Stoltenberg: Yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Yeni bir Soğuk Savaş ve yeni bir silah yarışı istemiyoruz" dedi.

Stoltenberg: Yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
5 Nisan 2018 Perşembe 10:33

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Stoltenberg, resmi temaslarda bulunmak üzere Kanada'nın başkenti Ottawa'ya gitti.

Ziyareti, NATO'nun kuruluşunun 69. yıl dönümüne rastlayan Stoltenberg, Ottawa Üniversitesine bağlı Uluslararası Politika Çalışmaları Merkezi'nin düzenlediği konferansta değerlendirmelerde bulundu.

NATO'nun değişen durumlara uyum sağlayabildiği için en başarılı askeri ittifak olduğunu ve Soğuk Savaş'ın tek kurşun atılmadan kazanıldığını söyleyen Stoltenberg, uluslararası gelişmelerin NATO'nun gerekliliğini ortaya koyduğuna değinerek buna Afganistan'ı örnek gösterdi.

Stoltenberg, 2014 yılından itibaren Rusya'nın agresif bir tutum aldığını savunarak, Kırım meselesini hatırlattı.

DEAŞ’ın Irak ve Suriye'deki eylemlerinin NATO'nun güney sınırında ortaya çıktığını kaydeden Stoltenberg, bu durumun NATO üyesi Türkiye'nin güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı.

Stoltenberg, Kanada dahil birçok ülkenin NATO çerçevesinde savunma harcamasını artırdığını, bunun da memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyledi.

Gerilimler azaldığında savunma harcamalarının da azaldığını ancak belirsizlikler ve istikrarsızlıkların arttığı bir ortamda savunma harcamalarının mecburen arttığını ifade eden Stoltenberg, NATO'nun bir savunma ittifakı olduğunu anımsattı.

Konferansın sonunda soruları yanıtlayan Stoltenberg, istikrarsızlıklara karşı daha iyi bir istihbarat toplama sistemine sahip olunması gerektiğini anlattı.

DEAŞ’In hala bir tehdit unsuru olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, "NATO sınırındaki ülkeler ve diğer müttefiklerin mücadelesi olmasaydı DEAŞ, Bağdat'ı alabilirdi" dedi.

Stoltenberg, 'Rusya'nın agresif politikalarının' ve 'nükleer silahların yayılmasının' diğer bir potansiyel istikrarsızlık unsuru olduğunu savundu.

NATO'nun sadece bazı sorunlarda devreye girebileceğini, örneğin Yemen gibi konularda doğrudan müdahil olamayacağını aktaran Genel Sekreter, NATO'nun Suriye'de bulunmadığını ancak DEAŞ karşıtı koalisyondaki müttefiklere belirli ölçüde yardımcı olduğunu bildirdi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar