UNESCO’dan Türkiye eğitim raporu

UNESCO raporunda Türkiye’deki sisteme değil eğitime güvenildiği açıklandı.

UNESCO’dan Türkiye eğitim raporu - Sayfa 1

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Küresel Eğitim İzleme Raporu (Global Education Monitoring Report- GEM Raporu) Türkiye’de eğitim sistemine değil öğretmene güven olduğunu Eğitim Reformu Girişimi (ERG), raporun Türkiye ile ilgili bölümlerini inceledi. İşte Türk eğitim sisteminden notlar:

1 13
 
UNESCO’dan Türkiye eğitim raporu - Sayfa 2

                                                                                        MATEMATİK ZAYIF

Matematik alanında minimum düzeyde becerilere sahip olan öğrenci yüzdesi ilkokul, ortaokul ve lise seviyesinde birçok ülkeden düşük. Güney Afrika, Fas, Kuveyt’in içinde bulunduğu bir grup ülkede 8. sınıf öğrencilerinin yarıdan azı temel matematik yeterliğine ulaşabilmiş durumda. Singapur, Kore, Hong Kong’da öğrencilerin tamamına yakını temel matematik becerilerine sahip. Türkiye’de ise bu oran yüzde 70. Yani öğrencilerin yüzde 30’u temel becerilere sahip değil. 

2 13
 
UNESCO’dan Türkiye eğitim raporu - Sayfa 3

YENİ MÜFREDAT

Yeni müfredat üst düzey düşünme becerilerinin kullanılmasını gerektirecek, bilişsel alanın bilme basamağının üstüne çıkan kazanım ifadeleri sayıca az olduğu için yakın gelecekte de bu tablonun üzerine çıkacak değişiklik olmayacak.

3 13
 
UNESCO’dan Türkiye eğitim raporu - Sayfa 4

KIZLARIN BAŞARISI

Okuma becerilerinde kızların erkeklere olan üstünlüğü hemen her ülkede geçerli. Matematik okuryazarlığında cinsiyetler arası başarı ülkelere göre farklılaşıyor. Türkiye’de hem 4 hem de 8. sınıflar düzeyinde matematik alanındaki başarı farkı kızlar lehine.

4 13