Putin'den Çin'e Ukrayna övgüsü ABD'ye tepki

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin lideri Xi Jinping'i Ukrayna'daki Rus işgaline karşı "dengeli" tutumu nedeniyle överken, 'ABD ve uydularının' Tayvan üzerinden Pekin'i kışkırtma çabalarını kınadı.

Putin'den Çin'e Ukrayna övgüsü ABD'ye tepki
Son Güncelleme: 15 Eylül 2022 Perşembe 16:26
15 Eylül 2022 Perşembe 16:16

Xi, Kovid-19 salgını başlangıcından bu yana Çin dışındaki ilk seyahatinde, Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesine katılacakları Semerkant'ta Putin'le bir araya geldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından bu yana iki liderin ilk yüz yüze buluşmasında konuşan Putin, Xi'yi Ukrayna'daki savaş konusundaki tutumundan dolayı övdü, ancak Pekin'in çatışmayla ilgili "sorularını ve endişelerini" anladığını söyledi.

Çin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik operasyonunu kınamaktan ve 'işgal' olarak nitelemekten kaçındı.

Putin, "Ukrayna krizi meselesinde Çinli dostlarımızın dengeli tutumuna çok değer veriyoruz. Bununla ilgili sorularınızı ve endişelerinizi anlıyoruz. Bugünkü toplantıda elbette tutumumuzu açıklayacağız" dedi.

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin geçen ay adayı ziyaret etmesinin ardından Tayvan çevresinde birtakım askeri tatbikat düzenlemişti.

Tayvan meselesinde Çin'i açıkça destekleyen Putin, "Tek Çin ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalmayı amaçlıyoruz. ABD ve uydularının Tayvan Boğazı'ndaki provokasyonlarını kınıyoruz" dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar