Twitter'a reklam yasağı Resmi Gazete'de

Türkiye'ye temsilci atamayan sosyal medya ağlarına verilen süre doldu. 19 Ocak'a kadar temsilci kararını bildirmeyen Twitter, Periscope ve Pinteres'a uygulanacak reklam yasağı Resmi Gazete'de yayımlanarak devreye girdi.

Twitter'a reklam yasağı Resmi Gazete'de
Son Güncelleme: 19 Ocak 2021 Salı 12:39
19 Ocak 2021 Salı 12:34

Ekim ayında yürürlüğe giren yeni sosyal medya yasası ile sosyal medya ağlarının Türkiye'de temsilci bulundurması zorunlu hale getirildi.

Temsilcilik açmayan şirketlere ilk adımda 10 milyon lira, ikinci adımda ise 30 milyon lira ceza verildi. Bu cezaların ardından 19 Ocak'a kadar süre verilen şirketlere üçüncü adım olarak reklam yasağı getirileceği bildirildi.

FACEBOOK ŞARTLI 'EVET' DEDİ
Google, Youtube, Tiktok, Linkedin, VK ve Dailymonion'un ardından WhatsApp ve Instagram'ı da bünyesinde barındıran Facebook da Türkiye'ye temsilci atayacağını duyurdu.

Facebook'un şartlı duyurusunda, 'Türkiye'den ilkelere aykırılık talebi' gelmesi halinde atanan temsilcinin geri çekileceği vurgusu yapıldı.

SÜRE DOLDU, TWITTER'DAN HALA SES YOK
Sürenin dolmasına rağmen Twitter, Periscope ve Pinteres gibi şirketlerden konuya ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. 

REKLAM YASAĞI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Sosyal medya yasasının 3’ncü aşaması olan 'reklam yasağı' ise Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Reklam yasağı uygulamasını Bilgi ve Teknoloji Kurumu (BTK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Vergi Denetçiliği Kurumu (VDK) ve ilgili tüm kamu kurumları denetleyecek.

Temsilcilik açmayan sosyal medya ağlarına reklam veren şirketlere de ceza kesilecek.

SIRADAKİ YAPTIRIM BANT DARALTMA
Reklam cezasının ardından da temsilcilik açmayı kabul etmeyen sosyal medya şirketleri bu kez de “bant daraltma” yaptırımı ile karşılaşacak.

Şirketlerin, reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğü yerine getirmemesi halinde, sosyal ağ sitelerinini internet trafiği bant genişliği, Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla yüzde 50 daraltılabilecek.

Eğer bant daraltmanın ardından da yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlerin bant genişliğinin yüzde 90’a kadar daraltılması için hakimliğe müracaat edilecek.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar