Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) nedir? Güvensiz ürünler listesi 2018

Yapılan piyasa denetimi sonucunda bazı ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiği ortaya çıktı. Bu kapsamda kullanıma sunulan Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) nedir, nasıl kullanılır?

Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) nedir? Güvensiz ürünler listesi 2018
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
7 Eylül 2018 Cuma 14:02

Bakanlıkça alınan karara göre güvensiz ürünler için ifşa dönemi başladı. Buna göre piyasa denetimi sonucunda güvensiz olduğu belirlenen ürünler Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) yani "www.guvensizurun.gov.tr" aracılığıyla kamuoyuna ilan edilmeye başladı. Sistem üzerinden ifşa edilen güvensiz ürünlerde kırtasiye, oyuncak ve tekstil ürünleri çoğunlukta yer alıyor.

Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) nedir?

Tüketicilerin kullanımına açılan GÜBİS, "www.guvensizurun.gov.tr" ve "www.gubis.gov.tr" internet adreslerinden hizmet vermeye başladı. Siteye, güvensiz bulunan bazı kırtasiye, oyuncak, çocuk gereçleri ve tekstil ürünleri ve bunlara ilişkin bilgiler yer alıyor. Sitede yer alan güvensiz ürün ve güvensizlik nedeni yer alıyor. İlgili kurum tarafından güvensiz bulunan ürüne ilişkin alınan "toplatma" ya da "piyasaya arzının yasaklanması" gibi kararlar da siteden ilan ediliyor. Yeni kullanıma sunula GÜBİS’in zamanla tüketiciler tarafından yoğun olarak takip edileceği düşünülüyor. Tüketiciler bir ürün almadan önce öncelikle bu siteye gelecek ve ürünün güvensiz ürünler listesinde olup olmadığını kontrol edecek.

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulan sisteme, Sanayi ve Ticaret, Sağlık, Tarım ve Orman, Çevre ve Şehircilik, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıkları ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bilgi girecek. Her bakanlık ve kurum, kendi tespit ettiği riskli ürünlere ilişkin bilgileri sistemden duyuracak. GÜBİS, ilgili kamu kurumları tarafından ortak kullanılacak.

Güvensiz ürünler listesi 2018

GÜBİS e-Devlet girişi için tıklayın!

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar