Uzmanlar uyardı: Yeraltı için yetersiz

İstanbul'da bu sonbaharda normalin üzerinde yağış sayesinde barajların dolduğunu ancak gelecek için bugünden tedbir alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bir ayda yağması gereken yağışın birkaç saat içinde yağdığını bu yağışların yer altı sularını da beslemediğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Yeraltı için yetersiz
Son Güncelleme: 16 Ocak 2024 Salı 13:58
16 Ocak 2024 Salı 13:54

16 milyon insanın yaşadığını ve ortalama 3 milyon metreküp su kullanılan İstanbul'da kurak geçen yaz mevsiminin ardından barajlardaki su seviyesi yüzde 16'ya kadar düşmüştü. Meydana gelen son yağışlarla bu seviye tekrar yüzde 58'e yükseldi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros,Toros, "Türkiye geneli yıllık yağış ortalaması 573,4 milimetre (mm). Bu değer, 2022'de 503,8 mm, 2021'de 524,8 mm ve 2020'de 500.1 mm olarak gerçekleşmiştir. Yağış miktarının, 2020'den sonra 574 milimetrenin çok altında olduğunu görüyoruz." dedi.

'SONBAHAR YAĞIŞLARI CAN SUYU OLDU'

2020-2022 yılları arasında yeterince yağış alınmadığı için barajlardaki seviyenin düştüğünü ve İstanbul'da kuraklıktan söz edilebileceğini belirten Toros, "2023 sonbahar yağışlarının normalin üzerinde gerçekleşmesi kuraklığa can suyu oldu. Bu sonbahar yağışları sayesinde İstanbul barajlarında 2023 yılında ölçülen yağış miktarı 852 mm ile son 10 yılın üçüncü büyük değerine ulaştı." diye konuştu.

Toros, Türkiye genelinde sonbahar yağış normali (1991-2020) 132,7 mm, 2022 sonbahar mevsimi yağışı 96,3 mm, 2023 yılı sonbahar mevsimi yağışı ise 162,6 mm olarak gerçekleştiğini söyledi ve ülke genelinde sonbahar yağışları normaline göre, yüzde 23, geçen yıl sonbahar mevsimine göre yüzde 69 artma gösterdi. Tüm bölgelerde yağışlarda normaline ve geçen yıl yağışlarına göre artma kaydedildi ve en fazla artış yüzde 41 ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşti." dedi.

'YAĞIŞLI BİR YIL BEKLENİYOR'

Tablonun olumlu olduğunu, Türkiye'de 2020'den bu yana yaşanan kuraklığın ardından 2024'ün yağışlı başladığını belirten Toros, "Bu, son 12 ayın en yüksek seviyesi. Başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde yağışlı bir yıl bekleniyor." ifadesini kullandı.

Son yıllarda aşırı sıcak, aşırı soğuk ve aşırı yağış gibi ekstrem olayların yaşandığını hatırlatan Toros, "170 yıldır artan fosil yakıt kullanımı, atmosferdeki sera gazlarını artırıyor. Sera gazları güneşten gelen ve giden enerji dengesini bozuyor. Yeryüzü daha fazla ısınıyor. Isınma küresel iklim değişikliğine, buzulların erimesine, okyanusların ısınmasına, su seviyesinin yükselmesine, fırtınalara, orman yangınlarına ve kuraklığa neden oluyor." dedi.

'BU YAĞIŞLAR YER ALTI SULARINI BESLEMİYOR'

Toros, dünyadaki sıcaklık şu anda 1900'lü yıllara göre bir derece arttığını ve artmaya da devam edeceğini söyledi ve bir ayda yağması gereken yağışın birkaç saat içinde yağdığını bu yağışların yer altı sularını da beslemediğini söyledi.

Son yıllarda aşırı sıcak, aşırı soğuk ve aşırı yağış gibi ekstrem olayların yaşandığını hatırlatan Toros, "170 yıldır artan fosil yakıt kullanımı, atmosferdeki sera gazlarını artırıyor. Sera gazları güneşten gelen ve giden enerji dengesini bozuyor. Isınma küresel iklim değişikliğine, buzulların erimesine, okyanusların ısınmasına, su seviyesinin yükselmesine, fırtınalara, orman yangınlarına ve kuraklığa neden oluyor. " değerlendirmesinde bulundu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar