İsrailli ödüllü yazardan Netanyahu'ya sert sözler: Sorumluluktan arındırılması gereken bir çete lideri

Tel Aviv merkezli Haaretz gazetesinin 41 yıllık köşe yazarı Zvi Bar'el, Hamas'la çatışma halinde olan İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu sert sözlerle eleştirdi. Yazıda yozlaşmış bir lider olarak tanımlanan Başbakan'ın ülkeyi, "kimsenin hedeflerini net olarak bilmediği bir savaşa sürüklediğini" iddia eden ödüllü yazar, Netanyahu'nun "sorumluluktan arındırılması gereken bir çete lideri" olduğunu ifade etti.

İsrailli ödüllü yazardan Netanyahu'ya sert sözler: Sorumluluktan arındırılması gereken bir çete lideri
Son Güncelleme: 11 Ekim 2023 Çarşamba 13:52
11 Ekim 2023 Çarşamba 13:50

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in köşe yazarı Zvi Bar'el, Hamas ile devam eden çatışmalardan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Netanyahu'nun İsrail'i, "kimsenin hedeflerini net olarak bilmediği bir savaşa sürüklediğini" ileri süren Sokolov ödüllü yazar, Başbakan'ın "sorumluluktan muaf tutulması gereken bir çete lideri" olduğunu ifade etti.

Karar'dan Selman Cömert'in haberine göre. İsrail'in "tüm mesaisini yargı darbesi gerçekleştirmeye harcayan yozlaşmış bir lider tarafından yönetildiğini" belirten Bar'el, Netanyahu'nun "Batılı hükümetleri kendisine karşı kışkırttığını ve ABD yönetimiyle ilişkileri zayıflattığını" ileri sürerken, İsrail ordusunu ve halkın çoğunluğunu millet düşmanı olmakla suçladığını söyledi. 41 yıllık Haaretz çalışanı yazısında, "Şimdi de ülkeyi, bırakın neticesini, kimsenin hedeflerini net olarak bilmediği bir savaşa sürüklüyor" ifadelerini kullandı.

"NETANYAHU, 'DEVAM EDEMEM' DİYEN ESKİ BAŞBAKANI ÖRNEK ALMALIYDI"

Netanyahu'nun hafta başında yaptığı konuşmada "Düşmana yaptıklarımız nesiller boyu yankısı sürecek" dediğini hatırlatan Bar'el, İsrail eski Başbakanı Menahem Begin'in 1983'te söylediği ünlü "Devam edemem" sözünü kendisine örnek alması gerektiğini belirtti.

Yazar, tıpkı Netanyahu'nun şimdi söylediği gibi, Menahem'in Lübnan İç Savaşı sırasında İsrail'in Lübnan'da yaptıklarının nesiller boyu yankılanacağını iddia ettikten sonra "Devam edemem" sözünü söylediğini hatırlattı.

Begin'in görevden ayrılmasıyla ilgili Bar'el şu değerlendirmeyi yaptı:

Menahem Begin bu savaş sırasında istifa etti ve yerine İzak Şamir geçti. Begin'in görevden ayrılmasıyla birlikte, savaş zamanında bir başbakanın değiştirilemeyeceği yönündeki ortak yalan da çökmüş oldu.

'KENDİSİNİ ZELENSKİ'YE BENZETİYOR AMA O KENDİ DÜŞMANINI KENDİ BESLEDİ'

Başbakan'ın olağanüstü hal hükümetine ihtiyaç duymadığını çünkü yerini dolduracak kimse olmadığından emin olduğunu iddia eden Bar'el, Netanyahu'nun kendisini Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'ye benzettiğini söyledi. Ukrayna'nın bir süper güçle savaştığını, ancak Netanyahu'nun kendi düşmanını yıllarca beslediğini ileri sürdü.

Bar'el şu ifadeleri kullandı:

Halbuki Netanyahu, hiçbir engelle karşılaşmadan bu hafta İsrail'e saldıran kendi gözetimindeki düşmanı, kendi korkunç başarısızlığı nedeniyle, bir tutam sorumluluk kabul etmeden yıllarca besledi.

'TOPLUMSAL MEŞRUİYETİNİ DEMOKRASİ ALEYHİNE KULLANDI'

Haaretz'deki yazısında, Netanyahu'nun aldığı oyun "ona, İsrail'i sonunu kendisinin bile bilmediği, plansız ve hedefsiz bir savaşa sürükleme konusunda ayrıcalıklı, mutlak ve geri alınamaz bir hak mı veriyor?" sorusunu soran Bar'el, şunları söyledi:

İktidar koalisyonuna 64 Knesset(meclis) sandalyesi kazandıran milyonlarca seçmen, (11 ay önceki) seçimden bu yana yüzlerce yakınını kaybetti. Binlerce arkadaşları yaralandı. Yakınları saatlerce güvenli odalarda, felç edici bir dehşet içinde, hiçbir cevap alamadan sevdiklerine ne olduğunu öğrenmeye çalıştılar. Hala onları başka nelerin beklediğini bilmiyorlar.

Netanyahu'nun 11 ay önce başbakanlık koltuğuna oturmasıyla kazandığı toplumsal meşruiyeti demokrasiye karşı kullandığını belirten Bar'el, "Benjamin Netanyahu birdenbire sorumluluk almasını bekleyebileceğimiz bir lider haline gelmeyecek. O, savaş zamanında bile ve belki de özellikle sorumluluklarından arındırılması gereken bir çete lideri. Netanyahu 'devam edemez'" ifadelerini kullandı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar