3. havalimanı güzergahı nereler? 3. havalimanı hangi ilçelerden geçecek?

Çalışmalarının hızla sürdüğü 3. havalimanının güzergahı nereler? Hangi ilçelerden geçecek? Tüm detaylar haberimizde.

3. havalimanı güzergahı nereler? 3. havalimanı hangi ilçelerden geçecek?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
27 Ocak 2018 Cumartesi 13:48

İstanbul 3.havalimanının çalışmaları hızla sürüyor. 90 milyon yolcu kapasiteli birinci bölümünün, 2018'in Şubat ayında tamamlanması planlanan ve çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği İstanbul 3. Havalimanı'nda geri sayım sürüyor.

Peki 3. Havalimanı ne zaman açılacak?

Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği İstanbul Üçüncü Havalimanı'nın inşaatında 15 farklı milletten 13 bine yakın personel çalışıyor. 90 milyon yolcu kapasiteli birinci bölümünün 2018'in Şubat ayında tamamlanması planan havalimanı inşaatında, 15 farklı milletten 12 bin 600 kişi çalışıyor. Avrasya Tüneli'nin açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, 3. Havalimanı'nın 2018 yılı 26 Şubat'ta açılacağını söyledi.

Yıllık yolcu kapasitesi 101.5 milyon olan Atlanta Havalimanı’nı geride bırakacak olan 3. Havalimanı, tüm bölümler tamamladığında yıllık 200 milyonun üzerinde yolcu kapasitesi ile hizmet vermeye hazırlanıyor. İstanbul Atatürk Havalimanı'nın yoğunluğu ve kapasite yetersizliğine çare olacak 3. Havalimanı çalışmaları 7 gün 24 saat aralıksız bir şekilde devam ediyor. İnşaatın en önemli bölümü olan ana terminal binası da planlanan şekilde yükselmeye başladı. Havadan kaydedilen görüntülerde 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda inşaatı devam eden ana terminal binasının meydana çıkmaya başladığı görülüyor.

3.Havalimanı güzergahı nereler? 3.Havalimanı hangi ilçelerden geçecek?

İstanbul’un 3.Havalimanı yani İstanbul Yeni Havalimanı, Avrupa yakasında Karadeniz kıyısındaki bölgede olacaktır. Havaalanı Tayakadın ve Akpınar köyleri arasında 76.5 KM2 alana inşa edilmektedir. 3. Havalimanı Çatalca, Göktürk Arnavutköy kavşağında ve Terkos Gölü’ne yakın bir alanda inşa edilmektedir. 3. Havalimanı konumu ile en ideal alan olma özelliğini göstermektedir. 3. Köprünün bağlantı noktasında olacak olan ve İstanbul içinden en rahat şekilde ulaşımın sağlanacağı 3. Havaalanı ile Atatürk Havalimanı arasında kuş uçuşu mesafe ise 35 KM ‘dir.

3.Havalimanının yapılacağı alanın yaklaşık olarak % 80’lik kısmı kamuya ait alandır. Geri kalan alanlar ise kamulaştırılacak ve bu şekilde 3. Havalimanı yapımı tamamlanacaktır. Yüksek teknoloji sistemleri ile donatılacak olan 3. Havalimanı 6 pistten oluşacak ve 3.500 hektarlık alanda kurulacaktır. 3.Havalimanına nasıl gidilir sorusu da oldukça merak konularından biridir. Fakat şuan için ulaşımın ta anlamıyla olmadığı bölgeye projenin bitmesi ile birlikte birçok alternatif gidiş yolu açılacaktır.

Taksim ile mesafesi 15 dakika olan 3. havalimanı karayolu taşımacalığında Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı olacak. Raylı sistem olarak, Yüksek Hızlı Tren ile havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak. Terminal, raylı sistem aracılığı ile Taksim’e bağlanacak. Bu raylı sistem, eski demir yolu hattının güzergâhından geçirilecek. Böylece, toplu taşıma aracılığıyla İstanbul’un tüm bölgelerinden ulaşım sağlanacak.

İstanbul'un 3. havalimanı Karadeniz sahiline Terkos gölüne yakın Arnavutköy-Göktürk-Çatalca kavşağında 7700 ha'lık Akpınar ve Yeniköy mahalleleri arasındaki alanda yapılacak. Alanın yüzde 80'i kamuya ait. Diğer arsalar icin kamulaştırma başladı. Atatürk Havalimanı ile İstanbul'un 3. havalimanının arası kuş uçuşu mesafeyle 35 km olacak. Eski kömür ocaklarının bulunduğu alan toprakla doldurulacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İstanbul 3. havalimanı projesi genel saha bilgilerine ilişkin yaptığı açıklamada, "3. Havalimanı, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü İstanbul ve Çatalca Orman İşletme Müdürlüklerinin Arnavutköy, Kemerburgaz ve Durusu Orman İşletme Şefliklerinin sınırları dahilinde kalmakta olup, 7 bin 785 hektarlık alana sahiptir. Bu sahanın 6 bin 173 hektarı orman alanıdır. 3. Havalimanı yapılması maksadıyla 6 bin 173 hektarlık ormanlık alanda ön izin verilmiştir. Sahanın büyük kısmı eskiden beri faaliyette olan maden ocaklarının oluşturduğu bozuk çukurlar ve açıklık alanlardır" ifadelerini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 3. havalimanının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından İstanbul ili Arnavutköy ilçesi Yeniköy, Tayakadın, İmrahor, Bolluca köyleri ile Eyüp ilçesi Akpınar, İhsaniye köylerinin sınırları dahilinde yapılmasının planlandığı hatırlatıldı.

3. Havalimanı Metro Hattı Nerelerden Geçecek?

3. Havalimanı raylı sistem bağlantı projesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılacak. Söz konusu Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylelikle Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı ve Halkalı-İstanbul Yeni Havalimanı hatları Bakanlık tarafından yapılacak. Mayıs ayında ÇED süreci ile duyurduğumuz ve Şişli, Kağıthane, Eyüp, Arnavutköy, Başakşehir ile Küçükçekmece ilçelerinden geçecek metro hattının proje bedeli toplam 4 milyar 845 milyon 600 bin TL olarak belirlendi. 3. Havalimanı’na ulaşım kolaylığı için planlanan Gayrettepe-3.Havalimanı-Halkalı Metro Hattı 66 kilometre uzunluğunda olacak.

Göktürk metrosu projesinin ilk etabı 2018 yılında, ikinci etabı 2021 yılında tamamlanacak. 3.Havalimanı Raylı Sistem Bağlantısı projesi İstanbul Kağıthane, Küçükçekmece, Şişli, Arnavutköy, Eyüp, Başakşehir ilçelerinden geçecek. 66 kilometre uzunluğunda belirlenen 3.Havalimanı Raylı Sistem projesinin ilk etabında 7 istasyon, ikinci etabında 6 istasyon olacak.

3. Havalimanı hattı Gayrettepe-3.Havalimanı yönünde uzunluğu yaklaşık 33 kilometre, 3.Havalimanı-Halkalı yönünde ise 33 kilometre olması planlanıyor. Tamamen yer altından tünel olarak yapılacak olan Gayrettepe-3.Havalimanı-Halkalı boyunca uzanacak olan yeni metro hattı 4.8 milyar TL’ye mal olacak.

3.Havalimanı Metro Hattı’nın entegre olacağı hatlar;

– Yenikapı – Hacıosman Metrosu ile Gayrettepe’de,

– Hızlı Tren ile Havalimanı’nda,

– Sultangazi-Arnavutköy Hattı ile Arnavutköy’de,

– Kirazlı-Metrokent-Kayaşehir Metrosu ile Kayaşehir’de,

– Bakırköy-Kirazlı-Olimpiyatköy Metrosu ile Olimpiyatköy’de,

– Kayaşehir-Başakşehir-Olimpiyatköy Tramvayı ile Olimpiyatköy’de,

– Kirazlı-Halkalı Metrosu ile Halkalı’da,

– Marmaray Projesi ile Halkalı’da bağlantı olacak.

3. Havalimanı Metro Hattı istasyonları;

1.etap

– Gayrettepe

– Kağıthane

– Kemerburgaz

– Göktürk

– İhsaniye

– 3. Havalimanı-2

– 3. Havalimanı-1

2. etap

– Arnavutköy-1

– Arnavutköy-2

– Kayaşehir-Metrokent

– Olimpiyatköy

– Halkalı Stadı

– Halkalı

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar