Haksöz cemaatinin kurucusu kim, lideri kim?

Haksöz cemaatinin kurucusu kim, lideri kim? Soruları son zamanlarda cemaat ve tarikatlara karşı başlatılan operasyonlar sonrası merak konusu oldu. Haksöz cemaatinin kurucusu kim, lideri kim? Sorularının yanıtını sizler için derledik.

Haksöz cemaatinin kurucusu kim, lideri kim?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
20 Temmuz 2018 Cuma 21:16

Haksöz cemaatinin kurucusu kim, lideri kim? Soruları Fethullahçı Terör Örgütü, Furkancılar, Süleymancılar, Yeni Asyacılar ve en son Adnan Oktar ve grubana yönelik operasyonların ardından merak konusu oldu. Haksöz cemaatinin kurucusu kim, lideri kim? Sorularının yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz. Medyada başka tarikatlara da operasyon yapılacağı iddiaları yer alıyor. Bu iddiaların arasında yer alan cemaatlerden birisi de Haksöz grubu. İşte Haksöz cemaatinin kurucusu kim, lideri kim? Sorusunun yanıtı.

Haksöz cemaati kimindir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen TV yorumcusu Ömer Turan, sosyal medya hesabından Haksöz cemaati ile ilgili bazı paylaşımlarda bulundu. Haksöz grubunun nerelerde örgütlendiği, liderlerinin kim olduğu konusunda bilgi veren Ömer Turan şu ifadelere yer verdi;

“Haksöz dergisinin etrafında örgütlenen gruba Haksöz hareketi ya da Haksözcüler deniliyor. Bu grup ismini çıkardığı dergiden alıyor. Aynı Grup Özgür-der isimli İnsan Hakları Derneği’nde yönetiyor. Haksöz dergisi ile Özgür-der derneği aynı camia ait.

Haksözcüler olarak bilinen grubun liderliğini önceden Hamza Türkmen yapıyordu. Rıdvan Kaya ve Kenan Alpay'ın başını çektiği genç kuşak Hamza Türkmen’i tasfiye ederek hareketin liderliğini alır. Rıdvan Kaya Özgürderin Başkan olur, Hamza Türkmen ise grubun fahri Başkanı yapılır.

Hamza Türkmen, Rıdvan Kaya ve Kenan Alpay’a göre daha mutedil bir çizgidedir. Ayrıca Erdoğan'a da çok sıcak bakar ve destekler. Rıdvan Kaya-Kenan Alpay ikilisi ise Hamza Türkmen'in aksine Yeminli Erdoğan karşıtıdır ve Erdoğan’a karşı daha sert muhalefetten yanadır.”

Hamza Türkmen kimdir?

1953 yılında İstanbul Sarıyer'de doğdu.Öğrenciliği döneminde ilk düşünsel ve siyasal formasyonunu önce Milli Türk Talebe Birliği'nden, sonra da Yeniden Milli Mücadele hareketinden aldı. Düşünsel sorgulamalar sonucunda bir grup arkadaşı ile birlikte 1975'te Yeniden Milli Mücadele hareketinden ayrıldı. Sağcı, devletçi, millici, osmanlıcı dini duyarlılıktan ayrışarak Kur'an merkezli siyasal sorgulamalar gerçekleştirdi.

Önce İstanbul Hukuk Fakültesi'nde okudu; ancak 3. sınıftayken hukuk öğrenimini bıraktı ve M.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni bitirdi.

Bir grup arkadaşıyla 80'li yılların ikinci yarısında Yöneliş Yayınları'nı kurdu. Beraber olduğu müslümanlar ile birlikte 1990 yılında Dünya ve İslam, 1991 yılında Haksöz dergisini yayınlamaya başladı. Dünya ve İslam'ın sahipliğini Haksöz dergisinin de editörlüğünü yaptı.

Hamza Türkmen'in kitapları

İslâmi Mücadelinin Yeni Dili - Ekin Yayınları [son kitabı]
Gelecek Tasavvurumuz ve Ortadoğu İntifadası - Ekin Yayınları
Türkiye'de İslamcılığın Kökleri - Ekin Yayınları
Ulusçuluk Çıkmazı -Kürtler ve Çözüm Arayışı - Ekin Yayınları
Açılım Politikaları & Kemalizm ve Müslümanlar - Ekin Yayınları
Türkiye'de İslamcılık ve Özeleştiri - Ekin Yayınları
Küresel Sistem ve Kavramları:Müzakereli Seminerler - Özgür-Der Yayınları

Rıdvan Kaya kimdir?

1961 Ankara doğumlu düşünür, yazar ve aktivist. Özgür-Der genel başkanı ve Haksöz Dergisi ve Haksöz Haber sitesi yazarıdır. Akidevi açıdan geleneksel ve modernist İslam anlayışlarına karşıt duruşu ile dikkat çeken yazar, politik olarak parlamenter-demokratik mücadele dışında bir tavrı benimsemektedir.

Rıdvan Kaya'nın kitapları

Ortadoğu İntifadası ve Despotizmin Sonbaharı - Ekin Yayınları
Değişim Sürecinde AK Parti ve Müslümanlar - Ekin Yayınları
Düşünce ve Eylem - Ekin Yayınları
Kesintisiz Darbe Düzeni Ve İslami Direniş - Ekin Yayınları
Mücadele ve Muhasebe / İslami Kimlik - Ekin Yayınları
Düşünce ve Eylem - Ekin Yayınları
İslami Şahsiyetin İnşası - Ekin Yayınları

1996 yılında yapısal ve düşünsel açıdan daha homojen müslümanlar ile Ekin Yayınevi'ni kurdu. Halen aynı yayınevinde yayıncılık ve 1991'den bu yana yayınlanan Haksöz Dergisi'nde yazarlık yapıyor.

1991'de Türkiyeli Müslümanlar Platformu'nun, 1999 yılında Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği'nin kuruluşuna, 2002 yılında da Filistin Dostları Girişimi'nin ve Kudüs dergisinin kuruluşuna öncülük etti. Özgür-Der'de aktivist olarak faaliyet göstermektedir.

Kenan Alpay kimdir?

1970 yılı (Sapanca / Sakarya) doğumlu.

Kemalettin Sami Paşa İlkokulu, Alaçam Ortaokulu ve Sapanca Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirdi.

1988 yılında başladığı İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden 1993 yılında mezun oldu.

1997 yılında “Hareket Dergisindeki Yazılarıyla Nurettin Topçu ve Anadolucu Milliyetçilik” üzerine hazırladığı tezle Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı.

Kısa kitap tanıtımlarıyla başladığı yazı hayatına 1991 yılından bugüne aylık olarak yayımlanan Haksöz dergisinde devam etti. Eş zamanlı olarak Ekin Yayınları’nda editörlük yaptı.

Ekim 2010 yılından bu yana, haftada iki gün olmak üzere, Yeni Akit gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.

28 Şubat postmodern darbe sürecinde kuruluş çalışmalarına da katıldığı özgürder’in hâlen Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

Türkiye yakın siyasi tarihi üzerine pek çok seminer vermesinin yanında, Eylül 2017 tarihinden bu yana Akit TV’de haftalık Seyir Defteri programını hazırlayıp sunmaktadır.

Evli ve dört çocuk babası olan yazar, İstanbul’da ikamet etmektedir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar