EURO 2024'ün ev sahibi belli oluyor

EURO 2024’e ev sahibi yapacak ülke yarın belli olacak. Türkiye ve Almanya organizasyonu almak için yarışacak.

EURO 2024'ün ev sahibi belli oluyor
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
26 Eylül 2018 Çarşamba 12:26

İsviçre'nin Nyon kentinde EURO 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak ülke yarın belli olacak. Organizasyonu almak için Türkiye ve Almanya yarışacak.

Futbol ateşi Avrupa'da yakılsa da heyecan tüm dünyayı sarıyor. Şampiyona dünya çapında ilgi görüyor. Yüz milyonlarca futbolsever televizyon ekranlarında bu coşkuya ortak oluyor. Yüzbinlerce kişi tribünlerde yerini alıyor.

Türkiye daha önce 4 kez aday oldu

Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahipliği için daha önce 4 kez aday oldu. 2016 seçimini Fransa karşısında 1 oy farkla kaybetti.

2020 için yine yola çıkıldı. Ancak UEFA yönetimi Türkiye'nin hem 2020 olimpiyatlarına hem de EURO 2020'ye aday olması üzerine bir kural ve format değişikliğine gitti. EURO 2020’de maçlara 13 ayrı ülkenin ev sahipliği yapacağı açıklandı.

“Euro 2024 adaylığı 15 Şubat’ta duyuruldu”

Türkiye, 2024 Avrupa Futbol şampiyonası'nın ev sahipliği için yeniden devreye girdi.

EURO 2024 için adaylığını 15 Şubat 2017 tarihinde açıkladı. Adaylık başvurusu da 2 Mart 2017'de yapıldı. Bir gün sonra da UEFA EURO 2024 için Türkiye ile Almanya'nın aday olduğunu açıkladı.

"Birlikte paylaşalım"

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) logo ve slogan tanıtımı büyük ilgi gördü. "Birlikte Paylaşalım" sloganıyla Türkiye’nin güçlü turizm sektörüne ve futbol tutkusuna vurgu yapıldı. Belirlenen logoda da kalplerin EURO 2024 için birlikte attığı belirtildi.

2024 tanıtım elçisi olarak Ampute Milli Takımımızın yıldızlarından Barış Telli seçildi. 27 Nisan'da da adaylık dosyası UEFA'ya sunuldu. Türkiye'nin EURO 2024 projesinde 9 şehir ,10 stadyum yer alıyor. İstanbul, Atatürk Olimpiyat ve Türk Telekom Stadyumlarıyla kapılarını futbol severlere açacak. Bursa, Antalya, Eskişehir, Gaziantep, Konya, Trabzon, Kocaeli ve başkent Ankara da maçlara ev sahipliği yapacak.

Türkiye sportif altyapı ve stadyumlar konusunda önemli bir dönüşüm geçirdi. Önceki başvurularında proje olarak sunulan statlar tamamlandı. Fiziki altyapı, ulaşım, iletişim ve konaklama alanlarında da UEFA'nın aradığı standartları karşılıyor.

UEFA başkan ve yardımcıları ile UEFA yönetim kurulu üyeleri, Türkiye ile Almanya arasında bir seçim yaparak EURO 2024'ün ev sahibini belirleyecek.

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, başkan yardımcıları İsveçli Karl-Erik Nilsson, Portekizli Fernando Gomes, Ukraynalı Grigoriy Surkis, İtalyan Michele Uva ve İngiliz David Gill ile UEFA yönetim kurulu üyeleri Polonyalı Zbigniew Boniek, Macar Sandor Csanyi, İrlandalı John Delaney, İsviçreli Peter Gillieron, Fransız Florence Hardouin, Bulgar Borislav Mihaylov, İspanyol Juan Luis Larrea Sarobe, Hırvat Davor Suker, Hollandalı Michael van Praag, İtalyan Andrea Agnelli, İngiliz Ivan Gazidis seçimde oy kullanacak.

Türkiye ve Almanya'nın aday olduğu organizasyonda Alman ve Türk vatandaşı olan UEFA başkan yardımcıları ya da UEFA yönetim kurulu üyeleri UEFA EURO 2024 adaylığı seçiminde oy kullanamayacak.

Ayrıca, UEFA Yönetim Kurulu üyesi İsveçli Lars-Christer Olsson da sağlık sorunları nedeniyle törene katılamayacak. Böylece, UEFA Başkan Yardımcısı Alman Reinhard Grindel, UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Türk Servet Yardımcı ve İsveçli Olsson dışında kalan 17 kişi EURO 2024 organizasyonunu düzenleyecek ülkeyi seçecek.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar