Oy kullandığım sandıktan hangi partiye kaç oy çıktı?

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından vatandaşlar oy kullandıkları sandıktan hangi partiye kaç oy çıktığını merak etmeye başladı.

Oy kullandığım sandıktan hangi partiye kaç oy çıktı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
25 Haziran 2018 Pazartesi 13:19

Türkiye dün Cumhurbaşkanı ve 27.Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gitti. Büyük bir katılımla oylarını kullanan vatandaşlar heyecanla seçim sonuçlarını merak etmeye başladı. Seçim akşamı saat 18.45’te yayın yasağı kalktı ve sonuçlar ekranlara verilmeye başladı.

Oy kullandığım sandıktan hangi partiye kaç oy çıktı?

50 milyon seçmen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimi için oy kullandı. Saat 17.00'de sona eren oy verme işleminin ardından vatandaşlar seçim sonuçlarına kilitlenirken hangi sandıktan kaç oy çıktığını merak ederek "Oy kullandığım sandıktan ne oy çıktı?" sorusuna cevap aradı.

95 yıllık parlamenter sistemin son seçimi yapıldı ve Türkiye resmen başkanlık sistemine geçti. 5 adaya karşı yarışan Cumhurbaşkanı Erdoğan 2014’teki yüzde 51.79’luk oy oranını yüzde 52.4’e çıkararak ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. Yeni sistemde Meclis’teki milletvekili sayısı 600’e çıkartılmıştı. Hedefi 301 milletvekili olan AK Parti 293 vekil çıkartabildi. Ancak 49 milletvekili çıkartan ortağı MHP ile birlikte Meclis’teki çoğunluğun sahibi oldu.

Kasım 2015’teki genel seçimde AK Parti ve MHP’nin toplam oy oranı yüzde 61.4 idi. Dünkü seçimde toplam yüzde 53.61 oy aldılar. Bir diğer deyişle; AK Parti ve MHP, 1 Kasım seçimine göre 7.7 oy kaybetti. ‘Millet İttifakı’nı oluşturan CHP, İYİ Parti ve saadet’in toplam vekil sayısı 191 oldu. Yüzde 11.59 oyla barajı geçen HDP, 67 milletvekilliği kazandı. Böylece muhalefetin Meclis’teki toplam milletvekili sayısı 258’e çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul‘daki Huber Köşkü’nde yaptığı zafer konuşmasında şunları söyledi: “Artık tartışmaları, gerginlikleri, kırgınlıkları geride bırakıp, ülkemizin geleceğine yoğunlaşma zamanıdır. Vesayetin, darbecilerin, siyasi ekonomik tetikçilerin, terör örgütlerinin pençesinden kurtardığımız Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri haline getirmeden bize durmak yok.”

Sandıkta ne oy çıktığını buradan öğrenebilirsiniz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar