Sektör temsilcilerinden sahte ilaç uyarısı: Karekodsuz ilaçlara dikkat!

Türkiye sahte ilaç iddialarıyla çalkalanırken uzmanlar özellikle eczane dışı satışlarda riskin arttığına dikkat çekerek uyarıda bulundu. Sektör yetkilileri, “Türkiye’de 2010’da başlatılan karekod sistemi, sahte ilaç riskini ortadan kaldırıyor” dedi.

Sektör temsilcilerinden sahte ilaç uyarısı: Karekodsuz ilaçlara dikkat!
Son Güncelleme: 12 Ocak 2023 Perşembe 14:06
12 Ocak 2023 Perşembe 14:03

Son dönemde özellikle eczane dışı satışlarda sahte ilaç riskinin arttığını belirten sektör temsilcilerinden kritik uyarı geldi.

Hürriyet'e konuşan İlaç, Eczacılık, Sağlık Bilim ve Teknolojileri Vakfı (İVEK) İlaç Endüstrisi ve Teknolojileri Komisyon Başkanı Barış Özyurtlu, “Sahte ilaç her zaman olabiliyor. Laleli’de, Fatih’te sahte ilaç satan yerleri özellikle Koronavirüs zamanı gördük. Aynı şekilde internetten ilaç alımında da sahtecilikle karşılaşma riski mevcut. Çünkü buralarda denetim yok. Çok dikkatli olmak gerekiyor” diye konuştu.

'HER İLACIN DÜNYADA BİR NUMARASI VAR'

Özyurtlu, Türkiye’nin ilaçta karekod sistemine dünyada ilk geçen ülke olduğuna da dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:

“Bugün birçok ülke Türkiye’den bu yazılımı talep ediyor. Karekod sistemi ihraç ediliyor. Her ilacın dünyada bir numarası var. Karekod ile bu takip ediliyor. Ancak mesele her ülkede bu sistem yok. Bu ülkelerden giren ilaçlar da sistemin açığı haline geliyor. Bu nedenle ilacı sadece eczanelerden almak çok önemli. Çünkü her aşaması karekod ile takip ediliyor. Vatandaş, bu karekodlarla güvende hissedebilir.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar