için kaldı

TOKİ başvuru bedeli iade edilecek mi? Evler ödemesi bitmeden satılır mı?

Yüzyılın sosyal konut projesine ilk günden büyük ilgi yaşanıyor. Kısa sürede 200 bini aşkın başvuru yapıldı. TOKİ Başkanı Ömer Bulut projeye ilişkin detayları canlı yayında anlattı. Başvuru bedeli iade edilecek mi? Arsa ve iş yeri başvurusu ne zaman başlayacak? Ev ödemesi bitmeden satılır mı? İşte tüm detaylar....

TOKİ başvuru bedeli iade edilecek mi? Evler ödemesi bitmeden satılır mı?
Son Güncelleme: 14 Eylül 2022 Çarşamba 14:26
14 Eylül 2022 Çarşamba 14:11

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren sosyal konut projesine büyük ilgi var. Kısa sürede 200 bini aşkın başvuru yapıldı.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut projeye ilişkin detayları canlı yayında anlattı.

TOKİ Başkanı Bulut'un açıklamaları şöyle:

Çok büyük bir yoğunluk var. 31 Ekim'e kadar başvurular devam edecek. Başvuru süresi içinde bugün ya da 31 Ekim'de başvuran arasında fark yok. Müsterih olsunlar. Vakitleri varsa bankalar önünde beklesinler ama vakitleri yoksa buralarda mesailerini harcamasınlar. 265 bine yakın başvuru oldu. e-Devlet üzerinden TC kimlik numarasına göre başvuru yapıyoruz. Oradan başvuramayanlar bankalara gidiyor.

Ağırlık en çok İstanbul'da. Kampanya açıklanırken İstanbul'a pozitif ayrımcılık yaptık. İstanbul'a 50 bin gibi rakam ayırdık.

ARSA VE İŞ YERİ BAŞVURUSU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Hem konut, hem arsa hem iş yeri başvurusunu hemen başlatsak yığılma olacaktı. Böyle talepler olunca arsa ve iş yeri başvurusunu 10 Ekim'e çektik. 7 Kasım'a kadar başvurabilecekler.

Vatandaşımız TOKİ'ye duyduğu güvenle ihtiyaç da var. Vatandaş fırsat gibi görebilir ama hükümetimiz ve biz hizmet olarak görüyoruz.

18 yaşından büyükse artık kendi yuvasını kurmak için çaba kurmaya başlamıştır. Evi ailesi üstüne olsa da başvuru yapabilir. Ailesiyle yaşıyorsa hane halkı geliri değil, sadece kendi kişisel geliri 18 bini aşmıyorsa başvuru yapabilir.

EVİ OLAN ARSAYA BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?

Evi olan arsaya başvuru yapamıyor. Arsası olan eve başvurabilir.

Arsa 100 bin hakkının 40 bini müstakil, 60 bine yakını müşterek. Arsa 350-500 metrekare arsaysa müstakilse Müstakil Ev yapıyor. Müşterekse müştereken inşaat yapması lazım.

BAŞVURU BEDELİ İADE EDİLECEK Mİ?

Başvuru bedeli 500 lira, kura çıkmazsa başvuru bedeli hemen iade edilecek.

1 yıllık ikamet ettiği yerde başvurabilir. Nüfusunun kayıtlı olduğu yere de başvurabilir. Kütüğünüz mesela Ankara'daysa isterseniz Ankara'dan da başvurabilirsiniz.

Yüzde 10 peşinat isteniyor. Peşinatı ödemekte olanlar için yüzde 10'a çektik. Bunu da kredi olarak kullanılması için yardımcı olabiliriz.

Taksitler 2380 liradan başlıyor. Aynı proje içinde fazla yüksek çıkmaz. Yüzde 10'luk artış ya olur ya olmaz. Memur maaş endeksine göre artış yapılıyor. TOKİ yüzde 5-6'lık zamlar yapılıyordu. Geçen yıl en son yüzde 25 zam yaptık. Memur maaşına kümülatif yüzde 80'lere varan zam gelmişti.

Büyükşehirlerde farklı fiyat olacak. 2+1 konutun fiyatı 780 bin lira en küçük olanı, diğer illerde 608 bin lira.

2+1 ve 3+1 evler konusunda kurada ayrıma gitmedik. 2+1 ve 3+1 arasında tercihe bıraksanız herkes 3+1 ister. İnsanlar fırsat bulmuşken 5+1 yapsanız onu tercih eder. İnsanlar başvuruda tereddüt yaşamaması için böyle bir şeyin içinde olmasın, zaten 2+1, 3+1 arasında fiyat farkı çok olmayacağından dolayı şans olacak. 3+1'i tercih etmezsiniz, kontenjan az olduğundan dolayı.

e-Devlet'ten başvuru yapılınca kendilerine bilgi geliyor, şu bedeli yatırmanız koşuluyla başvuru tamamlanacaktır diye.

Kura çıktından sonra ön 500 lirasını yatıran insanlara 500 lirasını geri vereceğiz. Konut belirleme kuraları olacak, kaçıncı kat, hangi daire diye. Sonra sözleşme imzalamaya davet edeceğiz ve sonra taksit ödemeleri başlayacak. İnşaat başladıktan sonra ço az taksit ödedikten sonra evlerine girebilecekler.

TOKİ EVİ ÖDEMESİ BİTMEDEN SATILIR MI?

Evin ödemesi bitmeden satamazsınız. Borcunu kapatma imkanı vermedikçe borcunu kapatıp yine satamaz. 3-4 yıl boyunca borcunu kapatsa da satış yapma hakkını elinden alacağız. Alan kişi kiraya verebilir.

Hem konut hem arsa için başvuru yapılamaz. Herhangi bir yerde imarlı arsası olan da başvuramaz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar