Pence'den Trump'ı rahatlatan karar

Kongre baskınının sebebi olarak gösterilen Başkan Trump'ın, 20 Ocak'taki devir teslim töreninden önce azledilebileceği gündeme geldi. Başkan Yardımcısı Pence ise anayasanın 25. ek maddesini kullanarak Trump'ın görevden alınmasına yönelik herhangi bir adım atmayacağını açıkladı.

Pence'den Trump'ı rahatlatan karar
Son Güncelleme: 13 Ocak 2021 Çarşamba 10:47
13 Ocak 2021 Çarşamba 10:36

ABD'de meydana gelen Kongre baskını sonrası 25. ek maddeyi kullanma yoluna giderek söz konusu olayların sorumlusu olarak görülen Donald Trump'ı görevden alması konusunda Kongreden sürekli çağrılar alan Pence, sessizliğini bozarak açıklamada bulundu. Pence, Donald Trump'a karşı anayasanın 25. ek maddesinin kullanılmasını öngören tasarının oylaması öncesi Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'ye bir mektup iletti.

Pence, bahsedilen mektubunda, "25. maddeyi uygulamak gibi bir eylemin ülke çıkarına olduğunu veya anayasa ile uygun düştüğünü düşünmüyorum." ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz hafta, Donald Trump'ın kendisine yaptığı "seçim sonuçlarını reddet" çağrısına da yesşil ışık yakmadığını vurgulayan Pence,"Şimdi de Temsilciler Meclisinin, ülke tarihindeki bu denli önemli ve ciddi bir döneminde politik oyunlar oynamasına yardımcı olmayacağım." sözlerini paylaştı.

Öte yandan Pence, 25. ek maddenin kullanılması durumunda Donald Trump'ı görevden almanın kötü bir yankı yapacağı konusunda kesin bir dille konuşarak, söz konusu meddenin sadece başkanın sağlık sorunları sebebiyle görevini yerine getirememesi halinde devreye alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Ülkede yaşanan son günlerdeki gerginliğe de değinen Pence, "Kongrenin bütün üyelerini, bölücü eylemler konusunda dikkatli olmaları için uyarıyorum. Ülkenin yeni başkanı olacak Joe Biden'ın yemin törenine hazırlanırken, tansiyonun düşürülmesi ve ülkemizin birarada olmasına yönelik gayretlerimizde bizimle birlikte olun. Bu noktada ben de gelecek yönetime, hükümetin sağlıklı bir şekilde devredilmesi konusunda iyi niyet çerçevesi içinde kendi üzerime düşen neyse sağlayacağım." ifadelerine yer verdi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump destekçisi on binlerce protestocu, 6 Ocak tarihinde Washington'da bulunan Ulusal Park'ta biraraya gelmiş ve ABD Kongresine doğru yürümüştü. Polisin oluşturduğu barikatları aşan bir grup protestocu Kongreye girmiş ve ABD'de infiale yol açan olaylar yaşanmıştı. Yaşanan olaylarda meydana gelen çatışmalarda biri polis olmak üzere 5 kişi ölmüş ve olayların bastırılması için Kongreye ABD Ulusal Muhafız birlikleri sevk edilmişti. Olayların ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'e, olayları azmettirdiği gerekçesiyle Trump'ı anayasanın 25. maddesi kapsamında görevden alması çağrısında bulunmuştu. Demokratlar dün de Trump'a yönelik azil sürecinin başlatılması için karar tasarısı sunmuştu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar