Enver Altaylı kimdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakan’ı Merkel’in basın toplantısında adı geçen Enver Altaylı’nın kim olduğu merak edilmeye başladı.

Enver Altaylı kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
28 Eylül 2018 Cuma 14:43

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyaretinde Almanya Başbakan’ı Merkel ile basın toplantısı gerçekleştirdi. Yapılan basın toplantısında gündeme gelen gündeme gelen Türk asıllı Alman vatandaşı olan eski MİT'çi Enver Atlaylı’nın tutuklanmasına ilişkin açıklamalar sonrası Enver Altaylı’nın kim olduğu araştırılmaya başladı. Peki ya Enver Altaylı kimdir?

Enver Altaylı kimdir?

Enver Altaylı, 01 Kasım 1944 Ceyhan doğumlu. 1968-1973 yılları arasında Doğu Avrupa Hukuku ve Sovyetoloji konusunda Almanya ve Avusturya'da eğitim aldı. 1977-1980 arasında MHP’nin yayın organı Hergün Gazetesi'nin genel yayın müdürlüğü ve başyazarlığını yaptı. 80'li yılların sonunda Sovyetler Birliği dağılma sürecine girdiğinde Orta Asya'ya gitti. Orta Asya cumhuriyetlerinin yeniden yapılanmasında, bu ülke yöneticilerine yardımcı oldu. 90 'lı yılların başında Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'na devletin eski Sovyet cumhuriyetlerine yönelik yeni siyasetinin tesbitinde yardımcı oldu.

1958 - 1961 Bursa Işıklar Askeri Lisesi

1963 - 1967 Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

1968 - 1973 Millî İstihbarat Teşkilatı için Sovyetolog olarak çalıştı

1977 - 1980 Hergün Gazetesi'nin başyazarı olarak çalıştı

Yayınları:

-Esir Türk İllerinde 90 Gün

-Komünist Teoriler ve Sovyet Yayılma Siyaseti

-İrfan Ülkü tarafından yazılmış 'Büyük Oyundaki Türk: Enver Altaylı

Enver Altaylı ve FETÖ ilişkisi

Tutuklanan Eski MİT’çi Enver Altaylı’nın da bu yöntemle FETÖ tarafından kontrol altına alındığı ve yönetildiği ortaya çıktı. FETÖ’nün Orta Asya’da güçlenmesi ve CIA ile işbirliği yapması konusunda kilit rol oynayan Enver Altaylı, savcılık ifadesinde 2005 yılında kızını istemeye gelen damadı Metin Can Yılmaz’ın yanında FETÖ’nün Türkiye imamı Mustafa Özcan’ın bulunduğunu ve sonraki dönemlerde Mustafa Özcan ile ilişkisinin sürdüğünü itiraf ediyor.

FETÖ'den açığa alınan bir MİT mensubunu yurtdışına kaçırmayı planladığı iddiasıyla tutuklanan eski MİT'çi Enver Altaylı ifadesinde, FETÖ'nün Türkiye sorumlusu olduğu öne sürülen Mustafa Özcan'la görüştüğünü açıkladı. Altaylı, Özcan'la Ankara'ya geldiğinde görüştüğünü ve görüşme taleplerinin Özcan'dan geldiğini, kendisinin Özcan'la görüşme talebi olmadığını söyledi. Bir dönem MİT'te görev yaptıktan sonra ayrılan, ancak istihbarat dünyasında tanınan eski MİT'çi Enver Altaylı'nın yakalanmadan önce, yakalanmasını önlemek amacıyla köyde yaşayan kız kardeşine yeni bir telefon hattı aldırıp Almanya ile görüştüğü ortaya çıkmıştı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar