İngiltere'de tarihi gün: Kral 3. Charles'a tacı takıldı

İngiltere'de Kral 3. Charles Westminster Abbey'de düzenlenen törenle tacını giydi. 70 yıldır düzenlenen ilk törenler kral halkın inancını ve yasaları destekleyeceğine dair yemin etti

İngiltere'de tarihi gün: Kral 3. Charles'a tacı takıldı
Son Güncelleme: 6 Mayıs 2023 Cumartesi 18:27
6 Mayıs 2023 Cumartesi 18:24

Birleşik Krallık Kralı 3. Charles, hayatı boyunca hazırlandığı Westminster Abbey'de taç giydi. Binlerce kilise davetlisi ve dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca izleyici, ulusun 70 yıldır gerçekleştirdiği en büyük tören olan taç giyme törenine tanıklık etti. Charles, Canterbury Başpiskoposu bir vaaz vermeden önce halkın inancını ve yasaları destekleyeceğine söz verdiği iki yemin etti. 

Charles ve eşi Kraliçe Camilla törene geldiklerinde kilisideki çan sesleriyle karşılandılar. Her ikisi de tören kıyafeti giymiş olan Kral ve Kraliçe, binlerce destekçinin sıralandığı gösterişli geçit töreni sırasında kalabalığa el salladı. Charles Buckingham Sarayı'ndan Abbey'e doğru yürürken  Londra'nın merkezi, Britanya'ya özgü gri bulutlar ve hafif çiseleyen yağmurla kaplıydı. 

Tarihi kilisede ilk önce ayinin yapıldığı seremoni, Kral ve taç giyme törenine katılacak Kraliyet ailesi üyeleri ile görevlilerin saat 11.00'de kiliseye girmesiyle başladı. Kral'ın girişte tarihte ilk kez sesli olarak dua ettiği ayini, İngiltere Kilisesi'nin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposu Justin Welby yönetti. Tanıma, yemin, kutsama, taç giyme ve kuşanma, tahta çıkma ve bağlılık bildirme isimli 5 bölümden oluşan ayinde Kral Charles, Kudüs'ten getirilen kutsal yağla kutsandı. Canterbury Başpiskoposu Welby tarafından törende Aziz Edward Tacı takılan Charles için önce Welby, ardından da kilisedeki davetliler, "Tanrı kralı korusun" diyerek dua etti.

Yaklaşık 2,5 kilo ağırlığındaki tacın katedralin dışına çıkarılması yasak olduğu için buradan sonraki noktada ise başka bir taç devreye girdi. 3. Charles, yaklaşık 1,5 saat süren törende Aziz Edward Tacı'nın yerine imparatorluk tacını, Kraliyet kaftanı ve pelerininin yerine ise imparatorluk kaftanını giydi.

Aralarında Prens Harry ve Kraliyet Ailesi'nin diğer üyeleri, yabancı devlet başkanları ve yardım kuruluşu çalışanlarının da bulunduğu binlerce konuk, yaklaşık bin yıldır taç giyme törenlerine ev sahipliği yapan Abbey'de yeni hükümdarı bekliyordu.  Törene Türkiye'yi temsilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay iştirak etti.

Sosyal medya çağının ilk töreni

Charles'ın taç giyme töreni annesi Kraliçe 2. Elizabeth'inkine göre biraz daha küçük çaplı oldu. Daha az misafirin yanı sıra Abbey'e yürüyüşü daha kısaydı. Törene 200'den fazla ülkeden konuk katıldı ve önceki taç giyme törenlerine kıyasla daha geniş bir yelpazeye yayıldı. Sosyal medya çağının ilk taç giyme töreni olarak, Kraliyet Ailesi Twitter hesabı tüm sabah etkinlikle ilgili güncellemeler yayınladı. Yine de, Charles'ın 360 yıldan daha eskiye dayanan paha biçilmez Aziz Edward Tacı ve 1066'ya kadar uzanan taç giyme törenlerinin diğer köklü unsurlarıyla taçlandırılmasıyla gelenek ön planda ve merkezde kaldı.

Elizabeth'in ardından tahta çıktı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 8 Eylül'de yaz tatilini geçirdiği İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesindeki Balmoral Kalesi'nde 96 yaşında hayatını kaybetmişti. Buckingham Sarayı, Kraliçe Elizabeth'in ölümünün ardından aynı gün yaptığı açıklamada, Charles'ın tahta geçerek İngiltere Kralı olduğunu duyurmuştu. Kraliçe'nin 73 yaşındaki oğlu Charles'ın ülkenin yeni kralı olduğu, 10 Eylül 2022'de başkent Londra'daki St. James Sarayı'nda düzenlenen törenle resmen ilan edilmişti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar