MG ve Chery'den Türkiye'de üretim atağı: Çinli otomobillere yüzde 40 ek vergi gelmişti

Doğan Trend Otomotiv CEO'su Kağan Dağtekin, Çin'den ithal elektrikli ve içten yanmalı araçlara getirilen ek vergiye karşı çarpıcı bir hamleyle gündeme geldi. Dağtekin, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Çinli elektrikli otomobil devi MG'nin Avrupa'daki ilk üretim tesisini Türkiye'de kurmak için MG ile niyet mektubu imzalama aşamasına geldiklerini duyurdu.

MG ve Chery'den Türkiye'de üretim atağı: Çinli otomobillere yüzde 40 ek vergi gelmişti
Son Güncelleme: 10 Haziran 2024 Pazartesi 13:50
10 Haziran 2024 Pazartesi 13:44

MG’nin Türkiye distribütörü Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin, Çin'den ithal edilen elektrikli ve içten yanmalı araçlara getirilen yüzde 40 ek vergi hakkında sosyal medya hesabı üzerinden önemli açıklamalarda bulundu. Sanayi Bakanlığı ile yapılan işbirliğine vurgu yapan Dağtekin, Türkiye'de üretim tesisleri kurma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

'SANAYİ BAKANLIĞI İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ'

Dağtekin, Sanayi Bakanı Fatih Kacır’ın liderliğinde, geniş bir ekiple Çin'deki SAIC-MG merkezine yapılan ziyaretin önemine dikkat çekti. Bu ziyaret sırasında Türkiye’nin sanayi kabiliyetlerinin ve otomotiv üretimindeki gücünün Çinli yetkililere aktarıldığını ifade etti.

'ÇİN OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ REKABETİ ARTIRIYOR'

Çin otomotiv endüstrisinin teknoloji ve kalite anlamında batılı markaların çoğunu geride bıraktığını belirten Dağtekin, Çinli otomotiv devlerinin daha rekabetçi fiyatlara daha iyi araçlar sunduğunu söyledi. Bu durumun, otomotiv sektöründe hem rekabeti artırdığını hem de yeni işbirliklerine kapı araladığını vurguladı.

MG, Türkiye'ye dönüşünün birinci yılını kutluyor

'TÜRKİYE'DE ÜRETİM İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR'

MG Yönetimi'nin Avrupa'da üretim tesisleri kurma planlarını resmen paylaştığını hatırlatan Dağtekin, Doğan Trend olarak bu tesislerin ilkini Türkiye'de kurmak için çalıştıklarını belirtti. Geçen hafta Çinli elektrikli otomobil devi MG ile niyet mektubu imzalama aşamasına geldiklerini ifade eden Dağtekin, "Üretim kararı uzun bir süreçtir ve kesin konuşmak doğru değildir" dedi.

'VERGİ ARTIŞI BEKLENTİMİZDEN DAHA ÖNCE VE SERT GERÇEKLEŞTİ'

Türkiye'nin Çin'den ithal edilen araçlara uyguladığı toplam gümrük vergisini yüzde 50'ye çıkardığını belirten Dağtekin, bu yeni uygulamanın beklentilerinden daha önce ve sert bir şekilde gerçekleştiğini söyledi. Ancak mevcut üretim çalışmalarını hızlandırarak ve MG'den özel destek alarak, fiyatları dengelemeye çalışacaklarını ifade etti.

Yeni MG ZS EV Türkiye'de!

'MÜŞTERİLERİMİZİN ENDİŞE ETMESİNE GEREK YOK'

Dağtekin, mevcut müşteri ve bayilere eksiksiz hizmet sunma önceliğini vurguladı ve "Hiçbir müşterimizin endişe etmesine gerek yok. Biz bugünden sonra aynı düzende çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi. Ayrıca, diğer markaların uzun yıllara yayılan satış rakamlarına dikkat çekerek, Doğan Trend Otomotiv’in de sağlıklı bir şekilde operasyonlarını sürdüreceğini belirtti.

Kağan Dağtekin'in bu açıklamaları, Çinli markaların Türkiye’deki satış hızını kesmeye yönelik alınan ek vergi kararı sonrasında, otomotiv sektöründe nasıl bir strateji izleyeceklerine dair önemli ipuçları veriyor. Türkiye'de üretim tesisleri kurma hedefinin devam ettiğini vurgulayan Dağtekin, bu süreçte müşteri ve bayi memnuniyetini ön planda tutacaklarını belirtti.

CHERY'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ: TÜRKİYE’DE ÜRETİM GERÇEKLEŞTİREBİLMEK İÇİN ÇABA İÇERİSİNDEYİZ

Çinli markaların Türkiye pazarından çekilme ihtimalinin konuşulmaya başlamasının ardından konuyla ilgili olarak Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo'dan açıklama geldi. Fenghuo, Türkiye’de üretim gerçekleştirebilmek için çaba gösterdiklerini ifade ederek şunları söyledi:

Chery'nin yeni SUV'lerinin Türkiye fiyatı belli oldu | OtoYazar

"Türkiye, bizim en stratejik pazarlarımızdan bir tanesi ve ayrıca Chery’nin Avrupa stratejisinin de önemli bir parçası. Bu nedenle Chery markası olarak müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek adına Eylül 2022’de tamamen kendi özsermayemiz ile iştirak şirketimiz olan Chery Türkiye’yi kurduk.

Chery Modelleri Türkiye Yolunda!Chery Türkiye Başkanı Si Fenghuo

Hükümetin vergi düzenlemesi kararına saygı duyuyoruz. Mevcut durumu göz önüne aldığımızda; bir taraftan yapılan değişikliklere uyum sağlamak için çalışırken, diğer taraftan da ilgili Bakanlıklarla beraber Türkiye’de fabrika inşasının ve Türkiye’de üretimin fizibilite analizine yoğun bir şekilde çalışıyoruz.

En kısa sürede Türkiye’de üretim gerçekleştirebilmek için çaba içerisindeyiz. Türkiye geneline yayılan yetkili satıcı ağımız ile satış ve servis hizmetlerimizle müşterilerimizin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar