Son Dakika! Türkiye'den yeni NAVTEX ilanı!

Son dakika haberine göre; Türkiye, Ege Denizi'nde yeni NAVTEX ilanı yayımlandı. Ege adalarının Lozan anlaşmasına aykırı olarak silahlandırıldığı bildirildi.

Son Dakika! Türkiye'den yeni NAVTEX ilanı!
Son Güncelleme: 15 Eylül 2020 Salı 11:50
15 Eylül 2020 Salı 11:13

Türkiye, İzmir istasyonundan yayınladığı NAVTEX'te 1923 Lozan Antlaşması çerçevesinde Sakız Adası'nın gayri askeri statüsünün bozulduğunu ilan etti.

Yunanistan, 1960 yılından bu yana adaları gayri askeri statüde olması gereken adaları silahlandırıyordu. Türkiye, adaların silahsızlandırılması için Atina'ya çağrılarda bulunuyordu.

İzmir NAVTEX istasyonundan yapılan duyuru şu şekilde:

Seyhidda Denizcilere bildiri numarası : 1149/20

Ege denizi

1.LA08-206/20 numaralı NAVTEX mesajı ile sakız adasının 1923 lozan barış antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsü ihlal edilmiştir.

2.Bu bildiri 16 Eylül 2020 saat 00.01'da yürürlükten kaldırılacaktır.

NAVTEX nedir?

Navtex deniz seyir ikazlarını, meteorolojik tahminleri ve ikazları, arama kurtarma ilanlarını ve gemiler için yayınlanan benzer bilgileri gemilere anında iletmek için tasarlanmış uluslararası bir iletişim sistemidir.

NAVTEX ilan etmek ne demek?

Navtex ilanı bu cihaz üzerinden yapılan bildirimi ifade eder. Navtex, aynı zamanda küçük, düşük maliyetli ve mesajları kâğıda basabilen radyo alıcısını kendi içinde bulunduran gemilerin köprüüstüne monte edilen, Deniz Kuvvetlerinin ilgi alanına giren sahalardaki bahsedilen mesajları almak üzere ilgi sahalarını seçme imkânı tanıyan bir cihazdır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar