Vajinismus nedir, nasıl geçer? Vajinismus belirtileri ve tedavisi

Birçok kadını olumsuz etkileyen vajinismus nedir? Vajinismus nasıl belirtiler gösterir? Vajinismus tedavi edilir mi?

Vajinismus nedir, nasıl geçer? Vajinismus belirtileri ve tedavisi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
28 Şubat 2018 Çarşamba 11:33

Kadınların cinsel hayatını olumsuz etkileyen ve kadınlarda sık görülen vajinismus hastalığının ne olduğu sizler için derledik. Cinsel ilişki sırasında istemsizce korku ve kasılma mı yaşıyorsunuz? Nedeni vajinismus olabilir. Sizin gibi birçok kadını etkileyen vajinismus hastalığına dair detayları haberimizden okuyabilirsiniz.

 Vajinismus nedir?

Vajinismus hastalığı cinsel ilişki sırasında kadının istemsizce kasılarak cinsel ilişkiyi neredeyse imkansız hale getirmesi durumudur. Vajinismus hastalığında kadınlar panteriyle cinsel birliktelik yaşayamazlar. Vajinismus hastalığında cinsel bir birliktelik gerçekleşe bile kadın ilişkiden hiçbir şekilde keyif almaz, aksine acı hisseder. Vajinismus hastalığı her bireyde farklı şekillerde kendini gösterebilir. Vajinismusun genel olarak belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Vajinismus neden olur?

Vajinismusun arka yapısında, vajinismusa neden olan kadının cinsel ilişkiden korkmasının, çekinmesinin arkasında birçok nedenler olabilmektedir. Bunlar; kişinin çocukluk yaşından itibaren öğrendiği yanlış bilgilerden, kimlik yapısından veya eş ile arasında olan ilişki sürecinden daha birçok nedene kadar uzanabilmektedir. Genel olarak baktığımız zaman bu hanımlarımızın birçoğu bilgi düzeyinde ilişkinin doğal bir süreç olduğunu herkesin bunu yaşayabildiğini, ilişkinin kadına acı vermediğini hatta zevk aldığını bunu istediğini söylemekte ama o an geldiğinde duygusal süreçte bunu yaşayamadığını çok ciddi anlamda kaygı-endişe ve panik duyduğunu canının yanacağını hissettiğini kötü bir şey yaptığı duygusuna kapıldığını söyleyerek kontrolsüzlük yaşadığını belirtmektedir.

İşte bu sürecin arka planında birtakım problemler yatmaktadır. Süreci de tanımlayacak olursak, bu hanımlarımız ön planda fiziksel olarak gelişmiş, yetişkin kadınlar olup, arka planda duygusal anlamda küçük kız çocuklarıdır. Bu sürecin böyle gelişmesinin nedenlerinin bir tanesi de anne ve babanın ya çok koruyucu bir tavırla genç kızın duygusal olarak gelişmesini engellemesi ya da baskıcı bir tutum içerisinde gene genç kızın duygusal olarak gelişmesini engellemesi vardır. Bu hanımlar bilgi olarak vajinalarının olduğunu bilmekte ama duygusal olarak hissedememektedirler. Kendisini duygusal olarak 13-14 yaşındaki bir kız çocuğu gibi hisseden kişinin cinselliği yaşamasını bekleyemezsiniz çünkü o duygusal aşamadaki biri eğer cinselliği yaşarsa zarar göreceğini ve yaptığı şeyin çok kötü bir şey olduğuna gerçek anlamda inanmaktadır. Tabii ki bu süreç bir genç hanım (evli bir bayan) için çok sıkıntılı bir süreçtir.

Vajinismus belirtileri nelerdir?

Vajinismus belirtileri özetle şu şekilde sıralanabilir:

-Partneri ile cinsel ilişkiden korkma ve hiç birleşmeyi (penetrasyon) dahi deneyememe
-Cinsel birleşmenin ağrılı ve zor gerçekleşmesi (disparoni)
-İlişki sırasında bacakları açamama
-Değişik pozisyonlarda cinsel ilişkiye rahat bir şekilde girememe
-Cinsel ilişkinin yarım olarak gerçekleşmesi (vajina içine penisin ancak bir kısmının girebilmesi)
-Vajina içerisine ped veya tampon yerleştirememe
-Vajina içine parmak sokamama
-Jinekolojik muayenelerden korkma ve çekinme, masaya çıkamama
-Vajinal ultrasona girememe, smear testi yaptıramama
-Vajina içine tedavi amaçlı da olsa fitil türü ilaçlar sokamama gibi şikâyetler vajinismus belirtileri arasındadır.

Vajinismus tedavi edilir mi?

Vajinismus tedavisi genelde çok rahat ve basit bir süreç olup hastaya hastanın sıkıntılarına uygun şekilde yapılmaktadır. Vajinismus hastalarının en sıkıntılandığı süreçlerden bir tanesi tedavide ne ile karşılaşacakları, yapmaktan korktukları şeylerin onlardan istenip istenmeyeceğidir. Tedavi süreci hastaya göre değişmekle beraber ortalama 3-5 seans ve bu seansta 2-3 haftalık bir olgunlaşma sürecinde tamamlanması plânlanarak düzenlenir. Şehir dışı veya yurtdışında ikâmet eden hastalarda biraz daha yoğunlaşmış bir tedavi pânı uygulanarak 2-3 gün içerisinde tedavi sonlandırılır.

Bu hastalarımızın tedavideki en büyük sıkıntıları "acaba başarabilir miyim?" kaygısını yaşayarak tedaviyi ertelemeleridir. Ertelenen süreç gittikçe korkuyu büyütmekte, sıkıntı yaratmakta, eşlerin birbirlerinden ve cinsellikten uzaklaşmasını sağlamaktadır. Vajinismus, çözümü kolay olan bir problemdir. Burada sağlıklı bir kadın olmak için yapılacak ilk adım tedaviye karar vermektir. Tedaviye karar veren hastanın kendisi, eşi ve doktoru bir ekip halinde çalışarak bu problemi rahatlıkla o kadının sıkıntılarını yenmesini sağlamakta ve problem aşılmaktadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar