Üvercinka’nın 47. sayısı çıktı

Adını Cemal Süreya’nın 1958’de Yeditepe Yayınları tarafından yayımlanan ilk şiir kitabından alan Üvercinka’nın Eylül 2018 tarihli 47. sayısı çıktı.

Üvercinka’nın 47. sayısı çıktı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
15 Eylül 2018 Cumartesi 19:18

Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği‘nin çıkardığı Üvercinka dergisinin Eylül 2018 tarihli 47. sayısında Osman Çutsay, Halide Edip ve Sabahattin Ali’nin romanlarından yola çıkarak, Edebiyatın “Bitmeyen Kavga”sı başlığı altında, yazar ve roman kahramanları arasındaki duygusal ilişkileri irdeleyerek yapıtların politik ve estetik diyalektiğine çarpıcı bir yaklaşım getiriyor.

Kapak yazısında, üretim araçlarının gelişmesini paranın büyüme eğiliminin nasıl güdülediği Midas’ın altınları mitolojisine göndermelerle kuramsal düzeyde ele alınarak kapitalizmin P-M-P` döngüsünde insanı ve sanatı tüketişi vurgulanıyor. Osman Çutsay’ın sorularını yanıtlayan Alp Hamuroğlu, söyleşide, “Doğu’dan Batı’ya Uygarlık Kapıları” adlı kapsamlı kitabının şifrelerini veriyor.

Yelda Karataş, Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” romanındaki ana izlek üzerinden, hiçbir kalıba tutunmadan özgürce yaşamanın erdemiyle Don Kişot arasında ilmekler atıyor. Koray Feyiz, “2000’ler Türk Şiirinde Parçalanma ve Nesnelleşmiş Zaman” incelemesinde, Yenibütün Bildirisi’yle çok önceden tanımlanan postmodern tükeniş ve çürümenin nedenlerini tartışıyor. Fevziye Özberk, Aziz Nesin’le başlayan tartışmaya, Sabahattin Eyuboğlu’nun birikimiyle katılıyor. Dergide Barış Erdoğan, “Şiir Ağırdır Resim Ağrıdır” denemesinde; Aydan Ay, “Aydınların Boynundaki İp” başlıklı tartışma yazısında; Erdi Tokgöz, “Anılarla Tarancı” anmasında; Turgut Bağır, Oktay Arayıcı’yı inceleyen çalışmasında; Olcay Bağır, “Kadının Televizyonla İmtihanı” makalesinde; Dağhan Dönmez, Kundera üstüne değerlendirmesinde; Melahat Babalık, “Gece Varyasyonları” tanıtımında ilginç yaklaşımlarla derginin temel yönelimlerini bütünleyici çeşitlilik ve zenginlik getiriyorlar.

Zühal Tekkanat ve Turgut Tan’ın günlüklerinin de yer aldığı dergide, Rasim Savak ve Cem Bayındır’ın anılarla beslenen etkili öyküleri; Ayten Demirağ, Elif Sorgun, Engin Turgut, Fatma Aras, Fatma Türk Kuşkaya, Gazanfer Eryüksel,Gönül Tokayeva, İbrahim Hacıbektaşoğlu, Kaan Eminoğlu, Mehmet Tektemur, Sevim Yazar, Turgut Tan ve Yelda Karataş’ın birbirinden güzel şiirleri ise dergiye derinlik ve güç katıyor.

Ayrıca Üvercinka’yı bayilerde bulamayan okurlar semt kitabevinin emekkitap.com‘a ya da odaTV‘ye sipariş vermesini isteyerek kargo ücreti ödemeden dergiyi edinebilirler.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar