NATO'dan Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikat: 90 bin asker katılacak

NATO'nun Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikatı başlıyor. Orgeneral Christopher Cavoli yaptığı açıklamada, Mayıs ayına kadar sürecek olan Kararlı Savunucu 2024 (Steadfast Defender 2024) tatbikatına yaklaşık 90 bin askerin katılacağını söyledi.

NATO'dan Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikat: 90 bin asker katılacak
Son Güncelleme: 19 Ocak 2024 Cuma 13:15
19 Ocak 2024 Cuma 12:57

NATO'nun Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikatının başlaması ile ABD birliklerinin, Rusya'ya komşu ülkelerle NATO ittifakının doğu kanadındaki Avrupalı ​​müttefiklerini nasıl güçlendirebileceğinin provası yapılacak.

Reuters'ta yer alan habere göre, NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı Orgeneral Christopher Cavoli yaptığı açıklamada, Mayıs ayına kadar sürecek olan Kararlı Savunucu 2024 (Steadfast Defender 2024) tatbikatlarına yaklaşık 90 bin askerin katılacağını söyledi.

Açıklamada ayrıca tatbikata uçak gemileri ve muhrip gemiler dahil 50 gemi, 80'den fazla savaş uçağı, helikopter, insansız hava aracı (İHA), aralarında 133 tank ve 533 piyade savaş araçlarının da olduğu en az bin 100 savaş aracı da katılacak.

tatbikat2.jpg

Cavoli, tatbikatların NATO'nun bölgesel planlarını uygulamasının provası olacağını söyledi. Bu planlar, NATO'nun onlarca yıldır hazırladığı ve bir Rus saldırısına nasıl tepki vereceğinin ayrıntılarını veren ilk savunma planlarıydı.

NATO duyurusunda Rusya'dan bahsetmezken, en önemli stratejik belgesi Rusya'yı NATO üyelerinin güvenliğine yönelik doğrudan tehdit olarak tanımlıyor.

NATO tarafından yapılan açıklamada, "Kararlı Savunucu 2024 (Steadfast Defender 2024), NATO'nun Avrupa'nın savunmasını güçlendirmek için Kuzey Amerika'dan ve ittifakın diğer bölümlerinden hızla kuvvet konuşlandırma yeteneğini gösterecek" dedi.

Cavoli, ulusal savunma şeflerinin iki günlük toplantısının ardından Brüksel'de gazetecilere verdiği demeçte, takviyenin "yakın rakiple ortaya çıkan simüle edilmiş bir çatışma senaryosu" sırasında gerçekleşeceğini söyledi.

Benzer büyüklükteki son tatbikatlar, NATO'ya göre 1988'de Soğuk Savaş sırasında 125 bin katılımcıyla yapılan Reforger tatbikatıydı. Ayrıca 2018'de 50 bin katılımcıyla yapılan Trident Juncture tatbikatlarıydı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar