastalık türü olan koyun vebası bulaşıcıdır ancak insanlara bulaşma riski yoktur. Koyun vebası bulaşması sindirim ve solunum yoluyla gerçekleşir. Hasta ve duyarlı hayvanlar arasında direkt olarak oluşur. Bulaşmadan 4-5 gün sonra şiddetli göz ve burun akıntıları belirtiyi verir. Bu akıntılar, göz kapaklarının birbirine yapışmasına ve burun deliklerinde kabuklar oluşturarak hayvanın güç soluk almasına neden olur. Koyun vebasına yakalanan hayvan 6-10 gün içinde ölür. PPR’ın yayılmasını kontrol altına almak için PPR virusü için geliştirilen aşı kullanılmaktadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar