Süveyş Kanalı’ndaki kriz çözüldü

Sık sık konteynır gemilerinin tıkanmalarıyla gündem olan Süveyş Kanalı’nda bir gemi karaya otururken, küresel ticaretin en önemli geçiş noktalarından biri olan kanalın tıkanıklığı bu sefer kısa sürdü.

Süveyş Kanalı’ndaki kriz çözüldü
Son Güncelleme: 9 Ocak 2023 Pazartesi 15:59
9 Ocak 2023 Pazartesi 15:57

Bir yük gemisinin sabah saatlerinde Süveyş Kanalı'nda karaya oturduğu duyuruldu. Kanal hizmetleri ajansı Leth, MV Glory isimli geminin Marshall Adaları bandıralı olduğunu bildirilirken, karaya oturan geminin birkaç saat süren tıkanıklığın ardından yeniden yüzdürüldüğü ve trafikten etkilenen gemilerin, kanaldan geçişlerini sürdürdüğü aktarıldı.

KANALIN ‘TEK ŞERİTLİ’ KISMINDA SIKIŞTI

Süveyş Kanalı Kurumu (SCA) Başkanı Osama Rabie, Al-Arabiya haber kuruluşuna, dünyanın ana nakliye arterlerinden biri olan kanaldaki trafiğin geminin karaya oturmasından etkilenmediğini söyledi.

Associated Press ajansı tarafından analiz edilen uydu izleme verileri, MV Glory'yi Akdeniz'de Port Said'in hemen güneyinde Süveyş Kanalı'nın tek şeritli bir bölümünde gösterdi.

9 MİLYAR DOLARLIK TIKANIKLIK

MV Glory, kritik su yolunda karaya oturan ilk gemi değil. Devasa bir konteyner gemisi olan Panama bandıralı Ever Given, Mart 2021'de kanalın tek şeritli bir bölümünde sıkışarak su yolunu altı gün boyunca kapattı. 400 metrelik gemide yaklaşık 18 bin 300 konteyner taşıyordu. Blokaj, küresel ticarette günde 9 milyar dolarlık devasa bir trafik sıkışıklığı yarattı ve koronavirüs salgınının yükü altında olan gergin tedarik zincirlerini etkiledi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar