Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesindeki Suça Sürüklenen Çocukları Araştırma Komisyonu’nda yaptığı sunumda, özellikle 12-18 yaş grubunda bağımlılık riskinin pandemi sonrası belirgin şekilde arttığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle ortaokul ve liselerde uygulanacak yeni model kapsamında:
Tütün ve madde bağımlılığı,
Dijital ve davranışsal bağımlılıklar,
Riskli eğilimler
okul ortamında erken dönemde tespit edilecek.
Programla birlikte rehberlik ve danışmanlık mekanizmaları devreye alınarak gençlerin ileride daha ağır sorunlarla karşılaşmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Memişoğlu, “Ergenlik dönemi bağımlılık açısından en kırılgan dönemlerden biri. Erken müdahale hayati önem taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.
CEZAEVLERİNDE TAHLİYE ÖNCESİ REHABİLİTASYON
Bağımlılıkla mücadelede bir diğer adım ise ceza infaz kurumlarında atılıyor. Sağlık ve Adalet bakanlıklarının ortak çalışmasıyla, bağımlılık nedeniyle hüküm giymiş kişilere tahliye öncesinde tedavi uygulanıyor.
PİLOT UYGULAMA İKİ İLDE
Pilot uygulama şu anda:
Bakırköy Cezaevi
Elazığ Cezaevi
bünyesinde yürütülüyor.
Bağımlılık merkezleri aracılığıyla hükümlüler tedavi sürecine alınıyor. Amaç, tahliye sonrası yeniden suça sürüklenmenin önüne geçmek ve bireyleri topluma sağlıklı şekilde kazandırmak.
“KORUMA VE TOPLUMA KAZANDIRMA” VURGUSU
Bakan Memişoğlu, bağımlılıkla mücadelede üç temel ilkeye dikkat çekti:
Erken tespit
Etkili tedavi
Sosyal uyum ve topluma kazandırma
Pandeminin gençler üzerindeki psikososyal etkilerine işaret eden Bakan, mevcut destek mekanizmalarının da güçlendirildiğini belirtti. Bu kapsamda ALO 191 Danışma Hattı’nın daha aktif kullanılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Yetkililer, pilot uygulamalardan elde edilecek sonuçlara göre programın ülke genelinde yaygınlaştırılması için hazırlıkların sürdüğünü belirtiyor.
insert_photo
insert_photo
insert_photo
Yorumlar