Borçlanarak emeklilik ne demek? Geriye dönük borçlanma şartları neler?

Yurt dışında çalışan vatandaşlar için Türkiye’de borçlanarak emeklilik fırsatı sağlanıyor. Peki ya borçlanarak emeklilik ne demek? Geriye dönük borçlanma şartları neler?

Borçlanarak emeklilik ne demek? Geriye dönük borçlanma şartları neler?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
10 Ekim 2018 Çarşamba 12:01

Uzun bir çalışma hayatından sonra emekli olmak ve gelir sağlamak çalışanlar için son derece önemli. Günümüzde ise emekli olmak bir hayli zor. Gerek yaş kriteri gerekse prim gün sayısındaki artış emekli olmayı ileri tarihe atıyor. Emekli olmak isteyenlerin yakından takip ettiği konulardan biri de borçlanarak emeklilik yani geriye dönük borçlanma durumu ile emekli olabilmek. Yurt dışında çalışan vatandaşlara kolay emeklilik fırsatı sağlayan borçlanarak emeklilik ile ilgili detayları haberimizde derledik.

Yurt dışında çalışanlar için borçlanarak emeklilik fırsatı nedir?

Türkiye dışında milyonlarca vatandaşımız yaşıyor. Bunların birçoğunun Türkiye'de de sigorta başlangıçları bulunuyor. Yani yurt dışına gitmeden önce Türkiye'de çalışıp prim ödeyenler var. Bazıları da yurt dışında çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönüp sigortalı oluyor ve prim ödüyor. Bir kısmı ise sadece yurt dışında sigortalı olarak çalışıyor ve Türkiye'de hiçbir sosyal güvenlik kurumuna kayıt yaptırmıyor. Bu üç durumdaki vatandaşımızın da yurt dışı hizmetlerini saydırarak Türkiye'de emekli olma şansı var. Bunlar ya borçlanarak yapılıyor ya da o günler yapılan anlaşmalar gereği Türkiye'de de sigortalı olarak geçerli sayılıyor.

Borçlanarak emeklilik şartları neler?

-Erkeklerin bu haklardan yararlanabilmesi için 18 yaşından sonraki belgeli çalışmaları isteniyor.

-Gurbetçi kadınların Türkiye'de emekli olmak istediklerinde çalışmış olma şartları yok. Yurtdışında ev kadını olarak bulundukları süreler emeklilik hesabına katılabiliyor. Bu süreleri Türkiye'ye gelerek geriye doğru borçlanarak kazanabiliyorlar. Bunun için medeni durumlara bakılmıyor. Fakat mutlaka başvurmanız gerekiyor.

-Geriye dönük borçlanma ile emekli olmak isteyenlerin en az 1800 prim gününe sahip olması gereklidir.

-Borçlanma ile birlikte emekli olmak isteyen kişilerin emeklilik yaş şartını sağlıyor olması gerekir. 65 veya 60 yaşını tamamlamış olan, 1800 prim günü veya 1800'den fazla prim gününe sahip olan vatandaşlar geriye dönük borçlanma talebinde bulunabilirler.

-Geçmişe dönük borçlanma yaparak emeklilik hakkı elde edemeyecek olan kişilere isteğe bağlı sigorta primi yatırıp emekli olabilme şansı da verilmektedir.

-Borçlanılacak sürelerde ve başvuru tarihinde Türk vatandaşı olmak.

-Yurtdışı sigortalılık sürelerini belgelendirmek.

Ev kadınlarının yurt dışında oturduklarına dair alacakları ikâmet belgesi şunlardan biriyle teyit ediliyor:

1) İkâmet belgesinin Türkiye'de yeminli tercüme bürolarınca onaylanmış tercümesi.

2) Çalışma ve Sosyal Güvenlik müşavirlik veya Ataşeliği'nin bulunduğu Türk temsilciliklerince ikâmet belgesine istinaden düzenlenecek belge.

3) Yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihlerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi.

Borçlanarak emeklilik hesabı nasıl yapılıyor?

Borçlanmaya esas kazanç miktarının seçimi gurbetçi vatandaşın tercihine bağlı olarak belirleniyor. Yani isterseniz asgari ücretten isterseniz bunun 7.5 katı olan tavan miktardan ödeme yapabiliyorsunuz. Seçtiğiniz miktarın yüzde 32'sini ödemeniz gerekiyor. Örneğin asgari ücretten 5 yıl borçlanmak isteyen bir gurbetçi için aylık ödeme miktarı 2.029,50 X % 32 = 649,44 TL olmaktadır. 5 yıl için ise hesap, 60 X 649,44 = 38.967 TL çıkmaktadır.

ERKEKLER İÇİN GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA

-Geriye dönük borçlanma yapmak isteyen erkeklerin askerlik dönemlerinden önce sigorta girişleri olmalıdır. Askerlikten önce sigortalı olarak çalışmış olan erkekler askerlik dönemlerini sigortalılık dönemlerine saydırabilirler.

-Askerlik dönemlerini sigortalılık sürelerine saydırabilecek olan erkek emekli adayları en fazla 540 gün borçlanma yapabilirler. Daha fazla borçlanma yapılamaz.

-Askerlik borçlanması, sigortalıların veya hak sahiplerinin prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32'si üzerinden hesaplanmaktadır. Askerlik borçlanması yapacak kişilerin beyan ettikleri prime esas kazanç %32 tutarında prim kesintisine uğrayarak borçlanılacak tutarlar bulunmaktadır.

KADINLAR İÇİN GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA

-Doğum borçlanması sigortalı işe başlama tarihinden sonra doğan 3 çocuk için geçerli. Bu durumdaki kadın 6 yıl doğum borçlanması yapabilir. Doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede anne adına prim ödenmemiş olması koşulu ile doğum tarihinden sonraki 24 aylık süre borçlanılabilir. Yani her çocuk için 720 güne kadar doğum ödemesi yapılabilir.

-01 Ocak 2018 tarihi ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında doğum borçlanması talebinde bulunmanız halinde ödeyeceğiniz günlük en düşük doğum SGK borçlanması günlük tutarı: 21,64 TL olacaktır.

-Yine 1 Ocak 2018 tarihi ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında çocuk borçlanması talebinde bulunmanız halinde ödeyeceğiniz günlük en yüksek sigorta doğum ödemesi tutarı 162,32 TL olacaktır.

GERİYE DÖNÜK YURTDIŞI BORÇLANMA

1 Ocak 2018'den 31 Aralık 2018 tarihine kadar asgari ücret üzerinden hesaplanmış en düşük yurtdışı borçlanması tutarları şöyledir;

30 gün için yurtdışı borçlanması en düşük: 649,44 TL

360 gün için yurtdışı borçlanması en düşük: 7.793,28 TL

720 gün için yurtdışı borçlanması en düşük: 15.586,56 TL

1440 gün için yurtdışı borçlanması en düşük: 31.173,12 TL

1800 gün için yurtdışı borçlanması en düşük: 38.966,40 TL

5400 gün için yurtdışı borçlanması en düşük: 116.899,20 TL olacaktır.

Yurtdışındaki 10 yıllık süresine denk gelen 3.600 gününü 2018 yılı içinde asgari tutar üzerinden borçlanacak kişinin ödeyeceği miktar ise 77 bin 940 TL’dir.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar