Türkiye patates ve soğanı hangi ülkeden ihraç edecek? Patates ve soğan ihraç eden ülkeler

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Bloomberg HT ve Habertürk ortak canlı yayınında ''Soğan ve patates ithalatının doğru müdahale olduğunu düşünüyorum.'' dedi. Peki ama Türkiye patates ve soğanı hangi ülkeden ihraç edecek? Patates ve soğan ihraç eden ülkeler ile ilgili detaylar haberimizde.

Türkiye patates ve soğanı hangi ülkeden ihraç edecek? Patates ve soğan ihraç eden ülkeler
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
22 Haziran 2018 Cuma 14:37

Türkiye patates ve soğanı hangi ülkeden ihraç edecek? Patates ve soğan ihraç eden ülkeler

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Bloomberg HT ve Habertürk ortak canlı yayınında Cüneyt Başaran’ın sorularını yanıtladı. Zeybekci hem kurlardaki mevcut durum hem de patates soğan fiyatlarında son dönem yaşanan artışla ilgili önemli açıklamalar yaptı ve net mesajlar verdi. Peki ama Türkiye patates ve soğanı hangi ülkeden ihraç edecek? sorusunun cevabı Patates ve soğan ihraç eden ülkeler ile ilgili detaylar haberimizde.

Türkiye patates ve soğanı hangi ülkeden ihraç edecek? Patates ihraç eden ülkeler Ekonomi Bakanı ne dedi?

"TCMB'nin döviz satarak kura müdahale etmesine karşıyım ve karşı olmaya devam edeceğim. Piyasa makro sonuçlarla ekonomiyi disipline eder.

Siz Türkiye olarak para satarak piyasa dolar sürerek oyuna gelmiş olursunuz elinizdeki bitirdiğiniz zaman karşı tarafın kontrolüne girmiş olursunuz ve onlar sizi yönetir artık.

Kendi paranız rezerv para değilse, buna müdahale etme imkanınız hemen hemen yoktur. Bu spekülasyona gelmemek lazım. Oyuna düşmemek lazım

Oynak bir kur kimsenin istediği kur değil, kur öngörülebilir olmalı. Geleceği görebilmeniz lazım. Türk lirasının beklentilerinin üzerinde değerinin düşmesi maliyetleri, enflasyonu olumsuz etkiliyor.

Olması gereken şey; özel sektör ve reel sektörün kendi planlamasını kendi yapmasıdır. Dolayısıyla reel sektör ve özel sektör gözüyle bakıyorum. Türkiye büyüyecekse reel sektör eliyle büyüyecek

Türkiye'de reel sektör borçları neden bu kadar arttı? Çünkü Türkiye reel sektörleşiyor, Türk ekonomisi özelleşiyor. Özel sektör ağırlıklı. Üçüncü havalimanını yapıyor, hastaneler, otoyollar ve bir çok enerji yatırımlarımızın tamamı özel sektör yoluyla yapılıyor. Türk ekonomisi 2002'den bu yana 3,5-4 kat büyüdüyse reel sektörün eliyledir

Türkiye'de 17 tane bankanın kredi notunu düşürenler suç üstü yakalanmıştır. Bunu manipule etmek isteyenler bunların tetikçisi haline geldiler.

PATATES-SOĞAN FİYATLARI

Soğan ve patates çok önemli. Enflasyondaki artışın yüzde 0,38'i patates ve soğandan geliyor. Üretim düşüklüğünden değil, hasat zamanı gelmedi daha şu anda yaşadığımız sıkıntıyı biliyoruz, bazı yerlerde spekülasyon ve depolama var.

Mayıs ayında yüzde 35 arttı patates fiyatı. Buna göz mü yumayacağız? Bu fırsatçılara karşı mücadele etmemiz lazım. Şartlı, adı ve miktarı belli ve Türk Lirası ödeyerek alacağız. Müdahalemiz belli, miktarı belli, toplam üretimin yüzde 2'si kadar olacak. Gerekirse müdahaleye devam ederiz. Herkes elini ayağını denk alsın. Soğan ve patates ithalatının doğru müdahale olduğunu düşünüyorum.  

Türkiye patates ve soğanı hangi ülkeden ihraç edecek? Patates ihraç eden ülkeler

Aşağıdaki grafikte, 2013 yılında en çok patates üreten ülkeler renk dağılımına göre gösterilmektedir. Açık renkli alanlar az patates üreten ülkeleri gösterirken; koyu renkli alanlar çok patates üreten ülkeleri işaret etmektedir.FAO verileridir.
Türkiye 2013 yılında üretmiş olduğu 3.948.000 ton'luk patates ile, Dünya genelinde en çok patates üreten 19. ülke konumundadır.

Türkiye patates ve soğanı hangi ülkeden ihraç edecek? Patates ihraç eden ülkeler


FAO verileridir
Aşağıdaki grafikte Türkiye'nin 2009 ila 2013 yılları arasındaki patates üretimi yer almaktadır.

2009 yılında 4,39 milyon ton olarak gerçekleşen Türkiye'nin patates üretimi, 2010 yılında 4,54 milyon ton, 2011 yılında ise 4,63 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.

2013 yılında ise diğer yılların aksine üretim düşmüş ve 3,94 milyon ton ile 2009 senesinin bile altına inmiştir.

Dünya Patates İhracatı:

2014 yılında Dünya genelinde toplam 4 milyar dolarlık patates ihraç edilmiştir. Aşağıdaki grafikte Dünya'nın en büyük 10 patates ihracatçısı ülkesi yer almaktadır.

Dilerseniz söz konusu ülkelerin yıllık ihracat verilerine grafiğin hemen altında ayrıntılı olarak yer verelim.

Türkiye patates ve soğanı hangi ülkeden ihraç edecek? Patates ihraç eden ülkeler

UN Comtrade verileridir
Hollanda: Türkiye'ye göre daha az ekilebilir alanları olan Hollanda, bazı tarım ürünleri ihracatında Dünya liderliğine oynamaktadır. Nitekim, 2014 yılında Dünya üzerinde 784 milyon dolar ile en çok patates ihraç eden ülke Hollanda olmuştur.

Fransa: 519 milyon dolarlık ihracat rakamı ile Fransa, Hollanda'nın ardından en fazla patates ihraç eden 2. ülkedir.

2014 yılında Almanya 327 milyon dolarlık, Mısır 326 milyon dolarlık, Çin 272 milyon dolarlık, ABD ise 200 milyon dolarlık patates ihraç etmiştir.

Diğer önemli patates ihracatçısı ülkeler ile sırası ile Kanada, Belçika, İngiltere ve İsrail'dir.

En ucuz fiyatlarla patates ihraç eden ülkeler 190 USD /ton'luk ihracat fiyatı ile Belçika ve 210 USD/Ton'luk ihracat fiyatı ile de Almanya olmuştur. Patates ihracatındaki lider ülke olan Hollanda ise ortalama olarak 449 USD/ton fiyatı üzerinden ihracat yapmıştır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar