için kaldı

Bakan Çavuşoğlu'ndan Ermenistan açıklaması: Sivilleri hedef alması savaş suçudur

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. Çavuşoğlu, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Son günlerde sıkışan Ermenistan, Gence'ye ve hatta Bakü'ye yakın yerlere saldırmaya başladı. Açıkça sivilleri hedef alıyorlar. Bu esasen savaş suçudur." dedi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Ermenistan açıklaması: Sivilleri hedef alması savaş suçudur
Son Güncelleme: 5 Ekim 2020 Pazartesi 14:28
5 Ekim 2020 Pazartesi 14:17

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'ya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

NATO'nun ayrıştırma konusunda bir insiyatifi oldu. Yunanistan'ın bizim sismik araştırma bölgemize savaş gemileri göndermesi nedeniyle bir gerginlik olmuştu. Biz NATO'nun gösterdiği insiyatife destek verdik. Başlangıçta Yunanistan'ın olumsuz tutumu oldu ancak şimdi onların da bu toplantılara katıldığını görüyoruz.

Diğer taraftan Türkiye'ye NATO'nun vermesi gereken desteği tekrar gözden geçirdik. İdlib'de müttefiklerin değişik gerekçelerle Türkiye'den bu desteği esirgediğini görüyoruz. Bu anlamda Polonya'nın desteğini görüyoruz. Müttefiğimiz Polonya'ya teşekkür ediyoruz.

Afganistan'dan aceleci bir şekilde çekilmenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Irak çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Bu sorunların aşılması için desteğe ihtiyaç var. Biz koalisyonun içindeyiz ve ayrıca NATO'nun oradaki misyonunu destekliyoruz. Birlikte ne yapabileceğimizi Genel Sekreterle değerlendirme imkanımız oldu. Libya'da kalıcı ateşkes için sarf ettiğimiz çabaları da değerlendirdik.

Bugün bazı müttefiklerimiz PKK/YPG terör örgütüne destek veriyor. Bu uluslararası hukuka aykırıdır. Bunun durdurulması gerektiğini ilettik.

Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları:

Biz bir dizi sorunla karşı karşıyayız. Bu nedenle liderlerle görüşmem çok önemli. S-400 sistemlerinin alınması müttefik hava kuvvetleri için sorun yaratabilir. Bu tabiki Türkiye'nin kendi kararı ama S-400 sistemleri ama NATO hava sistemlerine entegre edilemez.

Günümüzde karşılaştığımız en acil sorunları da görüştük. Daha sonra bu sorunları Sayın Erdoğan ile de görüşmeyi ümit ediyorum.

Soru-cevap

(Dağlık Karabağ) Çavuşoğlu: Ermenistan'ın sivillere saldırması yeni değil. Ermenistan'ın tarihine baktığınız zaman, Hocalı'da insanları nasıl katlettiğini görebiliriz. Temmuz ayında yine Ermenistan sivillere saldırdı. Şimdi ise çocuklar dahil birçok sivil şehit oldu. Son günlerde de sıkışan Ermenistan, Gence'ye ve hatta Bakü'ye yakın yerlere saldırmaya başladı. Açıkça sivilleri hedef alıyorlar. Bu esasen savaş suçudur.

Azerbaycan ise işgal edilen topraklarını geri almak için mücadele ediyor. Hukuken herkesin Azerbaycan'a destek vermesi gerekiyor. Fakat tüm ülkeler ve uluslararası örgütler dengeli olmaya çalışıyor. Minsk üçlüsünden Fransa açıkça Ermenistan'ı destekliyor. Yaklaşık 30 yıldır Karabağ ve işgal edilen topraklar konusunda somut hiçbir öneri gelmedi. Biz Ukrayna ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğü söz konusu olunca bu ülkeleri güçlü bir şekilde destekliyoruz. Neden Ermenistan'a Azerbaycan'dan çekil demiyoruz? Başka türlü bu sorunun çözülmesi mümkün değil. Herkesin haklının yanında yer alması gerekiyor.

Azerbaycan'ın şu anda bir destek talebi yok, ancak olursa da vereceğimizi söyledik.

Stoltenberg: Biz derin bir endişe duyuyoruz. Durumu yakından takip ediyoruz. Hepimiz ölü ve yaralı sayısının arttığını görünce endişemiz de artıyor. Bu savaşlar enerji altyapısına gelecek tehlikeler de endişe konularının başında geliyor. İlgili tüm taraflara, hemen savaşın durdurulmasına çağırıyoruz. Dağlık Karabağ ve çevresindeki soruna askeri bir çözüm bulmak mümkün değil. Tüm bölge ve NATO müttefikleri için tehlikeli bir durum.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar