İkinci el taşıt satanlar için yetki belgesi nedir, nasıl alınır?

İkinci el araç ticaretiyle uğraşanlar için yetki belgesi düzenlemesi yapıldı. Buna göre satış temsilcileri ulusal yeterliliğe dayalı mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekiyor. Peki ya ikinci el taşıt satanlar için yetki belgesi nedir, nasıl alınır?

İkinci el taşıt satanlar için yetki belgesi nedir, nasıl alınır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
8 Eylül 2018 Cumartesi 15:28

İkinci el araç ticaretiyle uğraşanlarla ilgili yapılan yeni düzenlemeyle birlikte yeterliliğe dayalı mesleki yeterlilik belgesine sahip olma şartı getirildi. Yeni düzenleme gereği istenen mesleki yeterlilik belgesinin nasıl alındığına dair detaylar merak ediliyor. İkinci el taşıt satanlar için yetki belgesi nedir, nasıl alınır?

Ticaret Bakanlığının "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek kişi tacirlerle esnaf ve sanatkarların kendileri, ticaret şirketleriyle diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az biri, şubelerde ise şube müdürü motorlu kara taşıtları alım satım sorumlusu (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı mesleki yeterlilik belgesi edinecek. İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişiler, motorlu kara taşıtları alım satım sorumlusu (Seviye 5) veya motorlu kara taşıtları alım satım danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olacak.

Bu kişilerin ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının motorlu kara taşıtı ticaretiyle ilgili alanlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmayacak. İkinci el otomobil veya arazi taşıtı satışından hemen önce ekspertiz raporu alınacak.Raporda asgari olarak Türk Standardları Enstitüsü tarafından belirlenen standartta yer alan hususlara yer verilecek. Rapor 5 yıl süreyle saklanacak. Söz konusu taşıtların motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altında olacak.

İkinci el otomobil yetki belgesi alma şartları neler?

Yetki belgesi için en az lise mezunu olma şartı getirilirken, işletme sahibinin iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması gerekiyor. Ayrıca kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olmaları hükme bağlandı. Satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerinin güncel olarak yer alması gerekiyor.

Yetki belgesinde hangi bilgiler yer alıyor?

Tanıtım kartında ikinci el motorlu kara taşıtına ilişkin asgari olarak, marka ve modeli ile model yılı, rakam veya harflerinin bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası, plaka numarası, yakıt türü, kilometresi, satış fiyatı, boyalı ve değişen parçaları, niteliği belirtilmek suretiyle hasar kaydı, üzerinde rehin veya haciz gibi şerhlerin bulunup bulunmadığı, değişen parça, hasar kaydı, rehin ve haciz gibi bilgilerin ilgili sistemlerden temin edildiği tarih ve saat gibi bilgiler bulunacak.

İkinci el araçlar için yetki belgesi nereden alınır?

Araç satış yetki belgesi, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki Gümrük ve Ticaret bakanlığı ticaret il müdürlüğü tarafından verilir, yenilenir ve iptal edilir. İşletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılır. Araç satış Yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenir ve devredilemez. Araç satış Yetki belgesinin geçerlilik süresi beş yıldır. Araç satış Yetki belgesi, işletmede kolayca görülüp okunabilecek bir yere asılır. Bakanlık,  araç satış yetki belgesinin içeriği ile yetki belgesinin düzenlenmesine ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Yetki belgesi almak için son tarih nedir?

Yetki Belgesi alabilmek için son tarih ise 13 Ağustos 2019. Taşıt pazarları için bu 13 Ağustos 2020 olarak belirlendi. Yani mevcut galerilere bu şartları sağlayabilmeleri için yaklaşık 1,5 yıllık bir süre verilmiş oluyor. Ama yeni açılan firmalar için durum biraz daha farklı onlarda 3 ay içinde bu kriterleri sağlamak zorundalar. İl Müdürlükleri’nden temin edilecek Yetki Belgeleri 5 yıl boyunca geçerli. Sonrasında ise yenilemekte bir ücret olmayacağı açıklandı.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar