UEFA Uluslar Ligi nedir? İlk kez yapılacak UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakipleri belli oldu

UEFA Uluslar Ligi kura çekimi yapıldı, B Ligi 2. grupta yer alan Türkiye'nin rakipleri İsveç ve Rusya oldu. Peki UEFA Uluslar Ligi nedir? UEFA Uluslar Ligi ne zaman, formatı nedir?

Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
24 Ocak 2018 Çarşamba 14:56

UEFA'nın A Milli Takım düzeyindeki yeni turnuvası UEFA Uluslar Ligi kura çekimi İsviçre'nin Lozan kentinde yapıldı. İlk kez yapılacak UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakipleri belli oldu. B Ligi 2. grupta yer alan Türkiye'nin rakipleri İsveç ve Rusya oldu. Peki UEFA Uluslar Ligi nedir? UEFA Uluslar Ligi ne zaman, formatı nedir?

UEFA Uluslar Ligi kura çekimine Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, 1. Başkanvekili ve UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı, Başkanvekili Ali Dürüst, Yönetim Kurulu Üyesi Alaattin Aykaç, Genel Sekreter Kadir Kardaş ve A Milli Takım Teknik Direktörü Mircea Lucescu katıldı. Peki UEFA Uluslar Ligi nedir, ne zaman yapılacak? Kura çekimi kriterleri nelerdi? UEFA Uluslar Ligi formatı ve kuralları neler? İşte tüm bu soruların yanıtı...

Bugün gerçekleşen B, C ve D ligi kura çekimi gerçekleşti. UEFA Uluslar Ligi B Ligi 2. grupta yer alan Türkiye'nin rakipleri İsveç ve Rusya olarak belirlendi.

İşte ligler ve ülkelerin rakipleri:

A LİGİ:
Grup 1: Hollanda, Fransa, Almanya
Grup 2: İzlanda, İsviçre, Belçika
Grup 3: Polonya, İtalya, Portekiz
Grup 4: Hırvatistan, İngiltere, İspanya

B LİGİ

1.GRUP: Çekya - Ukrayna - Slovakya
2.GRUP: TÜRKİYE - İsveç - Rusya
3.GRUP: Kuzey İrlanda - Bosna Hersek - Avusturya
4.GRUP: Danimarka - İrlanda Cumhuriyeti - Galler

C LİGİ

1.GRUP: İsrail - Arnavutluk - İskoçya
2.GRUP: Estonya - Finlandiya - Yunanistan - Macaristan
3.GRUP: Kuzey Kıbrıs - Bulgaristan - Norveç - Slovenya
4.GRUP: Litvanya - Karadağ - Sırbistan - Romanya

D LİGİ

1.GRUP: Andorra - Kazakistan - Letonya - Gürcistan
2.GRUP: San Marino - Moldova - Lüksemburg - Belarus
3.GRUP: Kosova - Malta - Faroe Adaları - Azerbaycan
4.GRUP: Cebelitarık - Lihtenştayn - Ermenistan - Makedonya

UEFA ULUSLAR LİGİ NEDİR? UEFA Uluslar Ligi, UEFA üyesi federasyonların erkek millî futbol takımları arasında yapılması planlanan uluslararası futbol turnuvasıdır. İlk Uluslar Ligi, 2018 FIFA Dünya Kupası sonrası Eylül 2018'de başlayacak ve şampiyon Haziran 2019'da belli olacaktır.

UEFA ULUSLAR LİGİ AMACI NEDİR? Milli takımların oynadığı özel maç sayısını azaltmak ve maçları daha heyecanlı hale getirmek için yaratılan UEFA Uluslar Ligi’nde ülkelere kendilerine denk rakipleriyle daha fazla resmi maç yapma olanağı sağlanıyor. Ayrıca katılan ülkere 2020 Avrupa Şampiyonası finallerine katılmak için alternatif sunan turnuvada Türkiye B Ligi’nde mücadele edecek.

UEFA ULUAR LİGİ NASIL OLACAK, KURALLARI NELER? A,B,C,D olmak üzere 4 ayrı kümede 55 ülkenin yer alacağı UEFA Uluslar Ligi’nde 16 grup olacak. Ülkelerin kat sayılarına göre sıralandığı kümelerde A ve B kümesinin 4 grubunda 3’er takım yarışacak. Küme C içerisinde yer alan takımlarda bir grupta üç ülke, diğer üç grupta dörder ülke mücadele edecek. D yani en düşük katsayılara sahip olan ülkelerin kümesinde ise dört grupta dört ülke yer alacak. EURO 2020’ye erkenden katılma bileti sağlayan turnuvanın A,B,C gruplarında sonuncu olan takımlar ligden düşecek.

ULUSLAR LİGİ’NE HANGİ ÜLKELER KATILIYOR? 55 ülkenin mücadele edeceği turnuvada Almanya, Portekiz, Belçika, İspanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, İtalya, Polonya, İzlanda, Hırvatistan, Hollanda, Avusturya, Galler, Rusya, Slovakya, İsveç, Ukrayna, İrlanda Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Kuzey İrlanda, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, TÜRKİYE, Macaristan, Romanya, İskoçya, Slovenya, Yunanistan, Sırbistan, Arnavutluk, Norveç, Karadağ, İsrail, Bulgaristan, Finlandiya, Kıbrıs Rum Kesimi, Estonya, Litvanya, Azerbaycan, Makedonya, Belarus, Gürcistan, Ermenistan, Letonya, Faroe Adaları, Lüksemburg, Kazakistan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosova, San Marino, Cebelitarık katılan ülkeler arasında yer alıyor.

UEFA UlUSLAR LİGİ FORMATI VE MAÇ PROGRAMI: Format ve maç programı 4 Aralık 2014 tarihinde onaylandı. Buna göre, 55 takım ilk turnuva için 2017 UEFA millî takımlar sıralamasına göre A Liginde 12 takım, B Liginde 12 takım, C Liginde 15 takım ve D Liginde 16 takım olmak üzere dört lige ayrılacaktır.

Her lig kendi içinde üçerli veya dörderli takımdan oluşan 4 gruba ayrılacaktır. Her grupta takımlar çift devreli lig usulüne göre 6 veya 8 maç yapacaktır. Maçlar her maç haftasında 2 maç olmak üzere Eylül-Kasım 2018 tarihlerinde oynanacaktır.

En üst lig olan A Liginin grup birincileri 5-9 Haziran 2018 tarihlerinde UEFA Uluslar Ligi şampiyonu olmak için final aşamasında karşılaşacaktır. Final aşaması tek maçlı eliminasyon sistemi kura ile belirlenecek 2 yarı final maçı, üçüncülük maçı ve final maçından oluşacaktır. Ev sahibi ülke 4 yarı finalist takım arasından Aralık 2018 tarihinde belirlenecektir.

Liglerde düşme ve yükselme sistemi de uygulanacaktır. Alt liglerin tüm grup birincileri bir üst lige yükselirken grup sonuncuları (D Ligi hariç) bir alt lige düşecektir. Gruplardaki takım sayısı farklılığı nedeniyle C Liginin en kötü grup üçüncüsü de D Ligine düşecektir.

UEFA ULUSLAR LİGİ MAÇ TAKVİMİ

1'inci Hafta: 6-8 Eylül 2018
2'nci Hafta: 9-11 Eylül 2018
3'üncü Hafta: 11-13 Ekim 2018
4'üncü Hafta: 14-16 Ekim 2018
5'inci Hafta: 15-17 Kasım 2018
6'ıncı Hafta: 18-20 Kasım 2018
Final kurası: Aralık 2018
Finaller: 5-9 Haziran 2019
UEFA EURO 2020 Play-Off kurası: 22 Kasım 2018
UEFA EURO 2020 Play-Off maçları: 26-31 Mart 2020

GRUP AŞAMASI SIRALAMA KRİTERLERİ: Gruplarda iki veya daha fazla takımın puan eşitliği durumunda sırasıyla aşağıdaki kriterler uygulanır;

Takımların kendi arasındaki maçlarda aldıkları puan
Takımların kendi arasındaki maçlarda gol farkı
Takımların kendi arasındaki maçlarda atılan gol sayısı
Takımların kendi arasındaki maçlarda atılan deplasman gol sayısı

1-4 kriterler uygulanmasına rağmen iki takım arasında hala eşitlik varsa, 1-4 kriterler iki takım arasında yeniden uygulanır. Hala eşitlik varsa, 6-10 kriterler uygulanır.

Gruptaki gol farkı
Gruptaki atılan gol sayısı
Gruptaki atılan deplasman gol sayısı
Gruptaki galibiyet sayısı
Gruptaki deplasman galibiyeti sayısı
Fair-play puanı (sarı kart 1 puan, kırmızı kart 3 puan, sarı + kırmızı kart 4 puan)

2017 UEFA millî takımlar sıralaması : En iyi dört grup üçüncüsünün belirlenmesinde sırasıyla aşağıdaki kriterler uygulanır.

Puan
Gol farkı
Atılan gol sayısı
Atılan deplasman gol sayısı
Galibiyet sayısı
Deplasman galibiyeti sayısı
Fair-play puanı
2017 UEFA millî takımlar sıralaması

Her lig için sıralama kriterleri:

Pozisyon
Puan
Gol farkı
Atılan gol sayısı
Atılan deplasman gol sayısı
Galibiyet sayısı
Deplasman galibiyeti sayısı
Fair-play puanı (sarı kart 1 puan, kırmızı kart 3 puan, sarı + kırmızı kart 4 puan)

2017 UEFA millî takımlar sıralaması

Takım sayısı farklı gruplardan oluşan C Ligi için kriterler:

4 takımlı gruplarda ilk üç sıradaki takımların sıralamasında grup dördüncüsü ile oynanan maçlar dikkate alınmaz.

Dördüncü sıradaki takımların sıralamasında tüm maçlar dikkate elınır.
A Ligi grup birincileri finallerdeki pozisyonuna göre sıralanır:

Genel sıralama

Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde kullanılmak üzere genel sıralama kriterleri:

A Ligi takımları lig sıralamasına göre 1-12 arası;
A Ligi takımları lig sıralamasına göre 13-24 arası;
A Ligi takımları lig sıralamasına göre 25-39 arası;
A Ligi takımları lig sıralamasına göre 39-55 arası sıralanır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar