14 gün kuralı nedir, nasıl yapılır, işe yarıyor mu?

14 gün kuralı nedir, nasıl yapılır, işe yarıyor mu? sorusu Sağlık Bakanı Koca’nın açıklaması ile araştırılmaya başlandı. Peki, 14 gün kuralı nedir, nasıl yapılır, işe yarıyor mu? Sizin için araştırdık…

14 gün kuralı nedir, nasıl yapılır, işe yarıyor mu?
Son Güncelleme: 11 Mart 2020 Çarşamba 10:16
11 Mart 2020 Çarşamba 10:12

14 gün kuralı nedir, nasıl yapılır, işe yarıyor mu? Çin’de ortaya çıkan koronavirüs vakası birçok kişinin ölmesine neden oldu. Çok sayıda ülkeye yayılan hastalık. Türkiye’de de görülmeye başlandı. Bakan Koca, yurt dışından gelenler için 14 gün kuralından bahsetti. Peki, 14 gün kuralı nedir, nasıl yapılır, işe yarıyor mu? Sizin için araştırdık…

14 gün kuralı nedir, nasıl yapılır, işe yarıyor mu?

Tüm dünyada hızla yayılan koronavirüs salgının Türkiye’de de görülmeye başlandı. Sağlım Bakanı Fahrettin Koca, “Yurt dışına giden kişilerin dönüşlerinde 14 gün kendilerini evde izole etmelerini, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını, riskli vatandaşlarımızın 60-65 yaş üstündekilerin, altta riskli bir hastalık durumu olmasa bile mümkün mertebe dışarı çıkmamalarını, kalabalık ortamlara girmemelerini istiyoruz. Çünkü, yaşlılar için daha risk oluşturduğunu biliyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede son 14 gün içinde yeni koronavirüs hastalığı olan bir ülkeden geldiyseniz, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirti ve bulgularınız olmasa bile 14 gün boyuncu evden dışarı çıkmayın.

14 gün kuralında evde neler yapılmalı?

Bu 14 gün boyuncu evde kaldığınız medetçe şunları yapın;

Ziyaretçi kabil etmeyin

Mümkünse ayrı bir odada kalın

Odanızı sık sık havalandırın

Evin ortak alanlarında mutlaka tıbbi maske takın

Mümkünse ayrı bir tuvalet ve banyo kullanın

Ayrı bir tuvalet ve banyo yok ise bu alanlarda mutlaka maske takın ve bu alanları her kullanım sonrası temizleyin.

Sık sık el hijyeni sağlayın

Tabak, bardak, havlu gibi eşyalarınızı ayırın ortak kullanmayın.

Ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı gelişmesi durumunda, hemen tıbbi maske takın, en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar