Nijer'in Milli kıyafeti nedir? Niyerya'nın geleneksel kıyafeti

Başbakan Binali Yıldırım'ı ziyaret eden Nijer Başbakan'ın kıyafeti dikkat çekti. Nijer'in Milli kıyafeti nedir? Niyerya'nın geleneksel kıyafeti nedir haberimizde.

Nijer'in Milli kıyafeti nedir? Niyerya'nın geleneksel kıyafeti
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
24 Ocak 2018 Çarşamba 14:42

Tahmin edersiniz ki her ülkenin kendine özgü geleneksel kıyafeti mevcut. Bizim de kendimize özgü geçmişten günümüze değişmeyen, dikkat çeken geleneksel ve milli kıyafetlerimiz var. Dikkat çeken geleneksel kıyafetlerden biri de Binali Yıldırım'ı ziyaret eden Nijer Başbakanı'nın kıyafeti oldu. Bakalım Niyerya geleneksel kıyafeti nedir, hangi özellikleri taşıyor haberimizden öğrenelim.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Nijer Başbakanı Brigi Rafini'yi resmi törenle karşıladı. Konuk başbakanın tercih ettiği beyaz renkteki yerel kıyafeti dikkati çekti. Rafini Çankaya Köşkü'ne geldiği sırada hafif kar yağışı ve rüzgarın olması nedeniyle ağzını beyaz örtü ile kapattığı sanıldı. Ancak öyle olmadığı kısa süre sonra ortaya çıktı. Konuk Başbakan, Başbakan Binali Yıldırım'la baş başa görüşmeye geçtiği sırada da yüzünün çene kısmının kapalı kalması dikkat çekti. Başbakan Yıldırım ve Rafini daha sonra baş başa görüşmeye geçti.Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Nijer Başbakanı Brigi Rafini'yi karşıladığı Çankaya Köşkü'ndeki resmi tören, iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başladı.

Nijer Başbakanı Rafini, tören kıtasını selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Yıldırım ve Rafini tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi.Karşılama töreninde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, TİKA Başkanı Serdar Çam ve Nijer heyeti de hazır bulundu. Başbakan Yıldırım ve Rafini daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Nijer Nerede?

Nijer Başbakanı Brigi Rafini Türkiye'ye gelince Nijer'in yeri ve geleneksel kıyafetleri merak konusu oldu. Batı Afrika'da yer alan Nijer kuzeyde Cezayir ve Libya, doğuda Çad, güneyde Nijerya ve Benin, batıda ise Burkina Faso ve Mali ile komşu konumundadır. Nijer parlamenter sisteme sahiptir ülkenin başkenti Niamey'dir.19 milyon nüfusu ola Nijer'de halk genellikle kentlerde yaşıyor. Nijer'de genç nüfus ülke nüfusunun yüzde 68'ini oluşturuyor. Nijer içerisinde en yaygın din İslam'dır. Ülke nüfusunun %80'i Müslümandır ve ona göre yaşamaktadır. Geri kalan %20'lik bir kısım ise Hristiyan ve diğer yerel dinlere inanmaktadır.

Nijer Geleneksel Kıyafeti

Nijer halkının kullandığı geleneksel bir kıyafet vardır. Rafini Türkiye ziyaretinde bu kıyafetle görüntülendi. Nijer Başbakanı Brigi Rafini, Çankaya Köşkü'ne geldiği sırada hafif kar yağışı ve rüzgarın olması nedeniyle ağzını beyaz örtü ile kapattığı sanılmıştı. Ancak öyle olmadığı ve bunun bir gelenek olduğu ortaya çıktı. Nijer Başbakanı Rafini'nin üzerindeki beyaz yerel kıyafet, "Çölün mavi insanları" olarak bilinen Tuareglerin giydiği yerel bir giysiydi. Tuareglerin kendilerini gerçek Osmanlı torunu olarak adlandırdıkları ve bununla gurur duydukları ise bir başka gerçek. Nijer Başbakanı'nın da Türkiye ziyareti sırasında bu Tuareg kıyafetini tercih etmesi bir dostluk mesajı olarak algılandı. Yani Nijer Başbakan'ın yüzünü peçe gibi kapatmasının da bir Tuareg geleneği olduğu öğrenildi. Çünkü Tuaregler "kadınların yerine erkeklerin peçe taktığı Müslüman topluluk" olarak da biliniyorlar. Nijerya'da başının üzerinde dikiş makinası taşıyan gezgin terziler var. Etraftaki insanların büyük kısmı geleneksel kıyafetler içinde.

Nijerya dış ticaret fazlası veren bir ülke olmasına rağmen yoksulluk her yerde. 2012 yılında yüzde 75 artarak dış ticaret fazlası 106 milyar dolara çıkmış bir ülke ama yolları bozuk, binalar eski... Yol kenarındaki derme çatma tezgaha sahip satıcılar perakede sektörünün yüzde 95’i.ni oluşturuyor. 

Nijerya, Burkina Faso, Çad, Tanzanya, Sudan, Mali, Moritanya, Senegal'de genç erkeklerin çağdaş kıyafetler yerine geleneksel kıyafetleri tercih ettikleri söyleniyor.
Her yaştan kadın ve erkek tertemiz ve rengârenk yerel kıyafetlerini giyiyor. Aynı zamanda burada herkes çıplak ayak ve beyaz kıyafetlerle ibadet ediyor. Nijerya, 250 etnik gruptan oluşan ve 500 dilin konuşulduğu büyük bir ülke. Düğün törenleri, dine, bölgeye ve etnik kökene göre değişiklik gösteriyor. Nijerya’da gelinler parlak renkli dantelli bluzlar ve desenli kaftanlar giyiyor. Genelde ithal Hint kumaşlarından yapılan kaftanını, mercan boncuklu takıları ve süslü başlığı tamamlıyor. Nijeryalı gelinler, açık renkli kıyafetler giyiyor. 'Gele' ismi verilen geleneksel Nijerya örtüsü takıyorlar.

Türkiye'den Kumaş Alacak

Nijeryalı bir bebe ve çocuk giyim ürünleri firması 2018 ilkbahar/yaz sezonu kreasyonu için kumaş çeşitleri aradıklarını beyan ederek tedarikçi Türk firmalar aramaktadır. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar