Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran "Vatandaşlık Yasası'nın Modernizasyonu Yasası", Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından imzalanarak bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Yasanın 27 Haziran'da yürürlüğe gireceği duyuruldu.
Hükümet tarafından hazırlanan yasa tasarısı, Federal Meclis'te 19 Ocak'ta 382 oyla kabul edilmiş ve 2 Şubat'ta Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nde (Bundesrat) onaylanmıştı.
TÜRKLER, TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN AYRILMADAN ALMAN VATANDAŞI DA OLABİLECEK
Bu yeni yasa ile Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları, Türk vatandaşlığından ayrılmadan Alman vatandaşlığına da sahip olabilecekler.
Yasanın getirdiği bazı önemli değişiklikler şu şekilde:
Alman vatandaşlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirilecek.
Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin yaşam şartlarına uyum sağlama sürecinde okul veya mesleki başarı, gönüllü çalışmalar veya dil öğrenme gibi durumlarda bu süre 3 yıla düşürülecek.
Çifte vatandaşlık imkanı tanındığı için gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan "opsiyon modeli" tamamen kaldırılacak.
Almanya'da doğan çocuklar, Alman vatandaşı olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığı alabilecekler.
Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin kendilerinin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlamaları gerekecek.
Ayrıca, yeni yasaya göre, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin özgürlükçü toplumun değerlerini benimsemeleri, nasyonal sosyalist rejimi ve onun sonuçlarını kabul etmeleri gerekecek. Yahudi düşmanlığı, ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi eylemlerde bulunanlar ile kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar vatandaşlığa alınmayacaklar.
Yorumlar