Öykü Arin için ikinci kez ilik nakli süreci başladı

Antalya'da annesinden nakledilen yarı uyumlu iliğin tutmadığı 4 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı'ya babasından kök hücre nakli yapılıyor.

Öykü Arin için ikinci kez ilik nakli süreci başladı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:03
2 Haziran 2019 Pazar 15:01

Geçen yıl kasım ayında Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi  konulan ve 46 gün önce annesi Eylem Şen Yazıcı'dan nakledilen iliğin uyum  sağlamadı 4 yaşındaki Öykü Arin için ikinci kez ilik nakli süreci başladı.

Donörün bulunmadığı Öykü Arin'e babası Çağdaş Yazıcı'dan ilik nakli  yapılacak.
İki gündür hastanede babadan alınan kök hücrelerin Öykü Arin'e nakil  süreci gerçekleştiriliyor.
 
Eylem Şen Yazıcı, Öykü'nün kendisinden nakil olduğunu, önce yüzde  98'lerde uyum sağladığını ancak bu oranın gün geçtikçe düşerek naklin başarısız  hale geldiğini ifade etti.
 
Nakil sürecinin zorlu olduğunu anlatan Yazıcı, şunları kaydetti:
 
Babadan nakil olmaya başladı. Umutla bekliyoruz. Bu nakil süreçleri  hayati tehlikesi olan süreçler. Yaşaması çok zor. Türkiye'de yeterli sayıda  sistemde kök hücre bağışı olmuş olsaydı bunların hiçbirine gerek kalmazdı.  Almanya'da 7 milyon, Türkiye'de 350 bin donör var. Türkiye'de çocukların sağlığı  ve geleceği için önemli bütçe ayrılması lazım. İki ayda 150 bin kişiye ulaştık.  Sağlık Bakanlığı bir yılda bu ülkenin ihtiyacı olan kök hücre sayısına  ulaşabilir. Öykü Arin üçüncü nakil ihtiyacı olursa, ikincisi tutmazsa yabancı bir  donörden başka şansı kalmıyor. Herkes üzerine düşeni artık yapmalı. Donör olun,  umut olun. Yeterli düzeyde kök hücrenin bu sisteme girmesi gerekiyor. Türkiye'de  4 milyon kök hücre bağışçısının olmasını diliyorum."
 
Nakli gerçekleştiren ekipte yer alan Çocuk Hematoloji Uzmanı Doç. Dr.  Vedat Uygun ise iki gündür babadan kemik iliğinin toplandığını, bu sabah  saatlerinden itibaren Öykü Arin'e iliğin nakledilme sürecinin başladığını dile  getirdi.
 
Nakil işleminin akşam saatlerinde biteceğini aktaran Uygun, "Öykü  Arin'in sağlık durumu iyi. Ciddi bir sıkıntısı yok. Naklin tutup tutmadığı en  erken iki hafta, en geç bir ay içerisinde belli olacak." dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar