için kaldı

Uyarı bu sefer Alman uzmanlardan geldi: İstanbul depremi yakın

Türkiye'de yaşanan ve en az 10 ili etkileyen deprem sonrası gözler olası İstanbul depremine çevrildi. Alman uzmanlar, İstanbul için büyük bir deprem uyarısında bulundu.

Uyarı bu sefer Alman uzmanlardan geldi: İstanbul depremi yakın
Son Güncelleme: 10 Şubat 2023 Cuma 18:34
10 Şubat 2023 Cuma 18:33

DW Türkçe‘nin aktardığına göre, Alman uzmanlar önümüzdeki yıllarda İstanbul’da büyük bir depremin meydana gelme olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi.

Kiel Geomar Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi’nden Heidrun Kopp, bölgedeki son büyük depremin 1766’da meydana geldiğini belirterek o zamandan beri İstanbul’da gerginliğin giderek arttığını dile getirdi. Kopp, Kuzey Anadolu fay hattı bölgesinde şu anda dört metreye varan bir hareket açığı bulunduğunu belirterek, “Bu çok fazla” dedi.

Kopp, Kahramanmaraş’taki depremde olduğu gibi birikmiş gerginliğin tamamının bir anda boşalmasının İstanbul’da da ağır sonuçları olacağını söyledi.

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi’nden Marco Bohnhoff da “Orada 7,4’e varan büyüklükte bir deprem gecikmiş durumda” dedi. Bohnhoff, İstanbul’un doğrudan bir fay hattının üstünde olduğunu dile getirirken, zeminin birçok bölgede sağlam olmadığını söyledi: “Böylesi yumuşak zeminlerde, bazen sıvılaşma efektleriyle güçlü yer hareketleri olabilir.”

Heidrun Kopp’sa 1939’dan beri fay hattı boyunca depremlerin doğudan batıya doğru hareket ederek İstanbul’a gittikçe yaklaştığını gözlemlendiğini belirtti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar