İran Devrim Muhafızları, başkent Tahran’da İsrail’e ait iki insansız hava aracının (İHA) etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Mehr Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Devrim Muhafızları Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, biri kamikaze tipi, diğeri mini sınıfta olmak üzere iki İHA'nın düşürüldüğü belirtildi.
Açıklamaya göre, kamikaze İHA, Tahran’ın güneyindeki Şehri Rey ilçesinde düşürülürken, ikinci İHA ise Tahran Petrol Rafinerisi bölgesinde etkisiz hale getirildi.
ÇATIŞMA 8 GÜNDÜR DEVAM EDİYOR
Bu gelişme, İsrail’in 13 Haziran’da İran’a yönelik düzenlediği kapsamlı saldırıların ardından bölgede yükselen gerilimin yeni bir boyutu olarak görülüyor. Saldırılarda İran Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Komutanı ve 9 nükleer bilim insanı dahil olmak üzere çok sayıda üst düzey isim yaşamını yitirmişti.
İran Sağlık Bakanlığı’nın 15 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, saldırılarda en az 224 sivil hayatını kaybetti, 1277’den fazla kişi ise yaralandı. İran, bu saldırılara karşılık olarak İsrail’e balistik füze saldırıları düzenledi. Misillemede 25 kişi öldü, 500’den fazla kişi yaralandı.
Uluslararası kamuoyu gelişmeleri yakından takip ederken, Türkiye başta olmak üzere pek çok ülke İsrail’in saldırılarını kınamıştı. Taraflar arasındaki tansiyonun daha da yükselebileceği endişesi sürüyor.
Yorumlar