Cibuti ve Mali nerede, neden önemli? Cibuti ve Mali'nin ortak özelliği ne?

Cibuti ve Mali’nin nerede olduğu, ortak özelliklerinin ne olduğu gibi detaylar bir anda merak edilmeye başladı.

Cibuti ve Mali nerede, neden önemli? Cibuti ve Mali'nin ortak özelliği ne?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
9 Ağustos 2018 Perşembe 13:45

Mali Afrika kıtasındadır. Denize kıyısı yoktur. Cibuti de doğu Afrika’dadır. Kızıldeniz kıyısında olan Cibuti'nin komşuları Etiyopya, Somali. 18.134.835 toplam nüfusuyla Afrika kıtasında yer alan Mali, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Cezayir, Nijer, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine, Senegal ve Moritanya ülkeleri ile komşudur. Bu ülke Afrika'nın 8. dünyanın ise 23. büyük ülkesidir.  541 bin nüfusa sahip olan Cibuti'nin yüzölçümü ise 23 bin 200 kilometre. Cibuti bayrağında ise mavi yeşil ve beyaz zemin üzerine kırmızı bir yıldız yer alıyor. Cibuti'de Arapça, Somali ve Afar dilleri konuşuluyor.

Eski Mali İmparatorluğu bölgesinde kurulmuş bir ülkedir. Mali, Batı Afrika'nın iç kesimlerinde bir kara ülkesidir. Kuzeyde Sahra Çölü’nün merkezine kadar uzanır. Ülkenin yarısından fazlası aşırı sıcak, toz yüklü bir çölde bulunuyor. Bu bölge, çöl ve savan iklimleri arasında kalmıştır. Mali’nin komşuları kuzeyde Cezayir, doğuda Nijer, güneyde Burkina Faso ve Fildişi Sahilleri, güneybatıda Gine ve batıda Senegal ile Moritanya’dır.

Cibuti, Kızıldeniz'e ve dünyanın en yoğun nakliye yollarından biri olan Süveyş Kanalı'na giriş ve çıkışları kontrol eden bir noktadadır. Bu konumu nedeniyle Fransa tarafından 1977'ye kadar sömürü altında tutulmuştur. Cibuti'nin nüfusu 850.000’dir. Başkenti ve en büyük şehri, ülke ile aynı addaki Cibuti şehridir. Resmi dilleri Fransızca ve Arapça’dır. Ayrıca Somali ve Afar dilleri konuşulur. Nüfusun yaklaşık% 94'ü Müslümandır.

Sıcak ve kurak bir iklime sâhip olan Cibuti’de senelik sıcaklık ortalaması 32 °C civârındadır. Yağış dağlık bölgelerde kıyı bölgesine nazaran biraz daha fazladır. Yıllık yağış ortalaması kıyı şeridinde 130 mm iken, dağlık bölgelerde 500 mm. civârındadır. Bitki örtüsü çok cılızdır. Yer yer görülen fundalıklar ve otlaklar hâricinde dağlık bölgelerde az da olsa zayıf ormanlara rastlanır. Tuz göllerindeki tuz ülkenin sâhip olduğu en önemli kaynaktır. Tatlı su gölleri ve dereleri bulunmayan ülke başka hiçbir tabiî kaynağa sâhip değildir.

Mali ve Cibuti’nin Ortak Özellikleri Nelerdir?

Bu iki ülkenin en büyük ortak özelliği, elbette ikisinin de Afrika kıtasında yer almasıdır. Ayrıca ikisinin de resmi dili Fransızca’dır. Her ikisinde de nüfusun yüzde 90’ından fazlası Müslüman’dır. Cibuti'de Arapça, Somali ve Afar dilleri konuşuluyor.

CİBUTİ VİZE İSTİYOR MU?

Cibuti’ye seyahat edecek umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabi olup, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Uygulamada sınır kapılarında vize verilebilmekle beraber, bu yönde belirlenmiş bir rejim söz konusu olmadığından, Cibuti Büyükelçiliklerinden seyahat öncesi vize temin edilmesi gerekmektedir. Cibuti’nin para birimi Cibuti Frangı olup, havalimanında ve şehir merkezlerindeki bankalardan döviz bozdurmak mümkündür. Vatandaşlarımızın Cibuti ziyaretlerinden önce sarıhumma, hepatit ve tetanos aşılarını yaptırmaları ve sıtmaya karşı önlem almaları önem taşımaktadır. Kapalı içme suyu kullanılması ve pişmemiş yiyeceklerden kaçınılmasında fayda görülmektedir.

Cibuti neden önemli?

Kızıldeniz'in Aden Körfezi'ne açıldığı noktada bulunan Cibuti, stratejik konumu sebebiyle bölgede hakimiyet sağlamak isteyen yabancı ülkelerin üs yarışına sahne oluyor. Eski Fransa sömürgesi olan ve Fransız Somaliland'i olarak adlandırılan Cibuti'de Fransızların askeri varlığı da uzun yıllardır devam ediyor.İtalya'nın yaklaşık 90 kişilik askeri personeli, Cibuti Destek Üssü'nde görev yapıyor. Çin de geçen yıl sonunda yaptığı anlaşma çerçevesinde Cibuti topraklarında üs kurme hakkı kazandı. Cibuti bu üslerin kirasından yılda yaklaşık 160 milyon dolar gelir elde ediyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar