Kanada'dan koronavirüs raporu: Salgının yayılmasından Çin ve İran sorumlu

Kanada merkezli bir güvenlik araştırma grubu, koronavirüse dair bir rapor hazırladı. Raporda, salgının yayılmasından Çin ve İran sorumlu tutuldu.

Kanada'dan koronavirüs raporu: Salgının yayılmasından Çin ve İran sorumlu
Son Güncelleme: 19 Temmuz 2020 Pazar 18:04
19 Temmuz 2020 Pazar 18:01

"Halk sağlığı pahasına, güçlerini korumayı seçtiler, kritik süreçte, kanıtlar gömüldü." Çin ve İran hakkındaki bu çarpıcı yorumlar, Kanada'da koronavirüs salgınına ilişkin hazırlanan bir raporda yer aldı.

Söz konusu rapor, Kanada Macdonald-Laurier Enstitüsü ve Kanada Güvenlik Araştırma Grubu tarafından ortaklaşa hazırlandı. "Koronavirüs Salgını ve Gizlenmesinde Otoriter Rejimlerin Sorumluluğunu Araştırmak" başlıklı raporun odağında Çin ve İran vardı. İki ülkenin yönetimlerinin de gücünü korumak için salgını örtbas etmeye çalıştığı iddia edildi. Salgının kritik başlangıç döneminde Çin ve İran'ın kanıtları gömdüğüne dair kanıtlar var. "Halkın sağlık ve güvenliği pahasına güç veya istikrarı korumaya çalışmayı seçtiler" denildi. "Kasıtlı olarak eksik raporlama, salgının kapsamını gizleme ve gerçekleri açıklayanları susturma yoluna gittiler" ifadeleri yer aldı.

İki ülkenin, Dünya Sağlık Örgütü'nün uluslararası sağlık düzenlemeleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü gibi anlaşmalarda belirtilen yükümlülüklerini ihlal ettikleri savunuldu. Kanada'nın ve diğer ülkelerin hesap sormak için yasal yollara başvurabileceği belirtildi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar